Hoşgeldiniz  

HİÇ KİMSE GASTRONOMİ KENTİNİ ELİMİZDEN ALAMAZ Köşe Yazısı- Halil Eyyupoğlu)

admin | 18 Kasım 2022 | Ekonomi, Genel, Gündem, HALİL EYYUPOĞLU Köşe Yazısı, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler


admin
oeyyupoglu1@gmail.com

BU CAN BU MİDE BİZDE OLDUKÇA  

HİÇ KİMSE GASTRONOMİ KENTİNİ ELİMİZDEN ALAMAZ

       Şehirler Gaziantep’i görünce UNESCO yaratıcı ağına dahil olmak için sıraya girmiş durumda.

Akdeniz Şefler Kulübü Derneği (ASKDER) tarafından organize edilen ve 24 ülkeden gastronomi sektörünün temsilcilerini genç aşçılarla buluşturan GastroAntalya dün başlamış. Organizasyon kapsamında 29 ülkeden 500 genç aşçı, 4 gün boyunca Cam Piramit’te hünerlerini sergileyecek.

Antalya’nın envanterinde  15 coğrafi işaretli ürün bulunuyor.

Adana Valiliğinin öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle 7-8-9 Ekim tarihlerinde düzenlenen 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde 50’yi aşkın yerli ve yabancı şef yer aldı. Gastronomi dünyasına yön veren 200 konuğun ve lezzet meraklılarının da dahil olmak üzere Uluslararası Adana Lezzet Festivali 667 bin ziyaretçiyi ağırladı. Sadece festival alanında 261.500 kg et, 196.800 litre şalgam tüketildi. Ağırlık kebap da.

2015’te Gaziantep gastronomi şehri ilan edildi. Hatay ise bu ünvanı 2017 yılında alabildi. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Hatay da eklendi.

5. İzmir GastroFest, 16 Ekim 2022 tarihinde ‘Geleceğe Miras II: Tatlı ve Tuzlu Su Kaynaklarımız’ temasıyla Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gastronomi dünyasının ünlü isimlerini bir araya getirdi.

5. İzmir GastroFest de çevresel sürdürülebilirlikten küresel sıcaklık artışlarına, mevcut su kaynaklarından içilebilir suya ulaşıma kadar birçok konu masaya yatırıldı.

GastroAntap’e bir bakalım; İzmir Gastrofest de suya odaklanmış ama Gaziantep su sorununu Düzbağ ile çoktan çözmüş.

Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştiği Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep), bu yıl yaklaşık 2,5 milyon kişiyi ağırladı.

Festivalde İngiltere, İspanya, Kolombiya, Portekiz, İtalya, Almanya, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Fransa, Tayland ve Danimarka olmak üzere 12 farklı ülkenin mutfak kültürü ve gastronomi elçileri de yemeklerini tanıttı, Gaziantep Mutfağı ve kültürü hakkında bilgi aldı.

Yaklaşık 70 ülkeden katılımcı, 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şef yer aldı..

Temel ürün birinci derece Fıstık ve Baklava..

Gastrofest ile lezzet sektörü yüksek karlarla kentte konuşulan konu olmaya başladı. Gaziantepli fiyatların çok yüksek olduğunu vurgularken yerli ve yabancı turist sayısındaki artış, otellerin doluluk oranı bir yana çok yüksek yol masrafı harcayarak bu kentte sadece yemek yemek de farklı bir ayrıcalık.

Turistin yemeklerin pahalılığından şikayet etme gibi bir düşüncesi yok. Bunu kim söylüyor; Gaziantep’te yaşayanlar. Fiyatları şikayet ederken bugün markalaşmış lokantacı kebapçı, beyrancı, baklavacıda oturacak yer bulamıyorsun.. Her yer full dolu..

Sahada çok dolaşan biri olarak varoş demeyeyim de yoksul mahallelerde bahçesi dahi yok iken adamın kapıya çıkıp mangal yaktığına, bir şiş kebap da olsa çocuğuna yedirmenin zevkini yaşayanları çok mu çok görüyorum.

İşte asıl bu görüntü gerçek GasroAntep..

Bırakınız master şefi, Fransız mutfağını. Bizim gastro mutfak işte bu kapının önündeki mangal..

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı