Hoşgeldiniz  

FATMA ŞAHİN: YEŞİL KALKINMA, YEŞİL DEVRİM İÇİN BURADAYIZ (Video Haber-Halil Eyyupoğlu)

admin | 31 Mart 2022 | Ekonomi, Genel, Gündem, Teknoloji, Tüm Manşetler, Video Galeri A- A+

FATMA ŞAHİN: YEŞİL KALKINMA, YEŞİL DEVRİM İÇİN BURADAYIZ (Video Haber-Halil Eyyupoğlu)

FATMA ŞAHİN: YEŞİL KALKINMA, YEŞİL DEVRİM İÇİN BURADAYIZ

EKONOMİYİ EKOLOJİYE ÇEVİRMİŞ ŞAMPİYON ŞEHİR BAŞKANI OLARAK, YEŞİL ŞEHİR BAŞKANI OLARAK

HER KRİZİN FIRSATLARI VAR

İklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı”nın açılış töreni ATO Cogresium’da yapıldı.

Zirveye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, büyükelçiler, eski devlet başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen açılışta bir konuşma yapan Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma şahin iklim değişikliği ve etkilerine dikkati çekerek

“Iklim biziz. Değişeceğiz. Hep birlikte değişeceğiz. Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için, gençler için, büyük Türkiye için Dünyanın onuncu ekonomisi olmak için yeşil kalkınma için biz de varız diyoruz” dedi.

BİLGİ EKONOMİSİ AÇILIĞIMIZ VAR

Şahin konuşmasında “yapılan her işi Insani kalkınmayla taçlandıramazsak çevresel kalkınmayla bütünleştiremezsek biz bunu başaramayacağız” ifadesine yer verdi.

Şahin konuşmasında şu cümlelere yer verdi; “1980 li yıllarda İstanbul Teknik’e giderken bir genç bakışıyla sizin bakışınızda dünyaya bakıyorduk. Çok konuştuk. Konuştuğumuz eyleme dönüştüremedik.

Doksanlı yıllarda bir mühendis olarak özel sektörde on beş yıl çalışmış Rıfat başkanım buna en büyük şahitti. Bir kardeşiniz olarak dünyaya baktık. Bu boyahanede çalışan birisi olarak yüksek biyolojik arıtmaya geçemezsek balıkları öldüreceğimizi, ağaçları kurutacağımızı, çiçeği, böceği koruyamazsak bebişlerimizi koruyamayacağımızı gördük. 2001 yılında  dünyada hiçbir sorun yokken yüzde on küçüldük.

Aşımız işimiz, ekmeğimiz küçüldü. 2002 yılında şehrin ilk kadın parlamenter olarak Ankara’ya geldiğim zaman bir mühendis bakışıyla Sanayi Bakanımız Ali Coşkun Bakanımızdı.

Rıfat başkanın çok iyi hatırlar. Yıl 2002. Sanayi komisyonunu topladık. Rıfat başkanım geldi. Su aktı biz battık. Rüzgar esti, biz baktık.

Güneş bizdeydi, teknoloji Almanya’daydı. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde o gün o kanunlar olmasaydı bugün bu çatı kuruluşlar olmasaydı,bugün bu girişimci ruhumuz olmasaydı bugün çok daha zor bir döneme tanıklık yapacaktık. Hamdolsun, o gün katip üye olarak yeni bir mühendis, milletvekili olarak bunlara tanıklık yapmış bir kardeşinizim.

Kurucu aile bakanı olduğumuz zaman sosyal adaleti sağlayamazsak, sosyal barışı sağlayamazsak, çocuklar, gençler, kadınları kalkınmanın bir parçası yapamazsak dünyanın 10. ekonomisi olamayız dedik. 2014 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman öğrendiğim ilk şeydi hocalarımdan. Ölçmediğiniz hiçbir şeyi düzeltemezsiniz.

Imar master planı, ulaşım master planı, iklim master planı yaptık. Işte bugün 2014 yılında o yaptığımız master planları uygulamaya geçmiş, ekonomiyi ekolojiye çevirmiş şampiyon şehir başkanı olarak, yeşil şehir başkanı olarak huzurlarınızdayım.

Türkiye Belediyeler Birliği olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın yerel yönetimler manifestosunda koyduğu akıllı şehirler,Sağlıklı şehirler, yeşil şehirler, marka şehirler, kadim şehirler, benzersiz şehirleri çalışmak için büyük bir gayret gösterdik. Belediye başkanlarımızla fikir projeleri ürettik.

Oluşan fikirlere mali destek verdik. Bir yıl sonra bunu eyleme dönüştürenlere daha güçlü mali destek vermek için belediyeler birliği bünyesini kuvvetlendirdik. Iyi fikir, iyi bütçedir.

Teknoloji açığımız var. Biraz önce sanayi bakanımızı dinledik. Bizim hızlı bir şekilde teknoloji açığımızı gidermemiz, ihracattaki yakaladığımız ivmeyi tamamlamamız lazım. Bilgi ekonomisi açılığımız var. Beşeri sermayeyi desteklememiz ve gençleri işin başında tutarak onlara yatırım yapmamız gerekiyor. Yaklaşık on beş gün önce de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız da Londra’daydık.

RİSK ELBETTE VAR. AMA FIRSATLAR DA VAR

Birlikte özellikle yeni dönemde bunun finansal açığını nasıl götüreceğiz dediğimiz yeni bir dönem başlıyor. Risk elbette var. Ama fırsatlar da var. Bu fırsatları iyi değerlendirdiğimizde yine kendi patronlarımdan öğrendiğim yine Rıfat başkanımın çok iyi bildiği şey var. Her krizin fırsatları vardır. Her krizin fırsatları. Asla dönemsel olarak çalkantılara takılmayacağız. Biz büyük milletiz.

Büyük hedeflere takılacağız. O büyük hedef bize diyor ki, yeni fırsatlar var. Sanayiyi yeşillendirebiliriz. Burada özellikle yeşil tahvil dediğimiz, yeni bir model geliyor. Alternatif mali kaynakları güçlendirmemiz lazım.

Hem Çevre Bakanımız hem Maliye Bakanımız. İngiltere’nin Çevre Bakanı ve Maliye Bakanı’yla birlikte ortak imzalar atıldı. Londra Belediye Başkanı yeşil güç dedi. Yeşil güç.

Yeşil kalkınma, yeşil devrim için buradayız. Allah’ın izniyle Belediyeler Birliği Başkanı olarak bunu bütün Anadolu’ya yayacak kurumsal kapasitemizi güçlendirdik.

ONUNCU YIL MAAŞI BİZİM İÇİN EN BÜYÜK HEDEFTİR. DEMİR AĞLARLA ÖRMEK..

Gaziantep Büyükşehir olarak dibimizde koca bir savaş var. Yüzlerce fabrika açıyorsun. On milyar dolar ihracat yapıyorsun. Hem Rıfat başkanım, hem İsmail Başkanım. Ayda bir bizdeler.

En büyük uluslararası toplantıları bizde yapıyorlar. Sanayimizi nasıl yeşillendireceğiz buna çalıştık? Nasıl dijitalleştireceğiz buna çalıştık. Verimli olmazsanız yakınlaşamazsınız. Model fabrika kuramazsanız iyi mühendis yetiştiremezseniz bunu yapamazsınız. Biraz önce Mansur  yavaş Başkanımın söylediği ulaşım,, ulaşımda mutlaka demir ağlarla övmemiz lazım. Onuncu yıl maaşı bizim için en büyük hedeftir. Demir ağlarla örmek..

Gazi rayları tamamlıyoruz. Yerli ve milli tramvay yapıyoruz. Sakarya’da yapıyoruz. Çinliler, İspanyollar yarıştı. Milli ve yerli duruş budur. Milli, yerli trenimizi hızlı bir şekilde Gaziantep merkezli başlatıyoruz.

Ulaşımda bisiklet ve bisiklet yolu. İspanya ve Avusturya Avrupa Birliği’ne en çok proje üreten ülkelerdi. Bu yıl bütün büyükşehirler başta olmak üzere Konya, Kayseri, Balıkesir Belediye Başkanlarımız da var. Hep birlikte öyle büyük projeler ürettik ki biz dünyada Avrupa Birliği’ne bisiklet ve bisiklet yoluna en çok projeyi üreten ülke olduk. Bence kendinizi bir alkışlayın. En büyük alkış kendinize. Biz bunu başarabiliriz. Cumhuriyetin yüzüncü yılındayız.  Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı manevi mirasla Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle Paris Anlaşması’nı imzaladık. Burada Bakanlığımızın adını değiştirdik. Yol haritamızı çıkardık. En büyük tüketici şehirler.

En büyük yapılması gereken şey elektrik maliyetlerini giderecek, yüksek teknolojiye geçecek. Yenilenebilir enerjiyi güçlendirmemiz lazım. Kim yapacak? Biz yapacağız. Kimle yapacağız? Bu salonla yapacağız.bu solonda yapacağız.

Iklim biziz. Değişeceğiz. Hep birlikte değişeceğiz. Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için, gençler için, büyük Türkiye için Dünyanın onuncu ekonomisi olmak için yeşil kalkınma için biz de varız diyor, hepinizi hürmetle, saygıyla selamlıyorum.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı