Hoşgeldiniz  

EMO BAŞKANI ARIKAN: ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE BİRİKEN KARA DİKKAT ÇEKTİ

admin | 27 Ocak 2022 | Genel, Gündem, Teknoloji, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

EMO BAŞKANI ARIKAN: ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE BİRİKEN KARA DİKKAT ÇEKTİ

EMO BAŞKANI ARIKAN: ÇATI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE BİRİKEN KARA DİKKAT ÇEKTİ


 
Elektrik Mühendisleri odası Gaziantep Şube Başkanı  İslim Arıkan OSB çatılarının sandviç panel sistemleri ile kaplandığını ve kar yükününün getirdiği etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.  Arıkan açıklamasında şu cümlelere  yer verdi; Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi hızla artmaktadır.


Gaziantep Organize Sanayi Bölgesindeki işletmelerimiz, bu hassasiyet doğrultusunda  Güneş Enerji Santralleri (GES) kurmaya başladılar.



Gaziantep OSB çatılarında 100 MW civarında GES’ler üretim yapmaktadır. OSB’de  GES’ler hızla artmaktadır ve artacaktır. Bu artış oldukça memnuniyet vericidir.

Ancak bu süreç içerisinde, bazı çatı saha uygulamalarında, olumsuz şartlar oluştuğu zaman, ileriye dönük sorunlar çıkabileceğini gözlemliyoruz.

Tespit ettiğimiz birkaç konuyu,  yeni GES  yatırımlarına ışık tutacağı düşüncesi ile tekrar paylaşmak isteriz.

Mevcut OSB çatılarımız genellikle sandviç panel sistemleri ile kaplanmıştır. Bunların eğimi yaklaşık 7-8 derecedir. Bu çatılara GES panelleri montaj edilirken, çatı ile panel arasına, panelleri taşıyacak konstrüksiyonlar yerleştirilmektedir.  Panel  ile çatı arasında genellikle 10 cm bırakılan boşluğa, yağmur, rüzgar gibi etkenlerle yabancı maddelerin dolacağı, zamanla bunların katı maddeye dönüşeceği ve  kış boyunca su tutabileceğini yazılı ve sözlü olarak ifade etmiştik.

Gaziantep bölgesi için, çatı hesabına esas alınan ilave yük  ortalama 120-125 kg/ m2 alınmaktadır. Son yapılan çatılarda ayrıca 20-25 kg/m2’ye GES yükü eklenmektedir. Toplam olarak ortalama 140-150 kg/m2 ilave çatı yükü hesaplanmaktadır.

Son kar yağışında gördük ki, çatı yüküne eşdeğer kar yağmıştır.

Asıl endişe edilecek konu;
Panellerin üzerindeki karların eriyip, panel altına inmesi ve bunların donması ile  mevcut kar yükünün devam etmesi, sonradan yağabilecek bir karın ilave yük getirmesidir. Bunların toplamı çatının taşıyabileceği öngörülen yükü geçecektir.
Çatıda biriken istenmeyen katı maddeler de bu olayı hızlandırıp arttıracaktır.

Bildiğiniz üzere, çatılara yapılacak GES yatırımları en az 25,30 yıllık yatırımlardır. Verimlilik ve uzun ömürlü santral hedefi için, güvenlik için, OSB çatılarında endüstriyel, yeni çatı konstrüksiyonlarının tasarlanması bahsettiğimiz sebeplerden dolayı gereklidir.

Ayrıca; çatı bakımlarının uygun şekilde yapılabilmesi, panel altlarını temizlemek için  çatılara aralıksız panel döşeme yerine, üç bitişik panelden sonra uygun yürüyüş yerinin bırakılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Saha şartlarının göz önünde bulundurularak,  GES projelerinin daha detaylı yapılması gerektiğine inanıyoruz.

Bununla birlikte çatı kar yüklerinin daha emniyetli alınmasının önemini vurgularız. Bu konuda İnşaat Mühendisleri  arkadaşlarımız daha detaylı bilgi verebilir.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı