Hoşgeldiniz  

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 10.08.2023 e gazete

admin | 10 Ağustos 2023 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 10.08.2023 e gazete

Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 10.08.2023 e gazete

HABER METNİ:

FARKLILIKLARI BOY ÇADIRINDA BİR VE DİRİ KILDIK

DURMAZ: AŞURE TADINDA BİR FESTİVAL

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Hemşeri Dernekleri Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Festival Park’ta 66 hemşeri derneğinin katılımıyla başlayan, 4 gün süren festivalde çevre illerin ve ilçelerin belediyeleri ve derneklerinin de katılımlarıyla çok farklı kültürler ortak yaşam kültüründe buluştu.

Festival sonrası 24 oğuz boyunu temsil eden Gaziantep Oğuz Boyları Federasyonu Başkanı ve Musabeyliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Huzeyfe Durmaz Festival sonrası bir değerlendirme yaparak farklı illerin temsilcileri olan Hemşeri Derneklerine ve özellikle Festivalde bu imkanı veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ekibine teşekkür ederek bir plaket sundu.

Hemşeri Dernekleri tarafından  memleketlerinin  kültürünü, sanatını, yemeklerini Gazi şehirlilere sergiledikleri festivalde yöresel ezgiler, türküler de seslendirildi.

Oğuz Boyları Federasyonu Başkanı ve Musabeyliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Huzeyfe Durmaz festivalin ilk gününde, Mehteran’ın gösterisi ardından Ümitcan İlhan’ın Barak Türkmen türküleriyle alanı coşturduğunu ifade ederek, Sof-Cerit Obaları Kültür-Eğitim ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği  Mustafa Akkulu, Memik Akkulu konserinin, Rişvanlar Konfederasyonun Mevlevi  Sema gösterisi ve Alevi Semahının büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Diğer yandan Durmaz başkanı olduğu  Musabeyli Derneği ve Oğuz Boyları Federasyonunda düzenlediği Özkan Yılmaz konserinde coşkulu kalabalık  ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin desteği ile sahne alan  Turgay Başyayla konserine büyük ilginin kendileri için bir iltifat haline geldiğini vurguladı.

DURMAZ: AŞURE TADINDA BİR FESTİFALDE BİR KAZANDA PİŞTİK ELHAMDÜLİLLAH 

Kültürel etkinliklerini 4 gün boyunca kıl Yörük Türkmen çadırında  düzenleyen Oğuz Boyları Federasyonu’nun  Kızıklar,Karakoyunlu,Karakeçili, Beğdili boyları ve Musabeyli yöresi Derneklerden oluştuğunu ifaden eden Durmaz Kendi Federasyonuna destek veren 15 Hemşeri,aşiret,yöre  dernekleriyle beraber ortak etkinlikler düzenlediklerini sözlerine ekledi. Durmaz hem Türkmen Barak Kültürü, hem Yörük Türkmen Kültürü hemde boy kültürlerinin şehir kültürleriyle buluşmasının bir zenginlik olduğunu , bu zenginliğin Gaziantep’te şekillenmesiyle bir kent modeli olan Gaziantep Modelinin oluştuğunu bunu da hep beraber yaşadıklarını, Hemşeri Dernekleri Festivalininde bu yönde bir sembol olduğunu ifade etti.

0

Pençe-Kilit Harekât bölgesinde şehit olan Gaziantepli kahraman  askerimiz P. Uzm. Onb. Uğur Özdemir’e, kahraman Mehmetçiklerimiz Piyade Teğmen Fatih Uğur Altınbaş ve Uzman Çavuş Kemal Özek’e Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve aziz milletimizin başı sağ olsun.

0

AVRUPA’NIN EN İYİ SPORCUSU VE AVRUPA GOL KRALİÇESİ POLİSGÜCÜ’NDEN

THF Kadın Milli Takımı katıldığı C3 Avrupa Şampiyonasında Avrupa Şampiyonluk kupasını Türkiye’ye kazandırırken milli takımda yer alan 6 sporcunun Gaziantep Polisgücü Spor Kulübü sporcusu olması dikkat çekti. Diğer taraftan Polisgücü Sporcularından Fatma Songül Gültekin şampiyonada Avrupa’nın En İyi Oyuncusu ve Avrupa Gol Kraliçesi seçilerek yeni bir başarıya imza attı.

C 3 Avrupa Şampiyonasında Şampiyonluk ipini göğüsleyen Türk Milli Takımını kutlayan Gaziantep Polisgücü Spor Kulübü Başkanı Mehmet Kaplan “Türkiye hokey branşında Avrupa’nın en önemli ve prestijli ülkeleri arasında yer almaktadır. Genç kızlarımız C3 Avrupa Şampiyonasında ülkemizi ve bizleri gururlandırmayı başarmış ve C3 Avrupa Şampiyonluk kupasını ülkemize kazandırmışlardır. Türk Milli Takımında Gaziantep Polisgücü Spor Kulübünden 6 sporcumuz milli takım forması giyerek bu başarıda etkin rol üstlenmiştir. Sporcularımızdan Fatma Songül Gültekin şampiyonada Avrupa’nın En İyi Oyuncusu ve Avrupa Gol Kraliçesi seçilmiş ve ülkemize bir başarı daha kazandırmıştır. Bu başarılarda emeği geçenlere teşekkür ediyor takımımızı yürekten kutluyorum” dedi.

Avrupa’nın En İyi Oyuncusu ve Avrupa Gol Kraliçesi  Fatma Songül Gültekin

C 3 Avrupa Şampiyonasında En İyi Oyuncu ve Gol Kraliçesi unvanlarını kazanan Gaziantep Polisgücü Spor’un efsane oyuncusu Fatma Songül Gültekin’de yaptığı değerlendirmede “Hokey alanında Türkiye dünyanın en önemli ülkeleri arasına girmiştir. Ülkemizin dört bir yanında aktif hokey sporuyla ilgilenen önemli takımlar bulunmaktadır. Gaziantep Polisgücü Spor Kulübü bu anlamda Türkiye’deki takımlara rol model olmuştur. Ülkemizi gururla temsil ettiğimiz Milli Takımımızla katıldığımız C3 Avrupa Şampiyonasında en iyi oyuncu seçilmem ve şampiyonanın gol kraliçesi olmam beni çok mutlu etti. Küçük yaştan itibaren tanıştığım ve bir yaşam biçimi olarak benimsediğim hokey sporu bana bir çok şey kazandırdı. Desteklerinden dolayı THF Başkanımız Sayın Sadık Karakan ve ekibiyle Gaziantep Polisgücü Spor Kulübü Başkanımız Sayın Mehmet Kaplan ve yönetim kurulu üyelerine gelişmemde büyük emekleri bulunan hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

0

Halıcıların Kura Heyecanı

CFE Carpet and Flooring Expo 2023 İçin Kura Çekimi Yapıldı

Sürdürülebilir Halı İhracatı İçin Önemli Bir Dönüm Noktası

5-8 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan CFE Carpet and Flooring Expo 2023 uluslararası halı ve zemin kaplamaları fuarına katılacak firmaların stant yerlerinin tespiti için noter huzurunda kura çekimleri gerçekleştirildi. Fuarın halı sektörü için yeni bir dönüm noktası olacağını ifade eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan katılımcı firmaları kutladı.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği ve TÜYAP tarafından ilki 5-8 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek olan CFE Carpet and Flooring Expo 2023’ya katılacak olan firmalar için GAİB hizmet binasında düzenlenen törenle kura çekimi gerçekleştirildi. Noter huzurunda gerçekleştirilen kura çekimine TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, İHİB Başkanı Ahmet Hayri Diler ve TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü’ün yanı sıra firma temsilcileri katıldı. Büyük bir heyecanın yaşandığı kura çekiminde firmalar farklı ölçülerdeki stantlar için çekilen kura sonucunda firmaların fuardaki stant alanları belirledi.

DÜNYA HALI SEKTÖRÜNÜN KALBİ İSTANBUL’DA ATACAK

GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan kura çekimi sonrası yaptığı değerlendirmede fuara yoğun ilgi olduğunu ifade ederek “Dünya halı üretim merkezi olan Türkiye’nin aynı zamanda dünya halı ticaret merkezi olması için önemli çalışmalar içerisindeyiz. Bu gün halı sektörü için yine tarihi bir gün yaşandı. CFE Carpet and Flooring Expo 2023 katılacak olan firmalarımızın stant yerinin belirlenmesi için noter huzurunda kuraları çekildi. Dünyanın birçok ülkesinden yoğun ilgi görüyoruz. Tek temennimiz bir yandan ülkemizin halı üretim merkezi olma özelliğinin yanına dünya halı ticaret merkezi unvanını da kazandırmak. Sektörel fuarların ülke ekonomisine katkısı çok büyük. Önümüzdeki süreçte bu tür fuarların ülke ekonomisine sağlayacağı büyük katkıları hep birlikte göreceğiz. Fuarımızın sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Halı Üretiminde Dünya Lideriyiz, Ticaretinde de Lider Olacağız

Dünyanın 7 kıtasında Türk halılarının büyük ilgi gördüğünü ifade eden TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan üretimde zirveyi yakalayan Türkiye’nin halı ticaret merkezi olma yolunda ki en önemli adımın sektörel fuarcılığa da ev sahipliği yapması olacağını belirterek fuarın başarılı geçmesini diledi.

İstanbul Dünya Halı Ticaretinin Merkezi Olacak

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ile iş birliği içerisinde gerçekleştirecekleri CFE Carpet and Flooring Expo 2023’ya ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade eden İHİB Başkanı Ahmet Hayri Diler bu fuarın sürdürülebilir halı ihracatı için önemli bir dönüm noktası olacağını ifade ederek katılımcılara teşekkür etti.

Türkiye’ye prestijli bir fuar kazandırmak için çabalıyoruz

TUYAP’ın Türkiye’de prestijli bir çok fuar organize ederek ülkede sektörel fuarcılığın gelişimine önemli katkılar sağladığını ifade eden TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü İstanbul’da gerçekleştirilecek olan CFE Carpet and Flooring Expo 2023 için yoğun talep aldıklarını ifade etti.

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ KURSİYERLERİ ATIL MALZEMELERİ DÖNÜŞTÜRÜYOR

Şahinbey Belediyesi’ne bağlı Burç Sosyal Tesisi kursiyerleri evlerindeki atıl malzemeleri kullanarak yaptıkları eşyalarla dikkat çekici çalışmalara imza atıyorlar.

Şahinbey Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Burç Sosyal Tesisi, ev hanımlarının yaşamına artı değer katmaya devam ediyor. Burç Sosyal Tesisindeki kursiyerler, insanların atıl malzeme olarak düşündüğü malzemeler ev hanımlarının elinde kimi zaman yatak örtüsüne kimi zaman süs ağacına kimi zaman çocuklar için yapılan elbiselere dönüşüyor. Burç sosyal Tesisi’ndeki kursiyerler aldıkları eğitimlerle atık malzemelere hayat vererek yaptıkları eşyalar, onlara takdir ve ekonomik kazanç olarak geri dönüyor.

AİLE EKONOMİMİZE KATKIDA BULUNUYORUZ

Burç Sosyal Tesisi’nde yaptıkları ürünleri sergileyen hanımlar kendilerine her zaman destek olan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ederek “Evlerimizde kullanmadığımız ve atıl durumda olan malzemeleri Burç Sosyal Tesis ‘inde hocalarımızın desteği ve bizlere verilen imkânlarla elbise, yatak örtüsü, eşarp ve süs eşyalarına dönüştürüyoruz. Yaptığımız eşyaların bir kısmını kendi evimize ve çocuklarımıza veriyoruz. Bir kısmını da satarak aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımıza bizlere vermiş olduğu imkânlardan dolayı çok teşekkür ediyoruz” diye konuştular.

0

0

HKÜ’DE GENÇLİK ÇALIŞANLARI İÇİN GİRİŞİMCİLİK FESTİVALİ

”Gençlik Çalışanları için Girişimcilik Festivali” Projesinin Açılışı HKÜ’de Gerçekleştirildi” başlıklı haber metni ektedir.

”Gençlik Çalışanları için Girişimcilik Festivali” Projesinin Açılışı HKÜ’de Gerçekleştirildi

Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı desteği ile Erasmus+ programı altında uygulanan “Gençlik Çalışanları için Girişimcilik Festivali” projesinin açılış programı Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Cine Amfi’de gerçekleştirildi. 12 farklı ülkeden gelen 40 katılımcı, HKÜ kampüsünü gezdikten sonra, üniversitenin teknoloji transfer ofisi (TTO) tarafından girişimcilik alanında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLERİMİZ TARAFINDAN TOPLAM 158 PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Programın açılışında HKÜ tarafından girişimcilik alanında gerçekleştirilen faaliyetlerden ve istatistiklerinden bahseden Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli; “HKÜ ön kuluçka merkezinde toplam 53 firmanın tohumu atıldı, bunlardan 15’ine donörlerden tohum yatırımı temin edildi. Halen 14 firma faaliyet gösteriyor. Üniversite-Sanayi işbirliği ekosistemini desteklemek amacıyla kampüste Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi kuruldu. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde Teknokentimiz faaliyete geçti. TTO desteğiyle öğrenci ve akademisyenlerimiz tarafından toplam 158 patent başvurusu yapıldı. Başarılı girişimlerin uluslararası pazara taşınması amacıyla ABD’de Silikon Vadisi’nde açılan Starcamp Uluslararası Kuluçka ve Hızlandırma Merkezi’nde faaliyet gösteriyoruz. Bugün açılışını yaptığımız proje kapsamında; sizler üniversitemizi ve girişimcilik arayüzlerimizi daha yakından tanıma fırsatı elde edecek, fikirlerin desteklenmesi ve uygun hızlandırma mekanizmalarına yönlendirilmelerine destek sağlayacaksınız. Ayrıca, kurumlarımız arasında çok yönlü işbirlikleri geliştirebiliriz. Katılımınızdan dolayı sizlere, projemize verdikleri destek için Avrupa Birliği’ne ve Türkiye Ulusal Ajansı’na teşekkür ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

Programın devamında, proje uzmanları tarafından katılımcılara Gaziantep ve Türkiye girişimcilik ekosistemi hakkında bilgiler verildi.

0

ANTEP AMERİKAN KIZ OKULU (1859-1917)

Antep Amerikan Kız Okulu (Aintab Girls’ Seminary) Antep, Anadolu coğrafyasındaki Protestan cemaatin en aktif olduğu yerlerden biridir. Misyoner faaliyetlerinin devamı ve kalıcı olması, yerli elemanların yetişmesine bağlıydı. Merkezi Türkiye Misyonunda, Kilikya Birliği’nin şemsiyesi altında bir misyoner topluluk oluşturuldu. Amaç bu oluşum içerisindeki kiliselerin kendi kendilerini idare edebilen ve çalışmalarını sürdürebilen konuma getirmekti. Böylece Protestanlık çalışmaları yerli liderlerce yürütülecekti. Misyonerler başlangıçta oluşturdukları kilise cemaatinin İncil’i anlayabilecek kadar eğitilmesi için kiliselerde veya misyon evlerinde temel düzeyde eğitim verdi. Yetişkinler için Pazar Okulları (Sabbath School), çocuklar için de ilkokullar (Common School) açtılar. Misyoner etkinliğinin genişlemesiyle Amerikan Board, eğitim yapılanmasında ihtiyaca yönelik farklı düzeyde okullar açma gereği duydu. İlkokul, ortaokul ve yüksek okul düzeyinde ilahiyat veya bilim ağırlıklı müfredatları olan eğitim kurumları açtı. İlahiyat (Seminary) okulları misyonerlerin yerli din adamı ve kadın tebliğciler yetiştirmek için açtıkları okullardır.

Antep Amerikan Kız Okulu da bu amaç için açılmış bir misyoner okuludur.

Kaynak:Doç. Dr. Faruk Taşkın . Artvin Çoruh Üniversitesi

Amerikan Board’un Protestanlaştırma Projesi: Antep Amerikan Kız Okulu (1859-1917)

0

0

YAZDAN HATIRLADIKLARIM

Bizim çocukluğumuzda yaz günü al kırmızı domatesi, zümrüdü yeşil salatalığı, aciri anamız yıkar, elimize tutuşturur, sokakta oynarken afiyetle yerdik.

Bir salkım üzümü, bir dilim karpuzu mahallenin uşaklarıyla paylaşır…

Aynı kalaylı tastan yüreklerimizi soğuturduk.

Desteyle alınan marul yıkanır, hayadın ortasına açılan açkılar üzerinde,geniş bir sini içinde ortaya indirilir, ailecek yaprak yaprak tüketirdik.

Dalından topladığımız eriği, elmayı, armudu pantolonun dizine sürer temiziler, ağaç altına dökülen zerdalinin, dutun tozuna toprağına bakmaz üfler ağzımıza atardık.

Koruk zamanı gelince teleme yapar çoluk çocuk iştahla götürürdük.

Temmuz sıcağında meybuz somurur, kıştan basılan diş diş olmuş karın üstüne pekmez, gül suyu döker karsambaç yapar…

Kalıp kalıp satılan, testere ile kesilip verilen buz kalıplarının soğuttuğu suya limonata, vişne suyu katar afiyetle içerdik.

Çok bunalınca Alleben deresine koşar serinler, harafa gider çüt depik atar yüzme bellerdik.

Yaz günü sıcaktan bunalınca sahreye gider ferahlar…

Konu komşu yazlık sinemalara gider eğlenirdik.

Uyku bastırınca esen yelin, gökte parıldayan yıldızların altında dama açılan pamuk döşeklerde rüyalara dalardık.

O yıllarda; toprak temiz, hava duru, yediklerimiz hormonsuz, içtiklerimiz arısiliydi.

Varlıklı değilsek de hayallerimiz zengindi, umutlarımız diriydi!

Velhasıl küçük şeylerden mutlu olur, yaşar giderdik.

Yazan.Ibrahim Alisinanoğlu-Gaziantep Miş Miş

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı