Hoşgeldiniz  

Metaverse, gerçek bir yapı

admin | 26 Mayıs 2022 | Genel A- A+

Metaverse, gerçek bir yapı

On yılı aşkın bir süredir sanal dünyalarda ve online medya platformlarında araştırmalar yapan dijital ve sanal medya uzmanı Onur Eyyupoğlu, Metaverse teriminin ilk defa 1993 yılında kullanıldığına fakat özellikle Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesinin ve vizyonunu açıklamasının ardından daha fazla konuşulmaya başladığına değinen Eyyupoğlu, Metaverse’ü şimdi tanımlamanın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Eyyupoğlu, metaverse’ün dünyayı değiştireceği, insanların gelecekte metaverse’te yaşayacakları gibi söylemlerin bir furyanın sonucu olduklarının da altını çiziyor.

Metaverse’ün çalışılması için sanal dünyalardaki yaşayışların incelenmelerinin gerektiğini söyleyen Eyyupoğlu; sadece Fortnite gibi çok büyük ölçekli dünyaların değil, küçük ölçekli dünyaların da incelenmelerinin gerektiğini belirtti.

Halihazırda çoğu kurum Web 3.0’a hazırlanıyor ve gelişen teknolojilerin bütününü bir araya getirip nasıl iş yapacaklarını araştırıyor. Tabii bu değişim veri depolama için inanılmaz bir ihtiyaç yaratacak. Aynı şekilde bu talep, çevrimiçi ayak izinin de çok hızlı bir şekilde artmasıyla sonuçlanacak.

Meta veri tabanı gerçek dünyayla daha entegre hale geldikçe, kurumsal işletmeler büyük bir zorlukla karşı karşıya kalacak: Sürdürülebilirliğe öncelik verirken dijitalleşmenin bir sonraki aşamasına hazırlanmak.

Metaverse’ün tanımlanmasında sadece gerçek ve sanal algısından yola çıkmanın yanlış olduğunu söyleyen Eyyupoğlu, insanların gördüklerini dijital ve gerçek olarak kategorize etmeye yatkın olduklarının altını çiziyor; fiziksel olmayan her şeyin sanal, fiziksel olan her şeyin gerçek olmadığını söylüyor. Arkadaş edinme ve dil öğrenmenin sadece sanal dünyalarda kalmadığını, insanların sanal dünyalarda oyun oynama imkânları olsa bile Second Life gibi sanal dünyaları birer oyun olarak görmemeleri gerektiğini, sanal dünyaların metaverse’ün kalbinde yer aldığını belirtiyor.

METAVERSE İÇİN VR’A GEREK YOK

Metaverse’un etrafındaki konuşmaların hâlâ bir furya halinde olduklarını, bu yüzden metaverse hakkında paylaşılan bilgilerin ürün satma amacı taşıyabileceklerini söyleyen Eyyupoğlu, bir örnek olarak, metaverse’ün VR’a ihtiyacının olmadığını ekledi.

Sanal dünyaların geçmişine dair bilgi veren Eyyupoğlu, 1880’li yıllarda bir sanal dünya sayılabilecek olan telgraf üzerinden tanışan, arkadaş olan, aşık olan ve hatta evlenen kişilerin olduğuna değindikten sonra Videoplace (1970), Habitat (1985), Ultima Online (1997) ve Everquest (1999) gibi dijital sana dünya örneklerini sıraladı. Eyyupoğlu, geniş bant internetin sanal dünyaları nasıl etkilediğini de özetledikten sonra metaverse’ün bedensel engellerin aşılmaları, iklim değişikliğinin yavaşlatılması ve durdurulması ve son olarak da küresel iletişimin sağlanması açısından büyük potansiyellere sahip olduğunu aktardı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı