Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 25.08.2023 e gazete

admin | 25 Ağustos 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 25.08.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Cuma 25.08.2023 e gazete

HABER METNİ

VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK:

2023  MAYIS SONU İTİBARIYLA 98.5 MİLYAR ABD DOLARI SEVİYESİNDE OLAN BRÜT REZERVLER 115.6 MİLYAR ABD DOLARI SEVİYESİNDE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 2023  Mayıs sonu itibarıyla 98.5 milyar ABD Doları seviyesinde olan brüt rezervler 4 Ağustos haftası itibarıyla 115.6 milyar ABD Doları seviyesine yükseldi.

Böylece son iki ayda rezervlerde 17.1 milyar ABD Dolarına varan artış kaydedildi. Bu dönemde net rezervler ise 20.1 milyar ABD doları yükselişle 15.7 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek  “Rezerv artışlarının, kur korumalı mevduat dönüşlerinin rekor seviyede olduğu ağustos ayında devam etmesi oldukça anlamlı. Piyasa koşulları elverdiği ölçüde rezerv biriktirmeye devam edeceğiz” dedi.

0

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK (Para Politikası Kurulu)  ağustos ayı toplantısı ardından faiz kararını kamuoyuyla paylaştı. Başkan Hafize Gaye Erkan liderliğindeki kurul, yılın 8’inci faiz kararını belirledi.

POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 25’E ÇIKARILDI

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Kurul’un, politika faizinin yüzde 25’e çıkarılmasına karar verdiği bildirildi.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 15,00’dan yüzde 17,50’ye yükseltilmişti.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 15,00’dan yüzde 17,50’ye yükseltilmişti.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Banka faizi piyasa beklentilerinin çok üzerinde artışla yüzde 25’e yükseltti.

Karar öncesinde 27,23 olan dolar/TL, rekor faiz artışı kararı sonrası yüzde 6’ya yaklaşan sert düşüşle 25,57’ye kadar geriledi. Karar öncesinde 29,70 seviyesinde olan Euro/TL de 27,74’ü gördü.

Karar öncesinde yüzde 1,5 olan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksindeki yükseliş, karar sonrasında yüzde 3’ü aştı. Bankalar karar sonrasında yüzde 10’a yakın artışlarla tavan oldu.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), faiz kararı sonrası yaklaşık 20 baz puan gerileyerek 394 baz puana indi.

Karara dair açıklamada “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” denildi.

“Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir” ifadeleri de açıklamada dikkat çekti.

Banka haziranda faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 15’e yükseltmiş, bu artış, 27 ay sonra yapılan ilk faiz artışı olmuştu. Temmuzdaki 250 baz puanlık artışla birlikte Hafize Gaye Erkan başkanlığında bankanın üç aydaki toplam faiz artışı 1650 baz puana ulaştı.

aizin bugün yükseltileceği seviye için piyasada ekonomistlerin ortalama beklentisi, Bloomberg, AA ve Reuters anketinde yüzde 20 olmuştu.

Temmuz ayında yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 47,83, ENAG’a göre yüzde 122,88 olmuştu.

Seçim öncesindeki 2 yıllık dönemde faiz indirimleri yapan ve kredi musluklarını sonuna kadar açan hükümet, seçim sonrasında faiz artışına giderek kredi musluklarını kıstı.

0

0

Baştarafı sayfa 1 de

Kurul dün şu açıklamayı yaptı;

“Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.”

0

0

0

“MİLLETİMİZE OLAN MİNNET BORCUMUZU DAHA FAZLA HİZMET EDEREK ÖDEDİK”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium’da düzenlenen AK Parti 22. Kuruluş Yıl Dönümü Programı’na katılarak bir konuşma yaptı. Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine parti teşkilatını, gençleri, 81 ilin tamamını, tüm vatandaşları, milletin huzuru için sınırlar içinde ve dışında cansiperane görev yapan tüm güvenlik güçlerini selamlayarak başladı.

AK Parti olarak, bugün gerçekten büyük bir gurur ve heyecan yaşadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak şiarıyla 22 yıl önce çıktığımız kutlu yolda, bir kilometre taşını daha bugün geride bırakıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 22’nci kuruluş yıl dönümünün ülkeye ve tüm AK Parti teşkilatlarına hayırlı olmasını diledi.

“GENÇLERİMİZİN ÇOĞU, ZİHİNLERİNDE O ESKİ TÜRKİYE’Yİ MAALESEF CANLANDIRAMIYOR”

AK Parti iktidarlarında dünyaya gelenlerin, partinin kuruluş döneminde Türkiye’nin nasıl bir tabloyla karşı karşıya olduğunu bilmediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz 22 yıl öncesinden bahsettiğimizde, gençlerimizin çoğu, zihinlerinde o eski Türkiye’yi maalesef canlandıramıyor” diye konuştu.

AK Parti öncesi Türkiye’yi, Abdürrahim Karakoç’un Anadolu şiiriyle nasıl anlattığına bakılmasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şiirden dizeler okudu.

 “Akrebin kıskacında sınandığımız 22 yıllık dönemde içeriden ve dışarıdan bizi yıkmak için denemedikleri yol kalmadı” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, nice ihanetlere maruz kaldıklarını, nice saldırılara göğüs gerdiklerini, nice badireler atlattıklarını, nice engelin, zorluğun, sıkıntının üstesinden geldiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Karanlık cinayetlerden Cumhuriyet mitinglerine, medya provokasyonlarından kapatma davasına, 367 garabetinden 17-25 Aralık girişimine, Gezi olaylarından 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsüne, her çeşidinden terör saldırılarından ekonomik tuzaklara kadar bir siyasi hareketin belki de asırlar boyunca karşılaşmayacağı sayıda hainliği, vandallığı, hukuksuzluğu, biz sadece 22 yılda yaşadık, gördük. Neyle karşılaşırsak karşılaşalım, her zaman Allah’a dayandık, saye sarıldık, hikmetine ram olduk. ‘Yol varsa budur bilmiyoruz başka çıkar yol’ dedik.”

“ÜLKEMİZİ AYAĞINA TAKILAN ZİNCİRLERİNDEN KURTARDIK”

Millete olan minnet borçlarını hep daha çok çalışarak, daha fazla koşturarak, daha fazla hizmet ederek ödediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, akıllara gelen her başlıkta ülkeyi ayağına takılan zincirlerinden kurtardıklarını söyledi.

AK Parti çatısı altında, yüreğinde millet ve memleket sevdası olan herkese yer olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Davetim 85 milyonun her bir ferdinedir. Sadece seçmenine değil, hiçbir ayrım yapmadan 85 milyonun tamamına saygı duyan, hesap veren, cesaretle hesap sorabileceğiniz bir parti ve ittifak arıyorsanız, gelin siz de AK Parti ve Cumhur İttifakı’na katılın. Yarın neredeyiz, yarın Ahlat’tayız, öbür gün Malazgirt’teyiz ve Cumhur İttifakı olarak inşallah ecdadımızın Anadolu’da çıktığı yolda biz iri oluyoruz, diri oluyoruz hep birlikte Türkiye oluyoruz. Size sürekli dayatmalarda bulunulmasından, her seçim öncesinde ‘Tıpış tıpış oy vereceksiniz’ denilmesinden, tepkilerinizin kibir kulelerine ulaşmamasından rahatsızsanız, gelin siz de AK Parti ailesinin üyesi olun. ‘Hayat tarzı’ diyerek size korku salıp, koltuklarını korumaya çalışanlara, gelin hep beraber esaslı bir ders verelim. Neşet Ertaş, ‘Size karşı haddi aşan, hududu geçen, küstahlaşanları altın olsa kesenizde, bal olsa kâsenizde tutmayın’ diyor. Gelin, bizler de milleti kandırmaktan utanmayan, milletin tercihlerine saygı duymayan, bu kifayetsiz muhterisleri siyasette tutmayalım. Eski Türkiye’nin bakiyesi bu arkaik ekibi, hep birlikte emekliye sevk etmeye hazır mıyız? Siyaset ve bu millet bunlardan çok çekti.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 ve 28 Mayıs seçim sonuçlarının, sadece Türkiye Yüzyılı’na değil, aynı zamanda Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yakışır bir muhalefet pratiğinin oluşması için çok önemli bir fırsat sunduğuna inandığının altını çizerek, “Türkiye’nin, siyaset mühendisliği ürünü kurgulardan kurtulup, yerli ve millî eksende siyaset yapan bir muhalefete kavuşması, en büyük dileğimizdir. Toplumumuzun farklı kesimlerinden yükselen değişim taleplerinin böyle bir yeniliğe vesile olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gençlere vaatleri olan Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmekte kararlı olduklarını, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ülkeye birinci sınıf demokrasi, birinci sınıf ekonomi ve birinci sınıf gelecek yakıştığına inandıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığımızın ustalık döneminde inşallah her açıdan daha müreffeh, daha güvenli, daha itibarlı, daha güçlü ve huzurlu bir Türkiye’yi inşa ederek, milletimize olan sözümüzü yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

“DEPREMZEDELERİMİZİ KONTEYNER KENTLERE YERLEŞTİRDİK”

Deprem bölgesindeki vatandaşlara yalnız olmadıklarını hissettirmenin son derece önemli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Her fırsatta depremzedelerimizin kapısını çalmayı, hâlini hatırını sormayı lütfen bırakmayın. Dedik ki çadırda yaşayan depremzede kalmayacak ve artık çadır kalmadı bütün çadırlardaki depremzedelerimizi konteyner kentlere yerleştirdik. Artık insanlarımızın derdine ortak olmak her zaman olduğu gibi önceliğimizdir. Yaşadığımız sıkıntıların geçici olduğunu Türkiye’nin bu zorlukların üstesinden gelecek imkâna ve kapasiteye sahip olduğunu insanlarımıza çok iyi anlatalım. Bunları yaparsak 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde de kazanan yine hep birlikte Türkiye olacak, Türkiye Yüzyılı olacak, gerçek belediyecilik olacak. Kucaklayıcı, kuşatıcı, saygılı, mütevazı ve her kalbe dokunan bir anlayışla siyasi faaliyetlerinizi devem ettirmenizi bekliyorum.”

0

0

VALİ ÇEBER VE BAŞKAN TAHMAZOĞLU’NDAN ÖĞRENCİLERİN ÜRETTİĞİ BAKLAVAYA TAM NOT

YENİ NESİL BAKLAVA USTALARI

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu öğrencilere desteğini her alanda sürdürmeye devam ederken baklava üretimi yapan Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kız öğrencilerinin yanında olarak yapılan baklavaların satışı için Mecidiye Han’da iş yeri verdi.

Öğrencilere her alanda destek olan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu MESEM projesi ile destek verdiği Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kız öğrencilerine bir destek daha sağladı. Baklava imalathanesi okulda olan ve orada aldıkları eğitimlerle baklava ustası olan öğrencilere yaptıkları baklavaların satışını uygun fiyata yapabilmeleri için yine restorasyonu Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan Mecidiye Han’da satış ofisi verdi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile birlikte öğrencilerin satış yerini ziyaret eden Gaziantep Valisi Kemal Çeber, öğrencileri böyle bir girişimde bulundukları için tebrik ederek “Şimdiye kadar yediğim en güzel baklavalar arasında. Kızlarımız bu işi çok iyi öğrenmiş. Normalde Meslek Lisesi bir şey yaptığı zaman ‘Evet doğru yolda gidiyorlar ilerde olur’ diye düşünürüz. Ama bu alanda kızlarımız çok güzel iş yapmışlar ve usta olmuşlar. Genelde erkekler üzerinde dönen baklava sektörüne hanım eli değmiş ve çok güzel olmuş. Bu arada Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na vermiş olduğu destekten dolayı çok teşekkür ederim. İnşallah el birliği ile kızlarımızın bu çalışmasını desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

GELECEĞİN USTALARI YETİŞİYOR

Şahinbey Belediyesi olarak Baklava Akademisi Projesini desteklediklerini ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Hem okulda meslek öğreniyorlar hem de eğitimi aldıkları eğitimi pratiğe dökerek meslek hayatına atılmaları noktasında kazanım sağlıyorlar. Öğrencilerimizin yaptığı baklavalar kalite ve işçilik olarak çok iyi. Öğrencilerimize ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalışmaları geliştirerek devam ederler. Gaziantep’in bir değeri olan baklavamıza bu şekilde değer sağlamaları ve yeni ustalar yetiştirmeleri çok büyük bir önem arz ediyor. Bizde Şahinbey Belediyesi olarak kendilerini destekliyoruz” dedi.

KIZ ÖĞRENCİLERİMİZ MESLEK SAHİBİ OLUYOR

Yapılan baklavalardan her vatandaşın alabileceğini ifade eden Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ebru Günnar “Baklava akademimizin amacı MESEM programı kapsamında kız öğrencilerimizi meslek sahibi yapmak. Şahinbey Belediyemiz projemizde hep yanımızda olup bizlere destek oldular. Öğrencilerimizi Şahinbey Belediye Başkanımız ziyaret ederek onlara moral verdi. Tüm vatandaşlarımız satış ofisimizden baklavalarımızı alabilirler. Baklavalarımızda kullanılan malzemelerin tamamı doğaldır.” diye konuştu.

İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ

Baklava Akademisinde baklava ustası olmak için eğitim alan İrem Nur Almas “Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde baklava yapımı eğitimi alıyorum. Baklavacılığı severek yapıyorum. Yaptığımız baklavaları birinci sınıf kaliteli malzemelerle yapıyoruz ve kesinlikle glikoz kullanmıyoruz. Birinci sınıf baklavamızın fiyatı 350 TL, özel yapım baklavamızın fiyatı ise 450 TL dir. Bizleri çıktığımız bu yolda yalnız bırakmayan Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencilerinden İlayda Baran  “Sekiz aydır baklava atölyesinde eğitim görüyorum. Erkeklerin daha çok hakim olduğu baklavacılık piyasasında kadınlarında bu işi en iyi şekilde yapacağını göstermek istiyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımızın destekleri ile de işimizi daha da ilerleteceğimize inanıyorum” dedi.

0

AYINTAB’A DAİR

ESKİ GAZİANTEP. …!

Eski Gaziantep’te Nakıp Ali, Baydar, Şehir,  Büyük ve Saray sinemaları vardı ?

Eski Gaziantep’ te Maarif caddesi ile Nakıp ve Baydar sinemalarının arasında zeytin piybazı dürümü yenir,  teksas tommiks okunur, alınır, satılır, cırcırcı bican oyun oynatırdı.

Eski Gaziantep’te Maarif te camlı kahve vardı.

Eski Gaziantep’te kavaklıkta ikindi sazı olur ve Şükran Ay gibi dev sanatçılar sahne alırdı.

Eski Gaziantep’te Alleben deresi kenarlarında yazlık Mehtap, Baydar, Büyük sinemalar vardı. İnsanlar eşleri nişanlı ve arkadaşları ile serin havada film izler. Portalin gazozu içerlerdi.

Eski Gaziantep’te otogar yoktu Hükümet Konağı civarında Fındıklı Toros,  Seri Emniyet,  Sentur,  Maz gibi firmalar vardı.

Eski Gaziantep’te çim saha yoktu ve Kamil Ocak Stadyumu maç öncesi ve devre arasında itfaiye tarafından sulanır bazende trübundeki taraftarlar bu suyla serinletilirdi.

Eski Gaziantep’te insanlar pikniğe Kavaklığà gider hem sahresini yapar hemde evlilik çağındaki gençler birbirine mendil ve mektup atar naneci mani dizerek şekerlerini satardı.

Eskiden Gaziantep’ten varlıklı insanlar arabalarıyla orta halliler motorsikletleriyle kanlı geçide çorba içmeye giderlerdi.

Eski Gaziantep’te kına gecesi, çeyizler ve düğünler olur. Kız Fevzi sahnede mileti çosturur Ömer Lök, Ali Acıburç ve Ahmet Özoğlu sahne alırdı.

Eski Gaziantep’te Zeki Dinçer ve siyah örümcekler orkestrası eşliğinde Edip Akbayram muhteşem sesiyle ortalığı ayağa kaldırırdı.

Eski Gaziantep’te tavuk dürümü yoktu ama mis gibi kızarmış piliçleri cemakandan caddeye bakan Doy Doy Lokantası vardı.

Eskiden İmren, Lezzet, Keyvanbey, Pizza, Beyazsaray gibi nezih lokantalar vardı.

Eskiden Burmalı kadayıf denince yanında sütü ile Yusuf Ziya vardı.

Eskiden İncilipınar yanında Halk bahçesi ve Nil kahvesi vardı.

Eskiden Zelzele Halil, kudduk Arif, Heryeri mamet vardı.

Eskiden Gaziantep sokaklarında boynunda teybi elinde destanı ve yanık sesleri ile gezen destancılar vardı..

Eskiden Gaziantep’te yayın yapan Gaziantep radyosu ve radyo evi vardı.

Eskiden kalede Yaşar sağ bek Nurettin sol bek ünsal defans Turgut ve Fatih orta saha Sami Küçük Hüseyin Büyük Turgut ve forvette Fantom Ahmet,  Murat Kandil ve Maradona Sadıklı Gaziantepspor vardı.

Eskiden zenginlerin evinde soba fukaraların evinde tandır vardı. Fakirlerdi ama sofralarını dertlerini kederlerini sevinçlerini birlikte paylaşan güzel dedelerimiz ninelerimiz teyzelerimiz komşularımız vardı.

Eskiden emniyette caddeler bekçi Hamodan asayiş işeri allahsız samiden ahlak işleri Hüseyin Subay’dan adli işler Hakim Mehmet Güneş ve savcı Abdülkadir Tuğrul Geylani ‘den sorulurdu.

Eskiden şirehanı daha otel olmamış sebze hali daha yıkılmamış ve çorbalar köşedeki Altınşişden içilir beyran ise Kılcınınoğlundan.

Eskiden baklavacılar zengine baklava fakire baklava kırığı satardı.

Eskiden zenginlerin düğünü fuarın içindeki Şato Restaurantta fukaralar ve orta hallilerki Mehtap Belkıs Moda Kızılay düğün salonunda yapılırdı

Eskiden Kavaklıkta Sigorta hastanesinin içinde İstasyonda Karşıyaka da şehreküstüde Batur sahasında mahalli takımlar kıran kırana maçlar yaparlardı.

Eskiden Çınarlıspor Mekik Kale Şehreküstü Akyol Gazispor Karşıyaka ve Oğuzspor takımları ve bu takımlarda Safcı  Aziz Kıllama Hayri Kör Kadir Göbek Cevdet Hükümet Kara Sefer ve Koçero lar vardı.

Evet aklıma gelen ve sayfama ancak sığdırabildiğim bunlar hakikaten eski Gaziantep ne güzelmiş, ne doğalmış, ne şirinmiş ne küçükmüş  galiba hem yaşlanmanın verdiği duygu hemde herkesin caddede sokakta mahallede birbirine ismiyle selam verdiği samimi komşuluk ve dürüst esnafların Gaziantep ini özlemişiz anlaşılan.

Ya siz…..?

Kenan Yücel Asım Mıhcıoğlu

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı