Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.09.2023 e gazete

admin | 04 Eylül 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.09.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Salı 05.09.2023 e gazete

HABER METNİ;

AFRİKA ÜLKELERİNE 1 MİLYON TON TAHILI GÖNDERMEYE

 RUSYA İLE MUTABIK KALDIK

GAZİANTEP BU İŞİN LOKOMOTİFİ OLMAYA ADAY

“Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi’nin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “(Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi) Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Karadeniz Tahıl Koridoru’na ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’nın burada Rusya ile müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını tabii ki yumuşatması gerekiyor. Özellikle şu an itibarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru’ndan, en az gelişmiş, fakir Afrika ülkelerine gönderilecek tahıl önemli. Ama buradan çıkacak tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine giderse buna tabii haklı olarak Rusya olumlu bakmıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın, tahılı fakir ülkelere göndermek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü yaptığımız görüşmede de Sayın Putin, ‘Biz fakir ülkelere bu 1 milyon ton tahılı göndermeye varız, bunun bütün lojistik çalışmalarını da yaptık, bu lojistik çalışmalarıyla bu adımı atmaya hazırız’ dediler. Biz de kendilerine ‘burada üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak biz de buna varız ve sizden gelecek olan bu tahılları biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz’ dedik ve bu konularda da mutabık kaldık. Temennim odur ki Sayın Putin de Afrika ülkelerinden gelen bu talepleri süratle yerine getirir ki altı tane ülkeden özellikle bahsediyor. Temennim odur ki bu adımları da müşterek atma durumunda oluruz.”

Katar’ın desteğiyle tahılın sevkiyatı konusunda neler konuşulduğuna ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Katar, özellikle bu fakir, en az gelişmiş Afrika ülkelerine tahılın, özellikle un hâline getirilerek gönderilmesi noktasında mali destek verme bakımından yani Rusya-Türkiye-Katar üçlüsü olarak katılabiliriz diyorlar. Böyle bir adımı atmak suretiyle temenni ediyorum ki en az gelişmiş Afrika ülkelerinin bizler de yanında oluruz” dedi.

0

FATMA ŞAHİN, GASTROANTEP İÇİN

İSTANBUL BASINIYLA BULUŞTU

Dünyada şehir adıyla anılan nadide mutfaklardan Antep Mutfağı’nı ortaya çıkaran tarihe ve bugünkü gelişimine ayrıntılarıyla şahitlik edilebilecek, “GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’’ nin ön tanıtım toplantısı İstanbul’da yapıldı.

2015 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na (Unesco Creative Cities Network) Türkiye’den gastronomi alanında dahil olan Gaziantep’in mutfağının tanıtılması ve farklı coğrafyalarla sınırlar ötesine ulaşabilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğinde bu yıl 5’incisi düzenlenecek “Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali” için hazırlıklar sürüyor. 

Bu kapsamda 16-24 Eylül tarihleri arasında kültürlerin beşiği, ziyafetin sanata dönüştüğü “GastroANTEP Kültür Yolu Festivali” nin ön tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sunum eşliğinde kent için artık geleneksel bir festivale dönüşen GastroANTEP’in bugüne kadarki organizasyon süreçleri hakkında bilgi verdi.

Her yıl çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçen festivalde, bu yıl da workshop, panel, söyleşi ve konser organizasyonlarının planlandığını anlatan Başkan Fatma Şahin, Gaziantep’in festival süresince gastronominin önde gelen isimlerini ağırlayacağını söyledi.

ŞAHİN: SOFRA DEDİĞİMİZ ŞEY ASLINDA BİR EKONOMİ

Şahin burada yaptığı konuşmada, Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinin ana damarında bulunduğunu belirterek, “Sofra bizi birleştirir. Kültür ve sanat bizleri birleştirir. Sofra dediğimiz şey aslında bir ekonomi, bir diyalogdur. O yüzden GastroANTEP sofrasının kapsayıcılığı ve katılımcılığı sayesinde sorun çözme kapasitemizi de bir yandan yükseltiyoruz. Daha gidecek çok yolumuz var” dedi.

GastroANTEP’in beraberinde şifa ekonomisini de getirdiğini aktaran Şahin, “Dünyada pek çok hastalık yaşanıyor. Doktorlara gidildiğinde de sizleri önleyici tedbirlere yönlendiriyor. Bunların arasında gıda ve spor önemli bir yer buluyor. Gıda üzerine bakıldığında doktorlar, yerel mutfağa bir teşvik söz konusu. Tabi bu yalnızca Gaziantep özelinde söylenen bir şey değil. Bizim Anadolu mutfağımızdan bahsediyorum. Baktığımız zaman bizden önceki kuşakların sofrası dolayısıyla ebeveynlerimiz, bizlerden çok daha sağlıklı. İşte bizim yeniden o dönemlerdeki sağlıklı gıdalara dönmemiz gerekiyor” diye konuştu.

VALİ ÇEBER, İSTANBULLULARI GASTROANTEP’E DAVET ETTİ

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise sayılı günlerin kaldığı “GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’’ için tüm İstanbulluları Gaziantep’e davet ederek, “Uluslararası alanda da adından söz ettiren böyle bir festivale ev sahipliği yapmak bizler için gurur verici. Birçok dalda alanında uzman isimleri kentimizde misafir edeceğiz. Her sene olduğu gibi bu sene de festivalin coşkulu ve dolu dolu geçeceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

0

GAİB AĞUSTOS AYI İHRACATI YİNE 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci;

Başkan KİLECİ “İSTİKRARLI BİR İHRACAT PERFORMANSI BİZLERİ SEVİNDİRİYOR.” dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Bölgenin Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre %2,7 oranında azalarak 1 Milyar 54 Milyon 707 Bin Dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise Ağustos ayında %0,9 artış ile 924 Milyon 126 Bin Dolar oldu. Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “Artık belli bir seviyeyi yakalayan üretim ve ihracat istatistiklerine baktığımızda bölgemizdeki toparlanma her ay daha da hissediliyor. İstikrarlı bir ihracat performansı bizleri sevindiriyor. Bölgemizin ihracatı bu ay da 1 Milyar doları aşmış durumda. 8 aylık periyotta ise 7,5 Milyar $ ihracata ulaştık. İhracatımızda en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri %39,3’lük payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri %18,7’lik payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise %13,8’lik payla üçüncü sırada bulunuyor. Ülkelere göre Ocak-Ağustos ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde; Irak, ABD, İtalya, Suriye, İngiltere, Almanya,

Suudi Arabistan, Libya, İsrail ve Rusya Federasyonu’nun Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer aldıklarını görüyoruz. Gazi şehrimizin kıymetli ihracatçıları da gösterdikleri üstün performansla yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Ağustos ayında Gaziantep yeniden 5. sıraya yükseldi ve tarihinin en yüksek Ağustos ihracatına ulaşmış oldu. Bölgemizdeki diğer illerden ise Mardin’den 93,4 milyon dolar, Kahramanmaraş’tan 83,9 milyon dolar, Malatya’dan 32,8 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 23,3 milyon dolar, Diyarbakır’dan 18,3 milyon dolar, Kilis’ten 7,5 milyon dolar, Adıyaman’dan 5,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

Faaliyetlerimiz Yılın Üçüncü Çeyreğinde de Sürecek

Açıklamasında ihracattaki ve ekonomideki gelişmelerle GAİB’in güncel faaliyetlerine de değinen Kileci “Merkez Bankamız politika faizini 750 baz puan artırdı ve faizler %25’e yükselmiş oldu. TCMB’nin hamlelerini ihracatçılar olarak yakından takip ediyoruz. Piyasanın stabil bir konuma gelmesi bizim için çok önemli. TCMB’nin aldığı kararlarla finans ortamı kendisine bir yön çizse de biz Ticaret Bakanlığımız ve TİM iş birliğiyle elimizden geleni yaparak ihracatımızı sürdürülebilir bir temele oturtmak ve daha da ileri taşımak için gereken adımları atıyoruz. Geçtiğimiz günlerde TİM ve 11 bankamız imzaladıkları protokol doğrultusunda ihracatçılarımıza önemli bir kaynak sağlanması üzerinde mutabık kaldı. Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat ve beraberimizdeki heyetle birlikte en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında gelen Irak’ı ziyarette bulunduk. Irak Cumhurbaşkanı Sayın Abdul Latif Rashid, Irak Başbakanı Sayın Muhammed Şiya el Sudani ve Irak Ticaret Bakanı Sayın Atir Davut Selman ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirip iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde temaslarımız oldu. Birçok sektörden iş insanları ve temsilciler iki ülke arasındaki ticarette karşılaştıkları sorunları ve düşüncelerini doğrudan Iraklı yetkililere iletme şansı buldular. GAİB olarak odak noktalarımızdan birisi de sürdürülebilir bir üretim kültürünü ülkemize kazandırmaktır. Bu kapsamda tekstil sektöründe suyu verimli kullanmak ve Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda firmalarımızın Avrupa’ya ihracatlarının devamını mümkün kılmak için Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta Tekstilde Temiz Üretim ve Temiz Su Uygulamaları Toplantıları gerçekleştirdik. Halı İhracatçıları Birliğimiz İstanbul’da dünyanın en seçkin halı fuarlarından birisini düzenlemek için İstanbul Halı İhracatçıları Birliğiyle beraber kolları sıvamıştı. Bu ay noter eşliğinde gerçekleştirilen kura çekimi sonrası firmalarımızın fuardaki yerleşim düzenleri belli oldu. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ise Güney Kore’ye sektörel ticaret heyeti düzenlemek için çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ise firmalarımızın ihracat potansiyelini artırmak ve pazar çeşitliliği sağlamak için Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve Kümelenmesi adı altında bir UR-GE projesi üzerinde çalışmaktadır. GAİB olarak hem ihracatımızı artırmak hem de ihracat kültürümüzde bir dönüşüm başlatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Faaliyetlerimiz yılın üçüncü çeyreğinde de sürecek.” şeklinde açıklamalarda bulundu.4

0

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

ZORLUKLARIMIZI İHRACATLA AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekonomik koşullar ve depremin etkilerine rağmen Gaziantep’in ihracatında toparlanmanın devam ettiğini ve ağustos ayı itibarı ile en fazla ihracat yapan 5. il konumuna yükseldiğini kaydetti.

Ünverdi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ağustos ayı ihracat verilerine göre Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında artışla 927 milyon 832 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, geçtiğimiz yılın ağustos ayında 916 milyon 34 bin dolarlık ihracat yapıldığını anımsattı.

Dönem ihracatında ise depremin yansımalarının devam ettiğini dile getiren Ünverdi, ocak-ağustos döneminde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 oranında düşüşle 6 milyar 589 milyon 447 bin dolar olarak görüldüğünü ifade etti.

Üretim, ihracat ve istihdam odaklı çalışmaya devam ettiklerini ve yaşanan zorlukları ihracatla aşmaya çalıştıklarını kaydeden Ünverdi, fiyat istikrarı vurgusu yaparak, “Ekonomi yönetimi tarafından altı çizilen fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele konusu hem ticari hem sosyal anlamda büyük önem taşıyor. Bugün açıklanan enflasyon rakamları da beklentilerin üzerinde gelmiştir. Üretici fiyatları da yüksek seyrediyor. Üretim maliyetlerini düşürebilirsek bunun tüketici fiyatlarına da olumlu yansımaları olacaktır. Enflasyonu kontrol altına almak ve alım gücünü artırmak zorundayız” diye konuştu.

Ünverdi, “Özveriyle çalışarak üretime, ihracata ve istihdama katkı sunan ihracatçılarımıza, sanayicilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

0

Tarih Dergisi – Turkish Journal of History, 71 (2020)

Müdafaa-i Hukuk CemiyetiSivas Kongresi İçtimaına Mahsus Hüviyetnameİsmi

 Abdurrahman Tosun Bey

 Temsil Ettiği Mahal

Çorum

Mumaileyh Kongrede İsbat-ı Vücud Etmeğe Salahiyetdardır

Fi

1 Eylül  Sene 1335

Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi

0

TOPARLANMA AĞUSTOS AYINDA DA DEVAM ETTİ

Geçtiğimiz ay tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştiren Gaziantep, deprem sonrası toparlanma sürecini devam ettirerek Ağustos ayında da 927 milyon 832 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Temmuz ayındaki başarılı ihracat performansımızı sürdürerek ağustos ayında da bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 artışla da 927 milyon 832 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Ağustos ayında ulaştığımız bu ihracat rakamıyla birlikte en fazla ihracat gerçekleştiren 5. il olduk, 2023 Ocak-Ağustos döneminde ise 6,5 milyar dolar bandını aştık. Deprem felaketi başta olmak üzere pek çok zorluğa rağmen şehrimiz ve ülkemiz için değer yaratan, azimle çalışan tüm ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum.” dedi.

Küresel ekonomideki gelişmeleri dikkatle okumalıyız

Yükseliş trendine giren Gaziantep ihracatının devam ettirilebilmesi için yurt içindeki gelişmeler kadar küresel ekonomideki gelişmelerin de dikkatle okunması gerektiğini vurgulayan Başkan Yıldırım şöyle devam etti:

“Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere birçok ihracat pazarında artan yavaşlama sinyalleri var… Bu da dış talebin devamlılığı açısından risk taşıyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in ihracatı düşüş eğiliminde… Analistlere göre hiçbir yavaşlama işaretinin görülmediği tek bölge Orta Doğu… Bölge dünyanın diğer bölgelerinin hız kaybettiği bir dönemde önemli bir talep kaynağı olmaya devam ediyor. Öte yandan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS birliği,  genişleme kararı aldı… Ve dolara alternatif ortak para birimi oluşturmayı tartışıyor. BRICS birliği önemli çünkü Batı’ya karşı yeni bir jeopolitik ve ekonomik güç olmaya hazırlanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 41’i birlik ülkelerinde yaşıyor. Dünya ekonomisinin yüzde 31,5’ini oluşturuyor. Ülke olarak da şehir olarak da hem bulunduğumuz coğrafi konum hem de ihracat temelli bir ekonomiye sahip olduğumuzdan küresel gelişmelerden çok etkileniyoruz… Dolayısıyla Gaziantep ve ülke olarak gelecek stratejilerimizi küresel gelişmelerden bağımsız oluşturamayız. Biz de bu noktada Gaziantep Ticaret Odası olarak ihracatçılarımıza, üyelerimize projelerimiz ve hizmetlerimizle destek olmaya devam edeceğiz.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı