Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 24.08.2023 e gazete

admin | 23 Ağustos 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 24.08.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 24.08.2023 e gazete

HABER METNİ;

SORUN HALİNE GELEN YIKIM SORUNU MASAYA YATIRILDI

Geçtiğimiz günlerde Binevler mahallesinde bir yıkım esnasında kepçe operatörünün göçük altında kalarak hayatını kaybetmesi sonucu iş güvenliği konusunda tartışmaları kent gündemine taşımıştık.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber  başta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ilgili kurum yöneticileriyle bir araya gelerek yıkım konusunda oluşan sorunların çözümüne yönelik bir toplantı gerçekleştirdi.

Vali Çeber sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; “İlgili bütün kurumlarımız ve belediyelerimizle hasarlı binaların yıkımı ile ilgili oluşan sorunların çözümü noktasında alınacak ek tedbirleri masaya yatırdık”

6 Şubat depreminde ağır hasar alan ve kontrollü bir şekilde yıkımı gerçekleştirilen yapıları değerlendirme toplantısı, Valimiz Kemal Çeber başkanlığında, GBB Başkanı Fatma Şahin ve ilgili kurum amirlerinin katılımları ile gerçekleştirildi.

0

*

ERDEMOĞLU’NDAN BESNİ’YE BİN DEPREM KONUTU

Adıyaman Besni’de Merinos’un bağışı ile bin kontun daha temelleri Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan tarafından  atıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman Kentsel Dönüşüm Projesi Toplu Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Devletimizin ve milletimizin tüm imkânlarını deprem bölgemizin yeniden inşası ve depremzedelerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi için harekete geçirdik. Farklı zamanlarda deprem bölgesine yaptığımız ziyaretlerle süreci yakından takip ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman Kentsel Dönüşüm Projesi Toplu Temel Atma ve Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden canlı bağlantıyla katılarak bir konuşma yaptı.

6 Şubat depremlerinde vefat edenleri rahmetle yâd eden ve ailelerine sabırlar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Depremin üzerinden yaklaşık 200 gün geçmesine rağmen kayıplarımızın acısı hâlen yüreklerimizi yakıyor. Toprağa verdiğimiz 50 bini aşkın canımızın hiçbirini unutmadık, unutmayacağız. Yaşadığımız felaket ne kadar büyükse yaraları sarma irademiz de aynı ölçüde güçlüdür” dedi.

Adıyaman’ın inşa ve ihyasına katkı sunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat’ta en fazla zarar gören illerden birinin de Adıyaman olduğunu anımsattı. İlk depremden birkaç saat sonra meydana gelen ikinci depremin merkez üssünün Elbistan olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7,6 büyüklüğündeki bu depremin Adıyaman genelinde çok ciddi yıkıma yol açtığını hatırlattı.

“85 MİLYON BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE BU ZOR GÜNLERİ AŞACAĞIZ”

Şehirde 64 bin 811 konutun kullanılamaz hâle geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyamanlılarla daha önceki buluşmalarında “yıkılanın yerine daha iyisini, daha dayanıklısını yapacağız” dediklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda Adıyaman’da 41 bin 171 konut ve 23 bin 640 köy evi olmak üzere toplam 64 bin 811 konutun inşasını planladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlihazırda Adıyaman’da 26 bin 228 konut, 6 bin 290 köy evi ve 848 ahır olmak üzere toplam 33 bin 366 bağımsız bölümün inşası sürdüğünü bildirdi.

Şehrin ulaşım altyapısıyla ilgili ihtiyaçlarını da giderdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Besni, Araban, Kahta, Narince, Nissibi, Gölbaşı-Adıyaman-Kahta yolları gibi 8 kara yolu projemizde çalışmalar devam ediyor. Bugün bu projelerin en önemlilerinden biri olan Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı’nı hizmete açıyoruz. Ayrıca 8 ayrı noktada toplam 4 bin 559 konut ve 451 iş yerinin temellerini atıyoruz” dedi.

Temeli atılan konutların bininin Türk Hava Yollarının bağışı olduğunu ve Emlak Konut eliyle inşa edileceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Ayrıca Adıyaman Besni’de Merinos’un bağışı ile bin kontun daha temelleri atılıyor. Adıyaman Merkez Mara Mahallesi’nde Kayserili hayırseverlerin, Kayserispor’un bağışlarıyla 250 konut için de ilk kazma vuruluyor. Yine Adıyaman Merkez Örenli Mahallesi Mıcır mevkisinde Baykar’ın bağışıyla 349 konutun inşasına başlıyoruz. Bakanlığımızın Mara ve Turgut Reis mahallelerinde inşa edeceği bin 950 konut, 451 iş yeriyle meydan projemizin inşasını da bugün başlatıyoruz. Yerinde dönüşüm projemiz kapsamında ise farklı mahalle ve ilçelerimizde 14 binanın temelini bugün atıyoruz. Konutlarımız deprem yönetmeliğine uygun, güvenli, sıfır atık uyumlu ve iklim dostu olarak inşa edilecek. 6 Şubat’ta asrın afetini yaşayan vatandaşlarımız inşallah yeni evlerinde hiçbir endişe duymadan gönül huzuruyla oturacak. Bu topraklardaki bin yıllık tarihi boyunca nice badireyi atlatmış, nice sıkıntının üstesinden gelmiş, nice saldırıyı püskürtmüş kahraman bir millet olarak inşallah bu imtihandan da alnımızın akıyla çıkacağız. İnsanımızı oyunun rengine, meşrep ve kökenine göre ayran fitne tüccarlarına aldırmadan 85 milyon birlik ve beraberlik içinde bu zor günleri aşacağız. Bunu da asırlardır olduğu gibi yine el ele, gönül gönüle vererek başaracağız.”

0

0

ÜNVERDİ DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK VERGİ DÜZENLEMELERİ KONUSUNDA KONUŞTU

DESTEK, TEŞVİK VE KOLAYLAŞTIRICI ADIMLAR İLE İLK ŞOKU ATLATTIK

-GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ:

-“MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDA SUNULAN İMKANLAR KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR”

 Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı ve Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası iş birliğinde, “Deprem Bölgesine Yönelik Vergi Düzenlemeleri Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

GSO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer, Gaziantep Vergi Dairesi Grup Müdürü Mithat Önalan, Gaziantep Vergi Dairesi Tahsilat Müdürü Ümit Kaygısız, Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özseven, GSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Aslansoy, Ali Can Koçak, GSO Genel Sekreteri Yusuf İymen ile firma temsilcileri katıldı.

Toplantıda, 6 Şubat’ta meydana gelen depremden dolayı mücbir sebep ilan edilen illerdeki kurum ve kişilere vergi kolaylıkları sağlayan düzenlemeler hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ

Açılış konuşmasını gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi; ‘’6 Şubat gecesi yaşadığımız depremde psikolojik, sosyal ve ekonomik anlamda onarılması zor yaralar aldık. Üretim, ihracat ve ticaretimiz adeta durdu ve çok büyük aksaklıklar yaşamaya başladık. Bu noktada depremin hemen ardından bölgemiz mücbir sebep kapsamına alındı. Destek, teşvik ve kolaylaştırıcı adımlar ile ilk şoku atlattık. Normal yaşama geçiş, bölge ticareti ve ekonomik faaliyetlerin yeniden düzene girmesi için sorunlarımız olsa da toparlanmaya devam ediyoruz’’ dedi.

Bu doğrultuda, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, firmalara yaşadığı zorluklar nedeniyle vergi ve prim borçlarında erteleme kolaylığı sağladığını kaydeden Ünverdi, “Deprem bölgemizde 24 ay süre ile tecil faizi alınmaksızın, 30 Kasım 2023 tarihine kadar başvuru yapılması halinde tecil ve taksitlendirme yapılabiliyor. Ancak sahada gördük ki çoğu firmamız bu ve benzeri sunulan imkanları bilmiyor ya da kısmen bildiği için mali zorlukları olsa da faydalanmıyor. Gelir İdaresi Başkanlığımızdan bu sürecin nasıl uygulanacağına dair bir uygulama tebliği yayınlanmasını da beklediğimizi belirtmek istiyorum’’ diye konuştu.

Kamu tarafından son dönemde deprem bölgesine yönelik alınan kararların kapsamına dikkati çeken Ünverdi, Gaziantep merkezin de alınan her kararda mücbir sebep kapsamı içerisinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mücbir sebep kapsamında sunulan imkanların kritik önem taşıdığını belirten Ünverdi, firmaları bu imkanlardan faydalanmaya davet ederek, programın düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür etti.

VERGİ DAİRESİ BAŞKANI MEHMET TARIK TÖRER

Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer de, “Ülke olarak deprem gerçeğini kabul etmeli ve buna göre hazırlıklarımızı yapmalıyız. Gelir İdaresi Başkanlığımız 6 Şubat ve 31 Temmuz arasındaki süreyi kapsayan, mücbir sebep ilan edilen iller için birtakım vergi düzenlemelerini hayata geçirdi. Daha sonra bu süre uzatıldı. Bu imkanlar deprem bölgesine yönelik olarak halihazırda devam etmektedir. Bugün de sunulan imkanları firmalarımızla paylaşıyoruz. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyor, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Adnan Ünverdi’nin nezdinde tüm GSO ailesine iş birlikleri ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP SERBEST MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAKAN ÖZSEVEN

GSO’nun kent ve ülkemiz için başarılı çalışmalar yaptığını, deprem dolayısıyla bölgede yaşanan sorunların çözümü noktasında bu tür toplantıların faydalı olduğunu, belirten Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özseven de, “Gaziantep depremden oldukça etkilenen bir şehir. Burada da yaşanan sorunların çözümü noktasında adımların devam etmesini istiyoruz” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen sunumda Gaziantep Vergi Dairesi Tahsilat Müdürü Ümit Kaygısız, ihtilaflı vergi cezaları, matrah ve vergi artırımı, mücbir sebep ilan edilen yerlerde 7440 sayılı yapılandırma kanununa başvuru ve ödeme süresi, süresinde ödenmeyen taksitler gibi birçok konuda katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu.

0

0

SANKO HOLDİNG’DEN AFETE DİRENÇLİ ŞEHİRLER İÇİN TASARIM KÜLTÜRÜNE DESTEK

Afete dayanıklı binalar ve şehirler için tasarım kültürünün oluşması amacıyla Mimarlık Araştırmaları Derneği’nin çalışmalarına destek veren SANKO Holding, Afetlere Karşı Dirençli Şehirler İçin Fikir Maratonu’nun başarılı projelerini ödüllendirecek.

Gaziantep ve Adıyaman’da 6 Şubat depremleri sonrası afetzedeler için geçici yaşam alanlarının oluşturulmasına öncülük eden SANKO Holding, Mimarlık Araştırmaları Derneği (MİMARDER) ile iş birliği yaparak afet bilinciyle inşa edilmiş binalar ve şehirler için tasarım kültürünün oluşmasına destek veriyor.  Bu kapsamda “Afet Sonrası Geçici Yaşam Alanlarının İyileştirilmesi” Öğrenci Fikir Yarışmasını sürdüren SANKO Holding, değerlendirme jürisinde de yer aldığı Afetlere Karşı Dirençli Şehirler İçin Fikir Maratonu’nda başarılı olan ilk üç projenin ödül sponsorluğunu üstlendi.

Farklı meslek gruplarına ve niteliğe sahip 70 katılımcının, 10 gruba ayrılarak şehirleri afetlere karşı dirençli hale getirmek için ürettiği fikirler; İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu ve öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Terzi,   Prof. Dr. Burak Pak, AFAD İstanbul İl Müdürlüğü’nden Esra Çetin, İHH Afet Yönetimi Başkanlığı’ndan Ömer Kars ve SANKO Holding-Temko A.Ş. Genel Müdürü Hilal Savcı’nın yer aldığı jüri heyetine sunuldu. Katılımcılar, öneri ve geribildirimlerle fikirlerini geliştirdiler.

MİMARDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Gün, toplumun tüm paydaşları olan devlet, sivil toplum, akademi ve endüstriyi aynı ortamda ortak bir amaç için bir araya getirmenin önemine dikkat çekerek “Gerek jüri ekibi gerekse de fikir maratonunun düzenlenme yöntemi açısından yapısında birçok ilkleri barındıran bu etkinlik çerçevesinde katılımcılar, afetle yüzleşmeden önce şehirlerimizi afete dirençli hale getirecek risk azaltıcı ve güçlendirici fikir projeleri geliştirdiler” dedi.

Geliştirilen projeler arasında jüri değerlendirmesi sonucunda ilk üçe giren proje gruplarını ödüllendirmenin yanı sıra birinci projenin uygulama aşamasına gelmesi için mentorluk desteği sağlanacağını belirten Gün, “Yarışmamıza iştirak eden tüm katılımcılarımıza, sunumları değerlendiren saygıdeğer jüri üyelerimize, etkinliği düzenleyen ortaklarımız Şehirli Derneği ve İ.Ü. Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi paydaşlarına, mekânsal ve lojistik destek veren Rami Kütüphanesi’ne ve etkinlik ödüllerine sponsor olan SANKO Holding’e teşekkür ederiz. Etkinlik çıktılarını ve yarışma sonuçlarını önümüzdeki süreçte düzenleyeceğimiz başka bir programda kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz” diye konuştu.

0

0

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

-SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI OPR. DR. ALMALI:

-“BU RAHATSIZLIKTA YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Duygu Alime Almalı, Polikistik Over Sendromunda, yaşam tarzı değişikliğinin önemli olduğunu söyledi.

Opr. Dr. Almalı, Polikistik Over Sendromunun bir nevi yumurtalık tembelliği olarak da isimlendirilebilecek üreme çağındaki kadınlarda adet dönemlerinde gecikme, tüylenme ve ultrason görüntülemesinde küçük ve çok sayıda kistle seyreden, sık görülen endokrin bozukluk olduğunu kaydetti.

Adet gecikmesi ve tüylenme şikayetlerinin, Polikistik Over Sendromunun en belirgin habercileri olduğunu anımsatan Opr. Dr. Almalı, şöyle devam etti:

 “Fenotipik (dış görünüş) özellikleri bilindiğinde, bu hastalığı tanımlamak daha kolaydır. Genel olarak kilolu ya da kilo almaya meyil, yüz bölgesinde ya da göbek hizasında belirgin tüylenme olmakla birlikte, ek olarak insülin direnci de eşlik edebilir. Özellikle bu durumlarda endokrinoloji bölümüyle de koordineli çalışmamız gerekebilir.

Toplumdaki genel kanının aksine sendrom, infertilite (kısırlık) yapmaz, ancak gebe kalmakta zorluk yaşanılabilir.”

YAŞAM TARZINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI

Polikistik Over Sendromu için en yararlı tedavi yönteminin yaşam tarzı değişikliği olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Almalı, şu önerilerde bulundu:

 “Günde en az yarım saatlik yürüyüş ve fazla kiloların verilmesi bile tedavi edici olmaktadır.

Bu sendroma sıklıkla insülin direnci de eşlik ettiği için özellikle karbonhidrattan uzak durulmalı, sebze ve protein ağırlıklı beslenilmelidir.

Adet düzensizliği ve tüylenme şikayeti yaşayan kadınların en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları doğru olacaktır.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı