Hoşgeldiniz  

BAKAN KURUM, GAZİANTEP’TE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

admin | 07 Şubat 2023 | Genel, Tüm Manşetler A- A+

BAKAN KURUM, GAZİANTEP’TE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

Tüm Türkiye’yi, bütün milletimizi yasa boğan Kahramanmaraş’ın Pazarcık merkezli 7,7 ve hemen ardından saat 13.24 sıralarında Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki deprem yaşadık. Bölgemizdeki birçok ilimiz etkilenmenin dışında doğrudan deprem hasarı yaşamış durumdadır. Hep söylüyoruz ülkemizin, şehirlerimizin nüfusumuzun yüzde 70’ten fazlası deprem bölgelerinde yaşıyor. Ülkemiz depremlerde çok büyük acılar çekti. Bu yaşadığımız deprem Erzincan depreminden sonra ülkemizin son bir asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir. Bölgedeki 10 ilimizi doğrudan etkilemiş illerin birbirine yakın olması, yollardaki sıkışıklık ve komşu illerden yardım alamama durumuyla karşı karşıya kalınıyor. Bu durum itibariyle de baktığınızda yaşadığımız süreç son bir asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Sayın Cumhurbaşkanımız an ve an Ankara’da AFAD Başkanlığından süreci takip ediyor. İllerimizdeki bakanlarımız, valilerimiz ile AFAD’ımızın koordinasyonunda bu süreci bir fiil ilk andan itibaren takip ediyoruz. Bu depreme il ve nüfus itibariyle baktığınızda da doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu. Kısmen az hasar ve kısmen orta hasar gördü. İkinci depremle birlikte yorulan ve hafif hasar alan binalar da maalesef yıkılma durumunda kaldı. Şu an deprem bölgesinde süreci 24 saat esasıyla oluşturduğumuz koordinasyon merkezlerinde takip ediyoruz. Gaziantep ve  10 ilimizde 30 valimiz 47 kaymakamımız görevlendirildi. Gaziantep özelinde baktığımızda şu an itibariyle 581 yıkık binamız var. Depremde can kaybımız 468’e ulaştı. 3 bin 570 yaralı vatandaşımız var. Enkazlardan onları kurtardık. Gerek Gaziantep merkez gerek yakın illerdeki hastanelerimiz, sahra çadırlarımızda tedavi altındalar. İlk andan itibaren emin olun yüzlerce ambulansımız, sağlık personelimiz, UMKE personelimiz gerek sahra çadırlarında gerek hastanelerimizde vatandaşımıza her türlü tedavi imkanını sunma gayretiyle çalışıyorlar.  Ocaklarımıza ateş düştü. Yüreğimizi dağladı. Bu acı tarif edilemez. İkinci 24 saate girdik. İlk 72 saat bizim için çok kıymetli. Daha önceki yaşadığımız depremlerde de 100’üncü saatte dahi enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşmıştık.  Şuan bu manada arama kurtarma ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, AFAD’ımız koordinasyonunda tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyor ve enkaz altından sağ salim çıkarmanın mücadelesini hep birlikte veriyoruz.

Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiye’mize başsağlığı diliyor ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Tabi Gaziantep özelinde baktığımızda Gaziantep’teki deprem Merkez, Şehitkâmil Şahinbey ilçeleri yine Nizip Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde etkili oldu. İslahiye’de Batman ve Bingöl Valilerimiz görevlendirildi. Nurdağı’nda Şırnak, Mardin Valilerimiz ve Amasya Valimiz görevlendirilmiş durumdadır. Bursa Büyükşehir Belediyemiz Şehitkamil, Şahin Bey Belediyelerimizde hem Nurdağı hem İslahiye İlçelerimizde süreci bir fiil ekipleriyle birlikte ki buraya gelen Valilerimiz de ekipleriyle birlikte geldi. Hem arama kurtarma hem barınma hem acil yardım hizmetleri ile birlikte bu hizmetleri veriyoruz. Buradaki depremin özeline baktığınızda otoyolda kısmen meydana gelen çökmeler sebebiyle ulaşımımızı D-400 karayolundan kontrollü bir şekilde dün sağladık. Orası da kaya düşmeleri sebebiyle ulaşıma kapalıydı. İlk önce o yolu açtık, ardından bu yoldan hem bölgeye acil yardımın ulaştırılması hem de hem İslahiye hem Nurdağı’na yardımları ve vatandaşlarımızın bu bölgeden tahliye süreçlerinin takibini gerçekleştirmiş olduk. İnşallah bu yolun ulaşıma açılması ki burayı dünden itibaren tedbirli sadece yardım araçlarının bırakılması süreci ile bir fiil takip ediyoruz. Ve buradan da yine çağrımız mümkün olduğunca vatandaşımız D-400 karayolunda Osmaniye Gaziantep yolunda mümkün olmadığı sürece burada trafiğe çıkmamasını ve zorunluluk halinde ise yardım ekiplerimize, ambulanslarımıza, AFAD’ımıza, iş makinelerini taşıyan ekiplerimize öncelik vermelerini hassasiyetle buradan rica ediyoruz. İnşallah otoyolumuz Adana Gaziantep otoyolundaki hasarlarımızı 24 saattir gerek karayollarımız gerek Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz yoğun bir şekilde bir fiil Belediye Başkanımız Fatma Şahin hanımefendinin de sürecini orada bir fiil ekipleriyle birlikte takibi neticesinde inşallah bir yarım saat sonra açımını gerçekleştireceğiz. Bu yolun açılması ile birlikte aslında tüm bölgede hem Maraş hem Kilis hem Şanlıurfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. Bu noktada çok çok önemli 45 dakika sonra biz şehirler arası yolu otobandan vermeye başlayacağız. Buradan da yine çağrımızı bulunalım vatandaşların şehirlerarası yolu kontrollü bir şekilde otobandan kullanabilirler. 

D-400 karayolunda sadece yardım araçlarına ve yardım hizmetlerine kullanılmak üzere tahsisini gerçekleştireceğiz ve bu sayede bu bölgedeki tüm afet çalışmalarını da hızlandırmış olacağız. Gaziantep genelinde bazı bölgelerde elektrik kesintisi, bazı yerlerde ise su alım yapılarında meydana gelen hasarlar sebebiyle merkezde ve ilçelerimizde su verilemiyor. İller Bankamızın, Büyükşehir Belediyemizin yoğun çalışmaları sayesinde inşallah bugün itibariyle Gaziantep, İslahiye, Nurdağı ilçelerimize kısmi su verme işlemi başlayacak. Bugün itibariyle bu hasarlar gerek doğal yolla gerekse su yapılarındaki tahribatın giderilmesi yöntemiyle su vermeye başlayacağız. Tankerlerimiz, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek su verme süreçlerini yürütüyorlar. Depremden en çok etkilenen İslahiye Devlet Hastanemiz hizmetine devam ediyor. Burada yoğun bir şekilde hastalarımız ve yaralanan vatandaşlarımıza hizmet veriyor ve buradan da durumu ağır olan vatandaşlarımızın bölgedeki hastanelere sevkini gerçekleştiriyoruz. Sahra çadırları kuruldu. Hem İslahiye’de hem Nurdağı’nda hastanelerimize ilave 3 tane İslahiye’de, 2 tane Nurdağı’nda sahra çadırı kuruldu ve bu çadırlarda da acil yardım hizmetleri vatandaşımıza veriliyor. dün yine büyük problemdi. Deprem sebebiyle iletişimle ilgili problemler vardı ve bazı istasyonlarının depremden hasar görmesi yine elektrik hatlarındaki hasar sebebiyle Nurdağı ve İslahiye’de iletişimle ilgili problemler yaşıyorduk. Mobil bazistasyonlarımızın bölgeye sevkini yaptık ve hem Nurdağı ile hem de İslahiye ile kısmi görüşme sağlanabiliyor. Uydu telefonlarıyla, telsizlerimizle yardım ekiplerimiz yönlendiriliyor. İnşallah 2 saat içerisinde de buradaki iletişim sorununu ve yine ekiplerimizin bu manâda iletişimini kolaylaştıracak internet erişimini de sağlamış olacağız. Mobil baz istasyonlarının kurulumuna da devam ediyoruz. Diğer taraftan vatandaşımıza şu ana kadar AFAD’ımızkoordinasyonunda gerek barınma gerek yeme içme İAŞE hizmetlerini eksiksiz bir şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda bölgemizde şu an vatandaşlarımıza yaklaşık 13 bin 500 battaniye 5 bin 692 yatak ve 4 bin çadırımız ulaştırıldı. Hem İslahiye’de, hem Nurdağı’nda hem de merkezde çadır kurulumları başladı. Gaziantep merkezdeki sosyal tesislerimizde, spor salonlarımızda ve yine mahalle konaklarında vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçları karşılanıyor. Bölgeye 2 bin 500 İslahiye, 2 bin 500 Nurdağı, 5 bin  merkez olmak üzere 10 bin çadırın sevkiyatı sürmekte.

Gelmesiyle birlikte belirlediğimiz çadır kent alanlarında kurulumu sağlanıyor. Yine bölgeye 1000 konteyner sevkiyatı başladı,  bu kapsamda Nurdağı’nda, İslahiye’de belirlediğimiz geçici barınma alanlarındaki kaymakamımız, AFAD’ımızkoordinasyonunda takip ediyor.  

Bu geçici barınma alanlarına da vatandaşlarımızı gelen konteynırları yerleştirmek suretiyle vatandaşımızın buradaki iskanını sağlamış olacağız. Arama kurtarma hasar tespit çalışmalarımız 1.500’e yakın araba kurtarma noktasında çalışmamız var. Enkazımız var. Dolayısıyla bu noktaların hepsinde bugün itibariyle çalışmalar başladı, iş makinelerimizin sevkiyatı yine bölgeye yoğun bir şekilde gerek ekskavatör gerek mobil vinç gerekse alet edevat, jeneratör, kırıcı bağlamında bütün iş makinelerinin sevkiyatı yapıldı yapılmaya devam ediyor. 

Bölgenin ihtiyacı olan bugün iş makinelerimiz gelmeye ve geldikçe de sevkine devam ediyoruz. Tabii burada hasar tespit çalışması çok çok önemli hala kritik dönem içerisindeyiz. 6 bin 120 personelimizle; jandarmamız, askerimiz, emniyetimiz, afatımız koordinasyonunda AFAD gönüllerimizle, diğer gönüllerimizle, diğer arama kurtarma ekiplerimizle bütün Türkiye’den gelen arama kurtarma ekiplerimizle bölgeden yine itfaiyemiz, belediyelerimizin ekipleriyle birlikte yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetleriyle vatandaşımızın yanındayız. Her depremde olduğu gibi yine hasar tespit çalışmalarını bütün illerimizde 10 ilimizde başlattık.. Dün itibariyle ve bilhassa depremin yoğun yaşandığı, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay illeri başta olmak üzere diğer 10 ilimizde de ekiplerimiz bir fiil binalarımızın hasar tespit çalışmalarını yapıyorlar. Burada da gerek jandarmamızla gerek Milli Savunma Bakanlığımızla eşgüdüm içerisinde insansız hava araçlarıyla bugün itibariyle dün hava şartları elverişli değildi, bugün itibariyle hava uçuşlarımızı yapacağız ve İnşallah bugün akşama genel bir fotoğrafı da enkaz fotoğrafını zaten biliyoruz ama bütün şehirlerdeki hasarı da çıkarma adına süreci yürütüyoruz. 

Önce en yakın bölgelerden başlamak üzere bütün arama kurtarma faaliyetleri ne desteklemek adına gerek toki’mizgerek İller  bankamız gerek Emlak Konut genel müdürlüğümüz gerek mimar mühendislerimiz bir fiil burada ekiplerimizle eşgüdüm içerisinde tüm illerimizde hasar tespit çalışmalarını yürütecekler. Şantiyelerimizde bütün iş makinelerine ekip ekipman, vinç, dozer, ekskavatör, kamyon, yükleyici, iş makineleri, mobil mutfak, lazer tarayıcılarımız gibi tüm ekiplerimizi burada koordinasyon merkezleri vasıtasıyla sahaya dağıtıyoruz.

Buradan vatandaşlarımıza ricamız şudur. Artçı sarsıntılarımız devam ediyor. Ülke genelinde 201 artçı deprem meydana geldi. Ve bu depremlerde de ki bu artçı depremlere de baktığınızda şiddeti 6’nın üzerinde dahi artçı depremler yaşadık. Bu 6’nın üzerindeki bir artçı deprem. Bizim daha önce yaşadığımız depremlerle kıyas açısından söylüyorum. Oradaki en yüksek şiddetli deprem noktasında buradaki artçı depremi yaşıyoruz. 

Örneğin; Elazığ, Malatya, 6.2,  6.6,  5.8 depremleri yaşadık  ve bu depremlerdeki en yüksek sarsıntıyı burada artçılarda daha da yükseğini yaşıyoruz. Dolayısıyla hasarlı evlerden vatandaşlarımız kesinlikle uzak durmalıdır. Bu noktada geçici barınma alanlarına vatandaşlarımızı barınma ihtiyacını, beslenme ihtiyacını giderecek çalışmaları zaten yürütüyoruz. O yüzden hasarlı binalara asla ve asla içeriye vatandaşımızın girmemesini önemle istirham ediyoruz, girmemesini rica ediyoruz.

Arama kurtarma ekipleri başta olmak üzere tüm arama kurtarma ekipleriyle ilgili trafiğe mümkün olduğunca vatandaşımızın çıkmaması. Çünkü burada arama kurtarma faaliyetlerini hızlı verebilmemiz adına, vatandaşımıza hizmetleri çok daha hızlı ulaştırabilmemiz adına gereksiz trafik yükünden kaçınılmasını önemle rica ediyoruz.

Resmi kanallarımız, AFAD’ımız ilçelerimizde yine koordinasyon merkezlerimiz dışında asla ve asla hiçbir habere itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz. Yetkililerden gelen uyarılar ki burada yine AFAD’ımızla Gaziantep genelinde uyarı mesajları atıyoruz. Uyarı mesajlarıyla birlikte gelen bu mesajlara dikkat edilmesi, bu mesajlara uyarılması uyulması noktasında yine altını önemle çiziyoruz. Yine yetkililerden gelen tavsiyeler dışında hiçbir kaynaktan gelen bilgiye itibar edilmemesi, tüm afet alanlarındaki arama kurtarma koordinasyonunu, yine barınma koordinasyonunu Biz AFAD koordinasyonunda yapıyoruz. Dolayısıyla AFAD koordinasyonun dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada AFAD koordinasyonu ile Hareket edersek daha hızlı yardımlarımızı ulaştırabiliriz.

Aziz milletimiz müsterih olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimiz tüm imkanlarıyla afet bölgesindedir. Biz hiçbir afet bölgesinde vatandaşımızı açta-açıkta bırakmadık, yalnız bırakmadık. Onlarla birlikte üzüldük, onlarla birlikte sevindik. Bu afette de Gaziantep’te de, Hatay’da da, Adıyaman’da da, Kahramanmaraş’ta da, yine milletimizle 84 milyon büyük Türkiye ailesiyle inşallah bu afetin de üstesinden hep birlikte geleceğiz, hep birlikte yaralarımızı saracağız.

Önce enkazdan vatandaşlarımızı kurtaracağız, ardından hasar tespit çalışmalarıyla hasar tespitlerimizi tamamlayacağız. Vatandaşlarımıza geçici barınmalarını, ardından kalıcı barınmalarını da daha önceki depremlerde nasıl yaptıysak, yine devletimizin gücüyle milletimizin desteğiyle yapacağız. Milletimiz müsterih olsun. Devletimiz sahadadır. Bilfiil bütün ekiplerimiz cansiperane bir şekilde AFAD’ımız, Kızılay’ımız,  jandarmamız, emniyetimiz, bakanlıklarımız tüm ekiplerimiz sahada bilfil çalışmaktadır, çalışmaya devam edecektir. Ve burada ne eksik varsa bu eksikleri de an ve an gidermek suretiyle vatandaşlarımızla birlikte bu afetin de üstesinden geleceğimizi ifade ediyor, bir kez daha aziz milletimize ve tüm Türkiye’ye başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Başımız sağ olsun.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı