Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 17.08.2023 e gazete

admin | 17 Ağustos 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 17.08.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 17.08.2023 e gazete

HABER METNİ:

EN KATI İŞ GÜCÜ PİYASASI BİZDE

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu reel sektör firmalarının son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını belirterek, “Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor.” dedi.

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve oda-borsa başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı.

Ekonomide deneyimli isimlerin iş başında olmasının kendilerine moral verdiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temellere kavuşturacağımıza inanıyoruz.” İfadesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Anadolu’yu sürekli dolaşan, firma ve sektörleri devamlı dinleyen birisi olarak öne çıkan birkaç konuyu paylaşmak istediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Reel sektör firmalarımız son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşıyor. Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor. Büyümenin bereketi her kesime yansısın istiyorsak, KOBİ’lerimize destek vermeli, uygun finansman imkanlarına ulaşmalarını sağlamalıyız. İkincisi, OECD katılık endeksinde İskandinav ülkeleri dahil en katı iş gücü piyasası bizde. Bundan da herkes muzdarip. Mevzuatımız, daha fazla istihdam sağlayabilecek girişimcileri, adeta bundan caydırır bir halde. Vatandaşlarımızın da daha fazla iş imkanına ulaşmasına, daha çok kazanmasına engel çıkarıyor. İstihdamı cezalandıran değil, ödüllendiren bir yaklaşımla çalışma hayatına bakılmalı.”

Yatırımların önünü açabilmek üzere, yatırım yeri sorununun çözülmesini de talep eden Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payı Almanya’da yüzde 4, İtalya’da yüzde 2,8, OECD ortalaması bile yüzde 2,4. Bizde ise sadece binde 3. Sanayimiz, dünyadaki rakiplerinin onda biri kadar alanda faaliyet gösteriyor, buna rağmen küresel rekabette ayakta kalmayı başarabiliyoruz. Sanayi arazilerinin kapasitesinin en az 2 katına çıkarılmasına ilişkin bir master plan hazırlanmalı, arsa alımı ve bina inşaatına ilişkin finansman çözümleri geliştirilmeli. Böylece sanayicimiz kısıtlı sermayesini daha verimli alanlarda yatırım yaparak değerlendirmeli.”

Hisarcıklıoğlu, İç Anadolu-Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlaması yapılması gerektiğine dikkati çekerek, “Bu yeni sanayi havzasıyla, bir taraftan Marmara’daki yükü azaltabilir, aynı zamanda da yüksek teknoloji yatırımlar için Marmara’da alan açabiliriz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, “Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform adımlarını kademeli bir şekilde devreye alarak Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir büyüme için daha elverişli bir ortamın sağlanması ve ekonomimizin potansiyelinin daha da yükselmesini istiyoruz.” dedi.

Eylül ayının ilk yarısında açıklamayı planladıkları Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları çerçevesinde, son dönemde iş dünyası temsilcileriyle istişareleri sürdürdüklerini, aynı şekilde 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı’nı da sonuçlandırmak üzere olduklarını ve ekim ayında Meclise sunacaklarını belirten Yılmaz, Türkiye’nin her köşesinde sahanın, sektörlerin güncel durumuna ve en önemli sorunlarına vakıf, 81 il ve 160 ilçedeki 365 Oda ve Borsa’nın sahadan gelen görüş ve taleplerini son derece önemsediklerini vurguladı.

Yılmaz, TOBB çatısı altında Oda, Borsalar aracılığıyla iş dünyasının talep ettiği pek çok konuyu hayata geçirdiklerini, mesleki eğitimin yaygınlaşmasından, kara gümrük kapılarının modernize edilmesine, lisanslı depoculuk sisteminin ülkeye kazandırılmasından Oda, Borsaların dijitalleşmesine birlikte adım attıklarını ifade etti.

Şirket kuruluş işlemlerinde Odaları tek durak haline getirdiklerini anlatan Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın güçlü iradesi ve liderliğiyle, Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’u birlikte hayal ettik, milletimize birlikte kazandırdık ama Togg yeter mi? Yetmez. Önümüzdeki süreçte, Togg benzeri yeni fikirlerle, yeni projelerle Türkiye Yüzyılı’na yakışır yeni projeleri, yine hep birlikte hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

Yılmaz, son dönemlerde dünya ekonomisinin sağlık krizleri, ticaret gerilimleri, jeopolitik riskler, Rusya-Ukrayna Savaşı ve doğal afetler başta olmak üzere pek çok güçlükle sınandığını, bu zorlu sürecin, ülkeler ve bölgeler düzeyinde arz ve talep dengelerinin bozulmasına yol açtığını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan oda ve borsa başkanları, kürsüye çıkarak reel sektörden gelen konu ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Yılmaz sosyal medya hesabından ise şu açıklamalarda bulundu;

“Bugün, kıymetli bakan arkadaşlarımla birlikte Eylül ayının ilk yarısında açıklamayı planladığımız OVP hazırlıkları çerçevesinde özel sektör temsilcilerimizle istişarelerde bulunmak, görüş, katkı ve önerilerini dinlemek üzere TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda bir araya geldik.

Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde ekonomik yapımızı paydaşlarımızla omuz omuza güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu yolda kamu ve özel sektörle yaptığımız ve yapacağımız istişarelerle elde edeceğimiz fikirler bizlere yol gösterici olacak.

Bu hedefimize bugüne kadar istişarelerimizi gerçekleştirdiğimiz tüm platformlarda; “sorunu tespit, çözümü tayin” yöntemiyle adım adım ilerliyoruz.

Ülkemiz, dünyada yaşanan tüm zorluklara rağmen, güçlü üretim ve ihracat kabiliyeti ile olumlu ayrışan bir konuma gelmeyi başarmıştır.

Bu eğilimin, önümüzdeki dönemde de devam etmesi ve risk priminin ekonomimizin sağlıklı görünümünü yansıtacak şekilde daha düşük seviyelere gerilemesi beklenmektedir.

Enflasyonun ise orta vadede tek haneye düşürülmesi amacıyla; kademeli parasal sıkılaşmayı desteklemek üzere düşük enflasyon hedefi ile uyumlu  politikası uyguluyoruz.

Temel ilkelerimiz şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluktur.

Serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırmak ise temel yaklaşımımızdır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedeflerimize ilerlerken yerli-milli politikalarımızdan taviz vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Dünyanın her köşesinde bir bayrak gibi güven duyulan Türk özel sektörünü temsil eden her bir girişimcimizle gurur duyuyoruz.

2023 yılı TOBB Ekonomi Şûrasının ekonomimiz için hayırlı olmasını diliyor, Şura’ya katkı veren başta TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibine, 21’inci yüzyılın modern ahileri olan Oda-Borsa camiamıza teşekkür ediyorum”

0

0

0

Başkan Bozgeyik’den Barak Ovası Sulama Projesi, Açıklaması

CHP Gaziantep İl Başkanı Karaca Bozgeyik:

BARAK OVASI SULAMA PROJESİ’NİN TAMAMLANMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep İl Başkanı Karaca Bozgeyik, Barak Ovası Sulama Projesi’nin tamamlanmasının bölgenin tarımsal potansiyelini ortaya koyacağını ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını vurguladı.

Barak ovası, Gaziantep’in Oğuzeli, Karkamış ve Nizip ilçelerine bağlı köyleri ve tarım arazilerini kapsamaktadır. Tarımsal üretim ve kültürel etkileşim bakımından oldukça değerli bir konuma sahip olan ovada, yıllardır tamamlanmayan sulama projesi çiftçilerin mağduriyetine yol açmaktadır.

CHP Gaziantep İl Başkanı Karaca Bozgeyik, “Resmi kurumlar ve hükümet yetkilileri defalarca Barak ovası sulama projesini tamamlayacaklarını ifade ettiler; ancak bu sözler yerine getirilmedi. Sulama yatırımlarının eksikliği nedeniyle çiftçiler topraklarından bekledikleri verimi alamıyorlar,” dedi.

Barak Ovası’nda, mevcut sulama yetersizliği nedeniyle, çiftçiler daha çok fıstık ve zeytin üretimine yönelmek zorunda kalmıştır. Ancak, bölgenin hububat, bakliyat ve sebze üretim potansiyeli göz ardı edilemez. Bozgeyik, “Yıllardır AKP hükümetlerinin uyguladığı, küçük çiftçiyi köşeye sıkıştıran politikalar neticesinde çiftçilerimiz bankalara borçlandı, üretimden uzaklaştılar, arazilerini satmak zorunda kaldılar,” diye ekledi.

Başkan Bozgeyik, hükümetin bu konudaki politikalarını sorgulayarak, Barak Ovası’nda fıstık ve zeytin ağacı sayısı, sulanabilen arazi miktarı gibi verilere ulaşılmasını talep etti.

İl Başkanı, Barak Ovası Sulama Projesi’nin tamamlanmasının hububat ithalatını büyük ölçüde azaltacağını ve Barak Ovası’nın Harran Ovası’ndaki başarıya benzer bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bozgeyik, “Barak Ovası’nın tarımsal üretim potansiyelinin ve kültürel zenginliğinin göz ardı edilmemesini talep ediyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz,” dedi.

0

0

0

ÇELİKASLAN VE TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARA AŞURE İKRAMINDA BULUNDU

 27 ÇEŞİT MALZEME İLE YAPILAN AŞURE İKRAMI DEVAM EDİYOR

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Muharrem Ayı nedeniyle AK Parti Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan ile birlikte vatandaşlara aşure ikram ettiler.

Muharrem Ayı dolayısıyla Şahinbey İlçesi’nin farklı noktalarında vatandaşlara aşure ikram eden Şahinbey Belediyesi aşure ikramını aralıksız sürdürüyor. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Balıklı Parkı’nda AK Parti Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan ile birlikte vatandaşlara aşure ikramında bulundu.

27 ÇEŞİT MALZEME İLE YAPILAN AŞURE

Muharrem ayında vatandaşlarla bir araya gelerek aşure ikramında bulunan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “AK Parti Milletvekilimiz İrfan Çelikaslan ile birlikte Muharrem ayı nedeniyle vatandaşlarımıza aşure ikramında bulunduk. Her yıl Muharrem Ayı’nda Şahinbey İlçemizin çeşitli noktalarında vatandaşlarımız için aşure ikramında bulunuyoruz. Muharrem ayı mukaddes aylarımızdan bir tanesi. Muharrem ayında ibadet etmenin ve oruç tutmanın faziletleri çok büyük. Ayrıca Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününden ismini alan aşure, içerisinde 27 çeşit malzemenin olduğu her birinin kendi tadıyla ve özelliğiyle bir araya gelip farklı bir tat oluşturduğu bir lezzettir. Şahinbey Belediyesi olarak vatandaşlarımıza aşure ikram ediyoruz. Muharrem ayı boyunca dağıtımlarımız ilçemizin farklı noktalarında devam edecek” dedi.

0

MERİNOSSPOR VOLEYBOLCULARI DEVA HASTANESİNE EMANET

Türkiye Bayan voleybol 1.liginde mücadele eden Merinossporun yeni sezonda sağlık sponsoru Deva Hastaneleri oldu. Yapılan imza töreninden sonra tüm oyuncular sağlık kontrölünden geçtiler. Deva Hastanesinin sponsorluk kapsamında sezon boyunca tüm oyuncuların sağlıkla ilgili kontrollerini yapacak ve her türlü malzeme desteği vereceği ifade edildi.

Deva Hastanesinde yapılan imza törenine Merinosspor Kulüp Başkanı Ali Atalar ve Deva Hastanesi Hastane müdürü Soydan Aksoy katıldılar. İmza töreninden sonra tüm oyuncular sağlık kontrolünden geçti. İmza töreninde bir konuşma yapan Deva Hastanesi Müdürü Soydan Aksoy” Merinos gibi bir takımın bizim hastanemizi tercih etmesini çok önemsiyoruz. Oyuncularımıza sağlık alanında her türlü desteği vermeye hazırız. Takımın sağlık alanında neye ihtiyaç duyuyorsa hastanemiz tarafından karşılacak olup maçlarda da sağlık ekibi bulunduracağız. Gaziantep’in önde gelen sağlık kuruluşlarından birisi olan Deva Hastanesi olarak spora ve sporculara destek vermeye devam edeceğiz”dedi.

Kulüp Başkanı Ali Atalar bu yıl Deva Hastanasiyle yapılan sağlık sponsorluğu anlaşmasından çok memnun olduklarını belirterek şöyle dedi” Deva Hastanesi Gaziantep’in en önemli sağlık kuruluşu olması yanısıra, son teknolojiyi kullanan hastanelerimizden birisidir. Merinosspor bayan voleybol takımına sağlık sponsor olmalarından gurur duyduk. Spora ve sporcuya verdikleri katkı dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyorum..Böyle donanımlı bir sağlık kuruluşuyla işbirliği yapmak bizim için ve sporcularımız için büyük önem arz etmektedir. Başta Hastane müdürü Soydan Aksoy olmak üzere tüm yöneticilerine ve sağlık çalışanlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İmza töreninden sonra takım oyuncular  ve tüm teknik kadro sağlık kontrolünden geçti. Daha sonra Hastane müdürü Soydan Aksoy Merinosspor oyuncularını ve staff ekibini kahvaltıda ağırladı.

0

0

BAŞKAN FADILOĞLU, DEPREMZEDELERİ ZİYARET ETTİ

-BAŞKAN FADILOĞLU: “BİRLİK VE BERABERLİK BİZİM EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ”

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Nurdağı ilçesinde, depremlerden etkilenen ve ilçedeki konteyner kente yerleştirilen depremzedeleri ziyaret ederek, “geçmiş olsun” dileklerini iletti. Depremzedeler ile tek tek selamlaşan Başkan Fadıloğlu, çocuklara da yakından ilgilenerek, oyuncak dağıttı.

Depremin yaşandığı ilk günden bu yana vatandaşların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için gece gündüz sahada yer alan Başkan Fadıloğlu, her fırsatta Nurdağı ilçesini ziyaret ederek, depremzedeler ile bir araya geliyor. AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik ve AK Parti İl Teşkilatıyla birlikte, Nurdağı ilçesinde depremzedeler için yapılan konteyner kenti ziyaret eden Başkan Fadıloğlu, depremzedelerle bir araya gelerek, talep ve isteklerini dinledi. Depremzedelere “geçmiş olsun” dileklerini ileten Başkan Fadıloğlu, yaraların sarılması adına ellerinden gelen her türlü gayreti göstereceklerini belirtti. Başkan Fadıloğlu, çocuklarla da yakından ilgilenerek, oyuncak dağıttı. Depremin yaşandığı günden bu yana kendilerine yönelik desteklerin devam ettiğini ifade eden depremzedeler ise, ziyaretlerinden dolayı Başkan Fadıloğlu’na teşekkür etti.

RABBİM BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ DAİM EYLESİN

Ziyaret sonrası kısa bir değerlendirmede bulunan Başkan Fadıloğlu, Depremin ilk anından itibaren depremzedelerimizin yanında olmaya, yaraları sarmaya gayret gösteriyoruz. Bugünde, AK Parti İl Teşkilatımız ile birlikte Nurdağı ilçemizi ziyaret ederek, depremzede vatandaşlarımızla bir araya geldik. Depremzedelerimizin yaralarını sarmak adına elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam ediyoruz. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Bu süreçte birlik ve beraberlik bizim en büyük gücümüz. El birliğiyle, bu zorlu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybeden insanlarımızın yakınlarına, sevenlerine ve depreme maruz kalan vatandaşlarımıza sabırlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı