Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 01.09.2023 e gazete

admin | 01 Eylül 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 01.09.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 01.09.2023 e gazete

HABER METNİ;

1 MİLYON TON RUS TAHILI TÜRKİYE’DE İŞLENECEK

Geçtiğimiz günlerde Rusya’dan Sudan’a Türkiye üzerinden bir un ihracatı gerçekleşti. Hala Yeni Tahil Koridoru’ndan buğday girip işlenerek Afrika ülkelerine un sevkiyatı yapılırken ;

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım şu bilgilendirmeyi yaptı; “Rusya, Katar’ın mali desteği ile Türkiye’ye 1 milyon ton ucuz tahıl (buğday- mısır) ihraç edecek. Türkiye, tahılı  işleyerek açlık çeken Afrika ülkelerine gönderecek.

Yarın, Moskova’da iki ülkenin (Türkiye – Rusya) dışişleri bakanı bu konuyu da görüşecek “

Bu bilgilerden ola çıkarak Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu Gaziantep Rus tahılını işleyecek tesislere ve güce sahip olduğunu vurgulayarak bu konuda anahtar rol oynayabileceklerini açıkladı.

KADOOĞLU: GAZİANTEP RUS TAHILINI İŞLEYECEK TESİSLERE VE GÜCE SAHİPTİR

Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu açıklamasında “Türkiye bölgesinde birçok sorunun çözümünde anahtar rolü üstlenerek önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Rusya Ukrayna savaşında da barış yolunda ki adımlarıyla adından sıkça söz ettiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri bütün dünyayı yakından ilgilendiren tahıl koridorunun da hayata geçmesinde en önemli faktör olmuştur.

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşması sonlandırmasının ardından başlayan yeni girişimler ve özellikle yarın Kremlin’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la bir araya gelecek olan  Dışişleri Bakanımız Sayın Hakan Fidan Tahıl Koridoru için bir alternatifleri görüşeceği yönünde bilgiler aldık. Bu gerek ülkemizin dış politikada ki başarıları gerekse açlıkla karşı karşıya kalan özellikle Afrikalıların bu sorunlarının çözümü için hayati bir konu. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamalara göre Katar’ın finanse edeceği 1 milyon tonluk tahılın Türkiye’de işlenerek Afrika ülkelerine sevki söz konusu olacak. Anlaşma sağlanırsa bu elbette Afrika ülkeleri ve bu ülkelerde yaşayan insanlar için önemli bir sonuç olacağı gibi Türkiye’nin bölgesinde ki gücünü bir kez daha ortaya koyacaktır.

Rusya’dan Katar destekli olarak alınması gündeme getirilen tahılın Türkiye’de işlenmesiyle ilgili bu işlemlerin nerede yapılacağına yönelik bir açıklama bulunmadığı gibi bu ürünlerin Gaziantep’te mi işleneceği sorusu da henüz gündeme gelmemiştir. Gaziantep sahip olduğu gıda sanayisiyle böle bir miktarda ürünün işlenebilmesi yönünde aktif dinamiklere sahiptir. Eğer böyle bir anlaşma sağlanır ve alınacak tahılın Gaziantep’te işlenmesi gündeme gelirse Gaziantepli sanayiciler bu işi büyük bir başarıyla yerine getirecek güce ve potansiyele sahiptir. Elbette bunun gerek ülke gerekse bölge ekonomisine de büyük katkısı olacaktır”dedi.

0

0

1 MİLYON TON RUS TAHILI TÜRKİYE’DE İŞLENECEK

EN BÜYÜK İŞLEME KAPASİTESİ GAZİANTEP’TE

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Tahıl koridoru için BM’in Türkiye’nin de katkılarıyla yeni bir öneri paketi hazırladığını vurgulayan Fidan, bugün Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile görüşeceğini aktardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye topraklarında gaz dağıtım merkezi kurulması yoluyla da Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatını artırmaya hazır olduğunu söyledi. Tahıl koridoru meselesini ele aldıklarını anlatan Lavrov, tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için Batılı ülkeler tarafından yapılması gerekenleri Türk tarafına ilettiklerini belirtti.

Türkiye, Rusya ve Katar arasında yapılabilecek anlaşmanın boyutları konuşuldu

Rusya lideri Putin’in inisiyatifi olan, 1 milyon ton Rus tahılının Türk işletmelerinde işlenmek ve ardından en fazla ihtiyacı olan ülkelere gönderilmek üzere Türkiye’ye sevkiyatını öngören projeyi konuştuklarını kaydeden Lavrov, “Bu konu, Katarlı dostlarımızla da istişare ediliyor. Katar tarafı, bu girişimin mali boyutlarında yer almaya hazır” ifadelerini kullandı.

0

0

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU MALTA ULAŞTIRMA ALTYAPI VE BÜYÜK PROJELER BAKANI AARON FARRUGIA’YI KABUL ETTİ

ABDULKADİR URALOĞLU:

–             2015 YILINDA İMZALANAN DENİZCİLİK ANLAŞMASI ÇERÇEVESİNDE HAYATA GEÇİRİLEN ORTAK KOMİSYONUN TEKRAR CANLANDIRILMASI KONUSUNDA MUTABAKATA VARDIK

–             DENİZALTI TÜNEL PROJESİNDE YER ALMAK İSTİYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Malta-Gozo Adası denizaltı tünel projesinin gündeme geldiğini belirterek, “Ülkemiz firmalarının bu projede yer almasına büyük önem veriyoruz. Türkiye olarak altyapı projelerinde önemli bir birikime sahip olduğumuzu belirttik” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Malta Ulaştırma Altyapı ve Büyük Projeler Bakanı Sayın Aaron Farrugıa kabul etti. Bakan Uraloğlu, Malta Ulaştırma Altyapı ve Büyük Projeler Bakanı Sayın Aaron Farrugıa ile iki ülke arasındaki ulaştırma ve altyapı konularını ele aldı. Bakan Uraloğlu, geçtiğimiz günlerde sonlandırılan denizcilik, havacılık ve altyapı projelerinin ele alındığını belirterek, “Özellikle Malta-Gozo Adası denizaltı tünel projesine değindik. Ülkemiz firmalarının bu projede yer almasına büyük önem verdiğimizi söyledik” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, Malta’nın denizcilik sektöründeki önemli bir rolü olduğunu belirterek, “İki ülke arasında 2015 yılında imzalanan Denizcilik Anlaşması çerçevesinde hayata geçirilen Ortak Komisyonun yeniden canlandırılması konusunda mutabakata vardık. Sivil Havacılık alanında da Malta’dan ülkemize gerçekleştirilecek turistik amaçlı charter uçuşlar konusunda her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduğumuzu belirttik” dedi.

Toplantının sonunda, karşılıklı iyi niyet beyanları dile getirildi ve sorunsuz ilişkilerin daha da ileriye taşınması temennisinde bulunuldu.

0

0

TÜRKİYE VE UKRAYNA ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLARI VİDEO KONFERANS GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRDİ…

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:

– “TAHIL KORİDORU’NUN DENİZCİLİK VE ULAŞIM TARAFINI TAKIP EDİYORUZ.  GENEL OLARAK DEVAM ETMESİNDEN YANAYIZ”

– “TÜRKİYE İÇİN UKRAYNA’NIN KARADENİZ KIYISINDAKİ LİMANLARININ TİCARETE AÇIK KALMASI ÖNEM TAŞIMAKTADIR”

– “UKRAYNA’NIN YENİDEN İNŞASI KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”

– “SAVAŞIN BİR AN ÖNCE BİTMESİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZDİR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov ile gerçekleştirdiği video konferans görüşmesinde 17 Temmuz 2023 tarihinde sona eren “Tahıl Koridoru” Anlaşmasıyla ilgili olarak Bakanlığının üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu, “Tahıl Koridorunun denizcilik ve ulaşım tarafını takip ediyoruz. Tahıl koridorunun devamı Dışişleri Bakanlarımızın yapacağı görüşmelere göre şekillendirmiş olacak. Ayrıca Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki limanlarının ticarete açık kalmasına Bakanlığımız özel önem vermektedir. Bu sayede Karadeniz’deki ticaretin devamı sağlanmış olacaktır” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov ile video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu ve Ukraynalı mevkidaşı Kubrakov görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşında zarar gören otoyollar ve ulaşım altyapısının yeniden inşası ele alındı. Görüşmelerde bir diğer önemli başlık da 17 Temmuz 2023 tarihinde süresi dolan Tahıl Koridoru Anlaşması oldu.

Bakan Uraloğlu, bakanlık olarak her konuda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Tahıl Koridorunun denizcilik ve ulaşım tarafını daha çok takip ediyoruz. Dışişleri Bakanlarımızın yapacakları görüşmelere göre şekillenecektir.  Biz üzerimize düşeni her daim yapma noktasında olacağımızı tekrar etmek istiyorum” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, savaş süreci ve Kırım’ın ilhak edilmesiyle ilgili Türkiye tarafının durduğu noktanın açık ve net olduğunu da ifade ederek, “İki ülke arasındaki savaştan belki de en çok etkilenen ülke Türkiye’dir. Savaşın bitmesi için gayretlerimizi Cumhurbaşkanımız defaten dile getirmiştir ve en üst sevide çalışmalar yürütülmektedir. Bunu sizler de biliyorsunuz.” dedi.

KARADENİZ KIYISINDAKİ LİMANLARININ TİCERETE AÇIK KALMASI ÖNEMLİ

Bakan Uraloğlu, “Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki limanlarının ticarete açık kalması önemli. Bu hususta hangi konumda nasıl destek vermemiz gerekiyorsa o çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

Bakan Uraloğlu, önümüzdeki dönemde Ukrayna’nın altyapısının, savaş sonrasında yeniden inşasına yönelik yapılacak yatırımlara da dikkati çekerek, Türkiye olarak, Ukrayna’ya ulaştırma altyapısı yatırımları konusunda gereken desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

*

0

HAYIRLI OLSUN NİZİP!

– NİZİP’E 1 MİLYAR TL’LİK ATIK SU ARITMA TESİSİ’NİN YAPIMI TAMAMLANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Nizip ilçesinde hem evsel hem endüstriyel atık suyu arıtacak 1 milyar TL değerindeki Nizip Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandı.

Bölgede faaliyet gösteren tarım sektörü için önemli olan Hancağız Barajı’na akan Nizip Çayı’na temiz suyun deşarjı için Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) tarafından yapımı tamamlanan Nizip Atık Su Arıtma Tesisi 2 ay içerisinde su alarak faaliyete geçecek. Tesisin çalışmasıyla Nizip’in atık sularının tamamı temizlenecek.

TÜRKİYE’DE İLK DEFA TESİS HEM EVSEL HEM ENDÜSTRİYEL ATIK SU TEK TESİSTE ARITILACAK

Tesis, 30 bin metreküpü evsel 10 bin metreküpü endüstriyel olmak üzere günlük 40 bin metreküp atık suyu arıtarak Nizip’in 2050 yılına kadar ihtiyaçlarını karşılayacak. Endüstriyel ve evsel atık suyu bir çatı altında arıtmasıyla tesis Türkiye’de bir ilk özelliğini de taşıyor.

TARIM VE HAYVANCILIKTA VERİMİ ARTTIRACAK

Havalandırma havuzları, yapım ve dizayn aşamasında tesise özel geçişkenli olarak dizayn edildi. 4 havuz gerekli durumlarda kirlilik yüküne karşı geçişkenli vanalar sayesinde tek havuza dönüşebilecek. Hancağız Barajı’nda kirliliğin önüne geçilerek başta zeytin ve fıstık olmak üzere tarım arazileriyle hayvancılıkta verimin artması öngörülüyor.

ŞAHİN: YEŞİL NİZİP’E YAKIŞIR ARITMA TESİSİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

Tesiste incelemelerde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Nizip’in ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda görev aldıkları her alanda büyük gayret gösterdiklerini belirterek şunları söyledi:

 “Türkiye’de bir ilk burası. Hem evsel hem endüstriyel atığın arıtıldığı başka bir tesis yok. Verilen sözün arkasında duruyoruz. Büyük bir mühendislik çalışması var. GASKİ’nin proje ve kaynak üretme becerisi var burada. Yeşil Nizip’e yakışır arıtma tesisini hayata geçiriyoruz. Artık küresel ısınma ile birlikte su yönetimi hayati bir süreçte. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

SARI: HANCAĞIZ BARAJI’NA GİDECEK SU DAHA TEMİZ, KALİTELİ VE TARIMA ELVERİŞLİ OLACAK

Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı ise iş birliği ile ilçenin sorunlarının çözüldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:

 “İlçemizin en büyük sorunlarından biri olan atık suyun arıtılması konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in büyük gayretleri ve girişimleriyle evsel ve endüstriyel atık suların tamamının temizleneceği bir arıtma tesisi burası. Kısa zaman içerisinde açılacak tesisle birlikte Hancağız Barajı’na giden suların, daha temiz, kaliteli ve tarıma elverişli bir şekilde gitmesi sağlanacak.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı