Hoşgeldiniz  

HARİKA BİR KÜLTÜR EKONOMİSİ OLUŞTURUYORUZ (Köşe Yazısı- Halil Eyyupoğlu)

admin | 20 Haziran 2022 | Eğitim, Ekonomi, Genel, Gündem, HALİL EYYUPOĞLU Köşe Yazısı, Köşe Yazıları, Kültür Sanat, Tüm Manşetler, Yerel Haberler


admin
oeyyupoglu1@gmail.com

HARİKA BİR KÜLTÜR EKONOMİSİ OLUŞTURUYORUZ

Geçtiğimiz hafta Gaziantep için iki önemli çalışma Türkiye gündemine oturdu. Birincisi Avrupa Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in desteği ile 1. Arkeoloji Şuası Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün önemli bir parçası oldu. Elbette bu çalışmada Enstitü Başkanı Hakan Tanrıöver ve çalışma ekibini başarılarından dolayı kutluyorum.

Diğer çalışma ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Turizm Filmleri Festivali..

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün son değerlemesindeki şu cümle benim için çok önemli;

“Arkeoloji bir ülkenin kültürel mirasına sahip çıkma bilimidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Müşaviri Muhammed Hakan Tanrıöver’in ifade ettiği gibi ” Son derece kıymetli tavsiyeleri not ettik. İnsanı ve bilimi esas alarak, berrak, ilim ve irfan geleneğimizden beslenerek her türlü ayrımcılığı reddederek, arkeolojiye sahip çıkacağız.”

Diğer yandan arkeoloji çalışmalarına destek olması beklenen çok güzel bir Film festivalinden de söz edecek olursak, Fatma Şahin’in dediği gibi ;

“Kültür, bizi biz yapan değer ve geleceğe taşıyan en büyük hazinedir. Avrupa’nın müzelerini gezdiğimiz zaman yarısını Anadolu’dan gelen eserler dolduruyor. Birçok ülke çok öncesinde enstitülerini kurdu. Bugün Paris’e, İtalya’ya 80 milyon ziyaretçi geliyorsa benim Fırat’ıma 80 milyon insan gelecektir. Bunu birlikte başaracağız. Babil’den Cumhuriyete bu tarih bizim”

Bu ne demek ;

Artık tekstil, elektronik, kumaş, makine, kimya, gıda ihracatının önüne kültür ekonomisini koymamız gerek.

Çünkü diğer ihraç ürünlerini hammaddelerini ithal edip öyle ihraç ediyoruz. Kültür ekonomisine dayalı tanıtım pazarlamasının ithalatı yok. Hammadde kendimiz, kültürümüz, tarihimiz, değerlerimiz..

Zaten bizi biz yapan enflasyonist baskılardan, dışa bağımlılıktan kurtaracak tek mirasımız ve hazinemiz kültürel değerlerimizdir. Bu değeri tarih bilinci ve kültür alt yapımızla birleştirdiğimizde harika bir kültür ekonomisi de kendiliğinden oluşacaktır.

Bu konuda emeği geçen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Müşaviri Muhammed Hakan Tanrıöver’e teşekkürler..

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı