Hoşgeldiniz  

TÜRK ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS ENSTİTÜSÜ’NDE İLK SERGİ AÇILDI

admin | 15 Nisan 2022 | Eğitim, Genel, Gündem, Kültür Sanat, Tüm Manşetler, Video Galeri A- A+

TÜRK ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS ENSTİTÜSÜ’NDE İLK SERGİ AÇILDI

– TÜRK ARKEOLOJİ VE KÜLTÜREL MİRAS ENSTİTÜSÜ’NDE İLK SERGİ AÇILDI

– TARİH SİZE BAKIYOR- ARA GÜLER FOTOĞRAFLARINDA ARKEOLOJİ SERGİSİ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu ortaklığında Gaziantep’te kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün düzenlenen, “Tarih Size Bakıyor- Ara Güler Fotoğraflarında Arkeoloji” sergisi törenle açıldı.

Doğuş Grubu’nun destekleriyle kurulan Ara Güler Müzesi ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi iş birliğinde Engin Özendes küratörlüğünde yapılan sergide, usta fotoğrafçının Afrodisias, Nemrut Dağı, Herakleia gibi Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarında çektiği fotoğraflar ile Moğolistan’da bulunan Göktürk Yazıtları’ndan da fotoğraflar yer alıyor.

1 EYLÜL’E KADAR ZİYARETE AÇIK OLACAK

Türkiye’den 21, Moğolistan’dan 1 olmak üzere 22 arkeolojik alandan 132 fotoğrafın yer aldığı sergi 1 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak.

ENSTİTÜ BİNASINA ÖZEL BESTELENEN ESER İLK DEFA SUNULDU

Sergi açılışında ayrıca Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Orhan Şanlıer tarafından bu bina için bestelenen Arkeoloji Suit adlı eserin icra edildi, enstitü tarafından hazırlanan “Anadolu Destanı” tanıtım filmi izlendi.

Açılış töreninde enstitü tarafından bu akşam Gaziantep Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı sevgi evlerinde kalan çocuklara protokol adına iftar yemeği ikram edileceği belirtildi.

ŞAHİN: BUGÜNÜN ŞAHİDİ OLARAK TARİH BİR KÜLTÜR, KÜLTÜR İSE BİR KİMLİK VE ÜLKEMİZİN HAFIZASIDIR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açılışta yaptığı konuşmada, binanın ve şehrin inancın, savaşın ve barışın şahidi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 “Buradaki balkon Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde konuşma yaptığı balkon. Büyük bir hafıza var bu şehrin her yerinde. Bugünün şahidi olarak tarih bir kültür, kültür bir kimlik ve ülkemizin hafızası. Günümüze kadar birçok medeniyet geliyor. Biz hem tarihe tanıklık ediyoruz hem de köprüyüz. Tarih bize, geleceğe, sevgiye, kardeşliğe, muhabbete bakıyor. Aynı zamanda Ara Güler gibi bir sanatçının çalışmasının olması çok önemli. ‘Son nefesini verdiğinde değil unutulduğunda ölürsün’ deniliyor. Ara Güler ve bütün sanatçılarımızı rahmetle anıyoruz. Yüzüncü yılımızı tamamladık ikinci yüzyılın destanını yazıyoruz.”

ANADOLU’NUN TARİH HAZİNESİNİN ÖĞRENİLMESİ İÇİN KARBON ANALİZLERİ ARTIK GAZİANTEP’TE YAPILACAK

Enstitüsünün kurulma hikayesinden bahseden Başkan Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:

 “Anadolu’da olmayan arkeoloji enstitüsünün hızlıca kurulması gerekti ve büyük bir model çalıştık. Birçok bakandan destek aldık. AB’den çok ciddi kaynak aldık buranın yapılmasında. Enstitü, Anadolu’nun tarih hazinesinin öğrenilmesi için çalışacak, karbon analizleri artık Gaziantep’te yapılacak. Çok büyük bir emek var burada. Anadolu eserlerinin bütün dünyaya tanıtılması için yeni fırsat ve imkanlar oluşturulacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak biz artık altyapı belediyeciliğini bitirdik. Kültürel Belediyecilik bakımından çalışmalar yaptık. Gazikültürü kurduk. 4 yılda 55 kitap çıkardık.”

KARATEPE: GAZİANTEP’TE BU ŞEHİRDE BİR ENSTİTÜNÜN KURULMASI ÇOK KIYMETLİ

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe de, “Çok heyecan verici bir yer. Burada açılan ilk serginin Ara Güler gibi bir ustanın sergisiyle açılması çok kıymetli. Biz şehirleri önce altyapılarıyla düşünüyoruz. Arkasından orada yaşayan insanların eğitimi ve ihtisası. Ama şehircilikte en çok arzu edilen ve şehir olmasının temeli kültürdür. Şehir kültürü, insanı geliştirir, büyütür. Bu bakımdan Gaziantep’te bu şehirde bir enstitünün kurulması çok kıymetli” diye konuştu.

KARABİBER: BU COĞRAFYANIN TARİHİNİ ORTAYA ÇIKARARAK PAYLAŞMAK EN BÜYÜK SORUMLULUĞUMUZ

Gaziantep Vali Yardımcısı Nihat Karabiber ise konuşmasında güzel iş birliği ve görev paylaşımının muhteşem bir esere dönüştüğünden bahsederek, “AB’nin finansmanı, Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun çabası ve katkısı ve bakanlığımızın desteğiyle bu eserin ortaya çıkmasını kutluyoruz. Anadolu’nun tarihinin gelecek nesillere taşınmasında bu enstitü büyük rol alacak. Bu enstitü gelecekte uluslararası bir kurum haline alacak. Bu coğrafyanın tarihini ortaya çıkararak paylaşmak en büyük sorumluluğumuz” dedi.

PERTZİNİDOU: BU MEKAN GAZİANTEP’İN KÜLTÜR VE DİNİ ÇEŞİTLİLİĞİNİ ORTAYA KOYAN BİR YER.

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou, kültürün artık kalkınma için bir katalizör ve artı faktör olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

 “Bugün benim için burada bu enstitünün bulunduğu muazzam külliyede olmak ve bu sergiyi açmak benim için bu gurur. Bu kurumun açılışında bulunmak büyük gurur. Bu mekan Gaziantep’in kültür çeşitliliğini ortaya koyan bir yer. Bu kurumun insanlığa en çok süre hizmet etmiş şehirde olması tesadüf değil. Gaziantep benzersiz tarihi ve takdire şayan beğenisi ve tatlarıyla çok kültürlü bir ev sahipliği yapıyor.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Hakan Tanrıöver, enstitü hakkında teknik bilgiler içeren konuşmasında kurumun Gaziantep adına Cumhuriyetin 100’üncü yılına doğru giderken ülkemize armağan olduğunu ifade ederek kuruluş süreci boyunca öncülük yaptığını belirttiği Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e vizyoner görüşü ve destekleri için teşekkürlerini sundu.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen, enstitünün 8 yıllık bir emeğin sonucu olduğunu Gaziantep’in bu eserin kıymetini bileceğini söyledi.

Enstitü Hocası ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptığı konuşmada yapılan çalışmalarla gelecek yüzyılın arkeoloji enstitüsünün bütün ürün ve temelleri ile yapısal altyapıyı tamamladıklarını aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı AB Projeler Müdürü Hale Ural ise emeği geçenlere teşekkür etti, konuşmasında projenin serüveninden bahsetti.

ENSTİTÜ BİRÇOK ÖZELLİĞİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Anadolu’nun kültürünü ve tarihini ortaya çıkaracak enstitünün yer aldığı Kendirli Kilisesi, Gaziantep’in bütün yaşanmışlıklarını yansıtıyor. 20 bin kitap, fiziki 50 bin kitaplık Türkoloji İhtisas Kütüphanesi’nin kurulduğu enstitüde arkeoloji laboratuvarı, binanın içerisinde Gazi Mustafa Kemal’i ağırlamasına istinaden birçok eser ve tablo bulunuyor. Türk arkeolojisinin bütün dönemlerini kapsayan 27 nadide eser hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerindeki bütün kazı arşivleri tarandı, dünyaya açılacak altyapı kuruldu.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı