Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 21.08.2023 e gazete

admin | 20 Ağustos 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 21.08.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Pazartesi 21.08.2023 e gazete

HABER METNİ….

İŞ KAZASI MI; İŞ CİNAYETİ Mİ? KORKUT KÜÇÜKCAN İLE

15 YIL ÖNCE GÜNDEME GETİRDİĞİMİZ

SORUNLAR VE ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR

SAYIN VALİMİZ ÇEBER’DEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

 Madde 2 ve 4 der ki;

MADDE 2 – (1) Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu

işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm

çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

İŞVEREN İLE ÇALIŞANLARIN GÖREV, YETKİ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İŞVERENİN GENEL YÜKÜMLÜLÜĞÜ

MADDE 4 – (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla

yükümlü olup bu çerçevede;

a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin

alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik

tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için

çalışmalar yapar.

b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler,

denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.

c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu

göz önüne alır.

d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike

bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.

(2) İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin

sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.

(3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin

sorumluluklarını etkilemez.

(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.

0

0

Güneydoğu’nun lokomotif sektörü hububat oldu

“TEMMUZ’DA İLK 6 AYDAKİ İHRACAT ORTALAMAMIZI İKİYE KATLADIK”

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yılın ilk 7 ayı sonunda en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oldu. Bölgenin toplam ihracat geliri içindeki payını yüzde 32,5’e yükselten hububatçılar, 2,1 milyar dolar ihracat geliri elde etti.  Güneydoğu Anadolu’nun toplam ihracatının 1,2 milyar dolar olduğu Temmuz ayında, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yaklaşık 600 milyon dolarlık ihracatla aylık bazda yüzde 50’ye yaklaşan bir paya sahip oldu.

“Temmuz’da ilk 6 aydaki ihracat ortalamamızı ikiye katladık”

Yılın geride kalan bölümünde bölgede ihracat artışı sağlayan tek sektör olduklarını belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu  şunları söyledi:

“Parasal sıkılaşmanın etkisiyle dünya ticaretinde gözlenen düşüş trendi, birçok sektörde durgunluğa sebep olsa da gıdada aynı durum söz konusu değil. Son yıllardaki en hareketli aylardan birini geride bıraktığımız Temmuz’da 588 milyon dolar ihracat yaptık ve ilk 6 aydaki ihracat ortalamamızı bu ayda ikiye katladık. İlk çeyrekte depremin etkisiyle, Türkiye genelindeki payımız yüzde 30’un biraz altına gerilemişti ama 7 ayın sonunda sektörde en fazla ihracat yapan bölge olarak hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründeki liderliğimizi bir kez daha ispatladık.”

“Bisküvi-pasta ve kakaolu mamuller ihracatı yükselişte”

Bu yıl ihracattaki artışta özellikle bisküvi-pasta ve kakaolu mamuller ürün grubundaki satışların payının yüksek olduğunu belirten Kadooğlu şunları söyledi:

“Bisküvi-pasta ürün grupları şu anda hem Türkiye genelinde hem de bölgemizde ciddi bir yükseliş içinde. Sektörün ilk 7 ayda 850 milyon dolara ulaşan toplam ihracatı içinde Güneydoğu Anadolu’nun payı 240 milyon dolara ulaştı. Bu başarı, üst düzey buğday ununun üretildiği bölgemizde son yıllarda kek, pasta, bisküvi ve kurabiye gibi ürünlerde yapılan büyük yatırımların bir sonucu. Gaziantep’te her gün yüzbinlerce metrekarelik alanda, yüzlerce ton bisküvi-pasta üretiliyor. Ar-Ge ve lezzet çalışmalarıyla çok çeşitli ürünler geliştiren ihracatçılarımız markalaşarak farklı coğrafyalara açılıyor. Şu an bisküvi-pasta ihracatımızda Irak, Suudi Arabistan ve Libya ilk sırada. Bu ülkelerin hemen ardından Belçika ve İsrail geliyor.”

“Irak ile ticaretimizde ciddi bir kıpırdanma yaşadık”

Yükselişteki bisküvi-pasta ve kakaolu mamuller ihracatının yanında, pek çok ürün grubunda en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelerden biri olan Irak’la ticari ilişkilerin önemine dikkat çeken Kadooğlu şunları söyledi:

“Sektörümüzün ana ürün grupları olan bitkisel yağ, buğday unu, makarna ve şeker gibi ürünlerde de Irak’tan gelen talebin önemli bir yeri var. Yılın ilk yarısında sektörümüzün Türkiye genelinden Irak’a ihracatı 100 milyon dolar kadar geriledi, bu pazarda yaşanan düşüş tüm ihracatçıların işlerini de etkiledi. Fakat Güneydoğu Anadolu ile Irak arasındaki hububat sektörü ticaretinde, özellikle Temmuz’da ciddi bir kıpırdanma yaşadık. Sektörümüzün diğer 6 bölgedeki üyelerinin 50 milyon dolar kazanç elde ettiği ayda, Güneydoğu Anadolu’da 100 milyon dolar ihracata ulaştık. Irak pazarında 7 ayda yaklaşık 1 milyon ton gibi bir ihracat seviyesini yakalayan bölge ihracatçıları olarak, yılın kalan döneminde de büyük hedeflerimiz var.”

1 Ocak – 31 Temmuz 2023 ihracat verileri

·  Güneydoğu Anadolu’nun toplam ihracatı: 6,5 milyar dolar

·  Güneydoğu Anadolu hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı: 2,1 milyar dolar

· Sektörün bölgenin toplam ihracatı içindeki payı: %32,5

· Bölgenin Türkiye genelindeki sektörel payı: %30,5

0

90

0

MEDICAL POINT’TE KLİNİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

Medical Point Gaziantep Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi, yapacağı çalışmalar ile yeni tedavilerin geliştirilmesinde önemli bir üs görevini üstleniyor.

Medical Point Gaziantep Hastanesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Klinik Araştırmalar Merkezi kuran ilk özel hastane olarak kapılarını açtı.

Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba’nın önderliği ve desteğiyle faaliyete geçen, yeni ilaç ve tedavi çalışmaları açısından önem taşıyan bu merkez, yıllar sonra ilaç haline gelebilecek bu ürünlerin çok önceden hastaların kullanımına sunulmasına olanak tanıyacaktır.

“Klinik Araştırmalar Merkezi kuran ilk özel hastane olmaktan gururluyuz”

Klinik Araştırmalar Merkezi Medical Point Gaziantep Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Haluk Gültekin ve Başhekim ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ekber Şahin’in öncülüğünde, hastane hekimlerinin, yöneticilerinin ve çalışanlarının yer aldığı dün yapılan etkinlikle bölgedeki vatandaşların hizmetine açıldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Klinik Araştırmalar Merkezi bakımından ilki gerçekleştirerek hastaların, hastalığına ortak olma maksadıyla kurulan ve bölgede bir numara olmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Medical Point Gaziantep Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekber Şahin, “Medical Point Gaziantep Hastanemizde Klinik Araştırmalar Merkezi bugün itibariyle kurulmuş durumdadır. Burada inşallah tüm ekibimizle birlikte çok güzel çalışmalara imza atmayı planlıyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde klinik araştırmalar merkezi kuran ilk özel hastane olmakla da gururluyuz. Burada yıllar sonra hastalarımızın belki de reçete ile karşılaşabilecekleri ilaçları temin edip bilime katkı sunmayı amaçlamaktayız. Bölgede bir numara olmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

“Uluslararası araştırma yapan merkezlerden 6 adet çalışma aldık”

Yapılan çalışmada kullanılan ilaçların ilerleyen süreçte reçete edilebilir ilaçlar haline geleceğini belirten Şahin, “Şu ana kadar -kısa bir süre geçmesine rağmen- değişik merkezlerden 6 adet çalışma aldık. Bunların 3 tanesi deri hastalıklarıyla ilgili, malign melanom dediğimiz cilt kanseriyle ilgili çalışma, ayrıca akciğer, mesane kanserleri de var. Bu alanlarda uygunluğu sağlayan hastalarımızı çalışmalarımıza dâhil edip bu çalışmalarda ilaçlardan faydalandırmayı düşünüyoruz. Açtığımız merkezimiz şu an 3 yataklı olarak hizmet veriyor ancak 6 yatağa kadar alana sahibiz. Bu yaptığımız çalışmada kullandığımız ilaçlar ilerleyen süreç içerisinde belki birkaç yıl sonra reçete edilebilir ilaçlar haline gelecekler. Dolayısıyla hastalarımız birkaç yıl sonra ulaşabilecekleri, etkinlikleri gösterilmiş bu ilaçlara şimdiden ulaşma imkanına sahip olacaklardır. Şu anda mevcut çalışmalarımız kanser hastalıkları üzerine yalnız ilerleyen süreçte hemotolojik, immunolojik hatta romatolojik hastalıklarla ilgili çalışmalar yapmayı da planlıyoruz. Bu durumda merkezimizin hizmet alanları da genişleyecektir. Kabul ettiğimiz hasta sayısı da doğal olarak artacaktır” diye konuştu.

0

0

0

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN DESTEKLEDİĞİ YAZ KUR’AN KURSU FUTBOL TURNUVASINA 75 TAKIM KATILDI

Şahinbey Belediyesi  ve Gaziantep İl Müftülüğü işbirliği ile düzenlenen Yaz Kur’an Kursları Futbol Turnuvası’nda dereceye giren takımlar ödüllerini aldı.

Şahinbey Belediyesi ve Gaziantep İl Müftülüğü İl Gençlik Koordinatörlüğünün birlikte organize ettiği Futbol Turnuvasına 75 takım 1000 öğrenci katıldı. Final maçının oynandığı turnuvanın son günündeki programa Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep İl Müftüsü Dr.Hüseyin Hazırlar ve turnuvaya katılan takımların öğrencileri katıldı.

TÜM ÖĞRENCİLERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM

Gençlerin öğrendikleri Kur’an-ı Kerimi okuyarak sevaplarını arttıracaklarını ifade eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Genç demek, gayret, heyecan, dinamizm ve yorulmamak demek. Gençlerimiz eğitim öğretim dönemini bitirip, yaz döneminde açılan Kur’an Kurslarına katılım sağladı. İnşallah gençlerimiz öğrendikleri Kur’an-ı Kerim’i okuyarak sevaplarını arttıracaklar. Peygamber Efendimizin hayatını kendimize örnek alıp ona göre yaşarsak, günümüzün 24 saatini ibadete çevirebiliriz. Allah şimdiden yaptığımız ibadetlerimizi kabul eylesin. Turnuvaya katılan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZE KUR’AN-I KERİM ÖĞRETTİK

Yaz Kur’an kurslarında öğrencilere Kur’an-ı Kerimi öğretmeye çalıştıklarını ifade eden Gaziantep İl Müftüsü Dr.Hüseyin Hazırlar “Gaziantep’te Yaz Kur’an Kursunda öğrenci olmak bir ayrıcalık. Yaz Kur’an Kursuna katılan öğrenciler camilerdeki eğitimin yanı sıra kendilerini bekleyen çok güzel kültürel etkinlikler var. Bu yavrularımıza Kur’an-ı Kerimi öğretmeye çalıştık. Allah resulünün güzel ahlakını vermeye çalıştık. Bununla beraber yavrularımızı daha çok motive etmek için Şahinbey Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Tahmazoğlu’nun kapısını çaldık. Allah razı olsun her hizmetimizde olduğu gibi bu organizasyonumuzda da bizleri boş çevirmedi. Allah kendisinden razı olsun” diye konuştu.

AYINTAB’A DAİR

ANTEP KELİME HAZNESİYLE HANGİ EŞYA HANGİ KELİME

Onların bildiklerini biz unuttuk !

AMADAN veya HAMADAN : Tepsi

ARİŞ : Asma (Üzüm asması)

ASBAP : Günlük hayatta kişinin üzereine giydiği elbise

BAHDENİZ : Maydanoz

BARDAK : Kiremit

BARTIŞ : Eşik

CAKCAHI : Su değirmenlerinde , buğdayın üğünüp bittiğini haber veren, hususi tertibat ile değirmen taşına çarparak <cak cak >sesi çıkaran alet.

CINCIK : Cam kırığı,cam parçası

CULLUP : Çukur,küçük delik

Curun : Hamam kurnası

ÇİR : Kayısı, zerdali, erik kurusu.

ÇİRTİK : Oynarken parmak şaklatma,az miktarda ,nakışlı

DAMAH : Bencil/cimri,Temah

DARABA : Kepenk

DARAKLIK : Taraklık. Pirzola.

DEERME : Oyuncak topaç

DEERME : Topaç

DEHLİZ : Sokak,çıkmaz

DEPİK : Tekme

DEVLİP : Buğdayı kabuğundan ayırmak için kullanılan gereç. Susam ve zeytin ezmek için de kullanılır.

DIBIK : Yapış yapış,yapışkan

DIHIZ : Dar,yetersiz.

DIMIŞKI : Bir üzüm çeşidi (Dı meşk Şam’dan gelen manasında,Şam Üzümü)

DİL : Anahtar

DİLME : Üzüm suyu, nişastadan yapılmış tatlı

DOLAK : Kadınların namaz kılarken başlarını örttükleri beyaz renkli eşarp.

DOLBAK : Başı açık

DOMBALAK : Takla (Takla atmak)

DULDA : Gölge,rüzagarsız,kuytu

DULUK : Saç Favori

EHVEN : Kalitesiz.

EL ÖPEN : Kertenkele

EŞGİLİ : Turşu

FEKKE : Şire, tatlı ve meyva sofrası.

FELHAN : İnce kırmızı toprak

FIRFIRI: : Fırıldak

FİRENGİ : kilit

FİRİK : Tam olgunlaşmadan, henüz yeşil haldeyken kabukları çıkarılmadan tarlada ateşte tütsülenen buğday. Aynı işlemden geçen nohut veya mısıra da bu ad verilir.

GALLE : Para kasası,çekmecesi GÜNLÜK HASILAT

GALLEDAR : Kasiyer

GANE : Bahçede bununan küçük havuz.Süs havuzu

GANNE : Şişe

GAP GACAK : Mutfak eşyası

GARALTI : Ev eşyası

GASEFET : sıkıcı,basık,dar

GATREMBİZ : Kavanoz

GIYYIK : Çuvaldız/büyük iğne

GÜLLE : Misket

HABBAB : Takunya

HALFE : Hademe/hizmetli/usta yardımcısı

HALLİK : Yöreye has bir koyun cinsi

HAMPARA : Büyük ve beyaz sert taşlar

HANEK : Laf,söz

HANİFİ : Musluk

HARAF : Yüzme havuzu,tarımda sulama ,için su biriktirilen depo

HARAL : Kıldan yapılmış büyük çuval

HAVARA : Eski antep evlerinin yapımıda kullanılan bir tür kireç taşı.

HAYAD : Avlu, İÇ AVLU

HAYİR : İncir

HAZNA : Kiler

HAZVEL : Odun kömürü tozu,işe yaramaz,eskimiş

HITA,HITA ACİR : Yerel bir acur türü. Çiğ yenebilir, yeşil renklidir. Turşusu yapılır, alatalarda kullanılır.

HİM : Bina temeli

HORAF : Kıyafeti perişan .Pejmürde,perişan

HORANTA : Ev ahalisi,aile fertlerinin tümü

HÖNGÜLÜKAHVE : Tahteravalli

HÖSGÜT : Sakin, suskun, sessiz sakin insan

İĞNİK : ishal,dizanteri

İKİ ÇİRTİK : Birazcık,Azıcık

İTEĞİ : Ekmek yaparken üzerine un konulan meşin,deri yahut bez.

KAHGE : Kaake/ramazan bayramında yapılan yuvarlak,sert simit

Kahge Bezi : Ham bez

KASTEL : Çeşme

KEF : Kaynayan et veya kemik suyunun yüzeyinde biriken tortu, köpük. Tahıl ve bakliyat kaynamasında da oluşun. Kevgirle toplanıp alınarak atılır.

KELE : ya gibi ünlem gerken yerlerde kullanılan bir kelime.

KEMÇİK : Konuşan kişinin ağzını eğerek konuşması

KEMMUN : Kimyon.

KERGAH : Gergef

KİNTİK : Küçük,küçücük

KİRTİK : Küçülmüş parça.Sabun kirtiği

KÖSEĞİ : Ocaktaki ateşi karıştırmak için kullanılan deynek.Kara anlamında da kullanılır.Oğlum gel güneşte köseği gibi oldun.

KÜBBAN : kübbün ekmek Gaziantep’te fırınlarda yapılan, ikiye ayrılabilen yumuşak bir pide.

KÜBBİYE YERİ : Cemekan,büfe

KÜF : Takke/başlık/şapka/bere

KÜNCÜ : Susam

LEĞENÇE : Hamur veya köfte yoğurmaya yarayan

LENGERİ : Yayvan geniş tabak. Pilav vb. yemekleri yapmakta kullanılır.

LOĞ : Taştan veya demirden yapılmış silindir şekindeki alet

LOĞLAZ : Kuru börülce.

MADDAA : Ev yapımında kullanılmak üzere yerdeki taşlar kesilerek oluşturulmuş büyük cukur veya magara şeklini almıs yerlere verilen isim

MAHMİL : Dolap

MAHRA : Derinliği olan sandık / dara

MAKLAP : Samanlık

MALAK : Paça.Pantolon paçası

Malefe : Yorgan,yatak iç astarı

Malhıta, mahlıta : Kırmızı mercimek. Arapça mahluta.

MASAMMAK : Merdiven basamağı

MASMANA : Zeytin yağı ve sabun üretilen yer

MAŞARA : Tarla sulaması için oluşturulan alan

MAŞRABA : Sürahi

Mayana : Rezene tohumu.

MECREFE : Ucu geniş çapalama ve maşara yapmaya yarayan kazma

MESES : Ucu demirli sopa

MEŞEFE : Banyo havlusu

MIRRIK : Cıvık çamur

ÖLBE : Tahtadan silindir şeklinde kap

PİN : Tavuk kümesi

PİRPİRİM : Semizotu, yabani semizotu.

PİSİK : Kedi

PİSİK DAŞŞAA : Küçük lokma tatlısı

Pontir : Pantolon

Puhare : Baca

Rafık : Arkadaş,dost

Saho : Ceket

Sahre : Piknik

Salahana : Mezbaha

SINDI : Makas

SIYPANCAK : Kaydıraç

SİNİ : Tepsi

Sohu : Dibek

SÜLLÜM : Tahta seyyar merdiven

SÜYÜK : Evler arasında yüksek duvar

ŞABŞAK : Bir litrelik plastik sürahi

ŞAK : Yarım,(1-Et şahı: yarım gövde et.Kilim şahı : kilimin yarısı)

ŞAKŞAHI: : Kapı tokmağı, şakşak sesi çıkardığından.

ŞARPA : Eşarp

Şetil veya şitil : Fide,fidan

Tağı : Pencere

Tahallak : Makara

Tahiye : Takke,başlık

TAKTAHI : :Kahvecilerin seher vakti kahvenin açıldığını ilan için çaldıkları tahta.–Bir çocuk oyuncağı

TİYEK :Bağ ve Asma ağacı

Topaç : Top şeklinde yuvarlanarak kurutulmuş kıyma kavurması.

TUMAN : Don ,iç çamaşır

Tuzluca : Kaynamış nohut

ÜDÜRGÜ : Matkap

YAALIK : Mendil

YAAN : Sırt. “yağnım balhiy”

YALLIK : Önlük

YİRİK ÇIRA : İçine zeytin yağı konulup ucundaki fitilin yakılmasıyla aydınlatmada kullanılan alet

ZEMBİL:Hasır örme veya lastikten yapılan ağzı geniş,kulplu kap.

Yazı Asım Mıhcıoğlu

Fotoğraf 1927 Gören Ailesi .Bilge Kazaz / Gaziantep’i konuşturan fotoğraflar.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı