Hoşgeldiniz  

ERDOĞAN:ALEVİ DERNEKLERİNE AB(ALMANYA) DAN ALİ’SİZ ALEVİLİKLE YENİ BİR DİN İHDASINA 30 MİLYON AVRO PARASAL DESTEK VERİLDİ (VİDEO Haber-Köşe yazısı Halil Eyyupoğlu)

admin | 07 Aralık 2021 | Genel, Gündem, HALİL EYYUPOĞLU Köşe Yazısı, İslamiyet, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler, Video Galeri


admin
oeyyupoglu1@gmail.com

Ön yazı Köşe yazısı Halil Eyyupoğlu:

Cem Vakfı kurucu üyelerinden Ercan Güvenç Alevi Derneklerinin üzerinden Avrupa Birliği ülkeleri desteği ile bölücü unsurlarla Aleviler üzerinde oynan bir oyunun süreci olarak yeni bir din olgusuyla TEHLİKELİ BOYUTLARA GİTTİĞİNİN İŞARETİNİ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletti.

Cem Vakfı kurucu üyelerinden Ercan Güvenç’in sorusuyla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın soruyu yanıtlamasıyla aydınlığa bir gerçek çıktı.

Alevi Dernekleri ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonlarının ortak deklarasyonla “Ali’siz Alevilik “ yönünde girişimlerde bulunmaları sonucu Alevi Derneklerine bağlı cemevleri alevilerin Alevi derneklerinden gerek ihraç ile gerekse soyutlanarak  tamamen çekildiği cem ibadetlerinin giderek yok olduğu, sadece cenaze ve taziye hizmetlerinin görüldüğü bir mekan haline geldi. Elbette bu hizmeti belediyeler parasız yaparken Alevi dernekleri astronomik bir ücret almadan cenaze hizmetini yerine getirmiyorlar. Alevi süreğinin ana unsuru ocakzade alevi dedeleri Alevi Dernekleri bünyesindeki cemevlerinden tamamen uzaklaştırıldı ve yerine bilgisiz yanlış bilgilerle donatılmış unsurlar cenaze hizmetlerini sürdürür hale geldiler.

HABER:

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN SİİRT’TE “DEMOKRASİ BULUŞMASI”NDA KONUŞTU:

ALEVİ DERNEKLERİNE AB(ALMANYA) DAN ALİ’SİZ ALEVİLİKLE YENİ BİR DİN İHDASINA İKİ YIL ÖNCESİ RAKAMLARLA 30 MİLYON AVRO PARASAL DESTEK VERİLDİ

Erdoğan: Şu anda en büyük tahrik unsuru olan yurt dışı, yurt dışında da birinci derecede Almanya ve Almanya’da da özellikle Alevilikten öte “Ali’siz Alevilik”le adeta bir yeni din ihdası öne sürülüyor. Ve ciddi de onlara para desteği veriyorlar. Yani bundan iki yıl öncesi rakamla otuz milyon avro yıllık bunları bir parasal destekleri de olmuştu.

Cem Vakfı kurucu üyelerinden Ercan Güvenç: Avrupa’daki birtakım devletlerin desteğiyle. buna PKK’nın da desteği ve HDP’nin de desteği arkasından bir güç oluşturarak siyasallaştırma sürecine sokuluyor. Diğer taraftan Ali’siz Alevilik söylemlerini ortaya koyarak inançsız inançsızlaştırmak ya da ateizme doğru sürüklenmesi amaçlanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Siirt’teki programları kapsamında “Demokrasi Buluşması” etkinliğine katılarak vatandaşların sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cem Vakfı kurucu üyelerinden Ercan Güvenç’in Alevilere verilen ve verilecek destekler konusundaki sorusuna “bizim partinin belediyeleri noktasında arkadaşlarımızı hep tavsiyemiz şudur. Yani özellikle cemevi vesaire açma noktasında destek aradıkları zaman elinizden gelen desteği verin” şeklinde cevapladı.

Cem Vakfı kurucu üyelerinden Ercan Güvenç’in Aleviler üzerinde Avrupa Birliği üzerinden bir takım ideolojik amaçlı grupların  Aleviliği başka noktalara da götürme eğiliminde olduklarını vurgulayarak  Avrupa’daki birtakım devletlerin desteğiyle. Buna PKK’nın da desteği ve HDP’nin de desteği arkasından bir güç oluşturarak siyasallaştırma sürecine sokulduğunu ifade etti.

Sayın Cumhurbaşkanım ben Cem Vakfı kurucu üyelerinden Ercan Güvenç Alevilerin yaşadıkları bir takım sorunları müsaadeniz olursa taleplerini ve şu anda da hükümetimizin yaptığı çalışmalar hakkında kısa bir bilgi sunmak istiyorum.

Alevilik bir Hoca Ahmet Yesevi’nin Kazakistan memleketinde Balkanlar’a kadar uzanan Türklerin İslam anlayışıdır. Tabii bu anlayışımızı yaşarken Osmanlı’nın belirli bir döneminden Cumhuriyet’le beraber günümüze kadar sorunlarla yaşanıldı.

Ve bu sorunların da elbette çözüme kavuşturulması çok çok önemli. Nedir bu sorunlar dediğimizde cemevlerinin arsa tahsis konusunda dedelerin ve Bektaşi babalarının maaşları konusunda, cemevindeki çalışan personellerin maaşı konusunda sıkıntıları var.

Okullarda da yine Alevilik’in okutulması konusunda daha detaylı bilgilere ihtiyacı var. Çok şükür bir takım bilgiler konuldu. Ama bunun daha detaylı, daha doyurucu bir niteliğe kavuşma beklentisi var Alevilerin.

Bu arada tabii bu sorunlar eğer çözülmediği takdirde Alevilerin inançsal olarak psikolojik sıkıntıları devletini bu kadar sevmiş olmalarına rağmen

kendilerini bir kenara konulmuş gibi hissediyorlar. Her alevinin evine gittiğinizde beze sarılı Kur’an-ı Kerim bir tarafta Türk bayrağı, bir tarafta da Atatürk’ün ismi vardır.

Ama bu inançsal hizmetlerdeki mağduriyetleri olmasına rağmen cuma akşamları yapılan cemlerde mutlaka devleti yönetenlere duaları vardır.Polisimize ve askerimize dualarını hiç eksik etmezler.

Ayrıca bu sorunlar çözülmediği takdirde bin dokuz yüz doksandan sonra oluşan Alevi kuruluşları, sivil toplum kuruluşları Alevilik’in başka noktalara da götürme eğilimindeler. Avrupa’daki birtakım devletlerin desteğiyle. Buna PKK’nın da desteği ve HDP’nin de desteği arkasından bir güç oluşturarak siyasallaştırma sürecine sokuluyor.

Diğer taraftan Ali’siz Alevilik söylemlerini ortaya koyarak inançsız inançsızlaştırmak ya da ateizme doğru sürüklenmesi sorunların bu anlamda çözülmemesi noktasında hemen komşumuz olan İran’ın Şiileştirme politikalarını gütmesi dolayısıyla bu sorunlar sizlerin de başlattığı Kültür Bakanlığımızın ve İçişleri Bakanlığımızın verdiğiniz talimatlarla oradaki Doktor Ali Özzeybek’in başkanlığında yürütülen bin beş yüz otuz seksen beş cemevinin ihtiyaçlarının karşılanması Cumhuriyet tarihinde ilk defa direk devlet tarafından bir el verilmesi Alevi kuruluşlarının bir kısmında çok sıcak karşılanmadı ama toplumun çok büyük bir kesiminde oldukça sıcak karşılandı Sayın Cumhurbaşkanım. Bizlerin beklentisi tabii Hacı Bektaşı Veli’nin dediği gibi bir olalım, iri olalım, diri olalım şiarımız da Bu hizmetlerin kalıcı olarak devam etmesini talep ediyoruz. Saygılarımı sunuyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

Az önce orda da güzel ifade ettiniz. Bu işi şu anda en büyük tahrik unsuru olan yurt dışı, yurt dışında da birinci derecede Almanya ve Almanya’da da özellikle Alevilikten öte “Ali’siz Alevilik”le adeta bir yeni din ihdası öne sürülüyor. Ve Cumhuriyet Halk Partisi orada o işi yürüteni de hatta buradan aday yapmak da istedi. Bunları da zaten kimler olduğunu bilirsiniz.

Ve ciddi de onlara para desteği veriyorlar. Yani bundan iki yıl öncesi rakamla otuz milyon avro yıllık bunları bir parasal destekleri de olmuştu.

Tabii şimdi Türkiye’de mesela ben belediye başkanlığım döneminde şimdi de yine bizim partinin

belediyeleri noktasında arkadaşlarımızı hep tavsiyemiz şudur. Yani özellikle cemevi vesaire açma noktasında destek aradıkları zaman elinizden gelen desteği verin.

Mesela ben belediye başkanlığımda Küçükköy tarafında bir böyle yer tahsis ettim. Tahsis etmekle kalmadım. Bir de bu cemevimin yapılması için kendilerine

Yani betondu vesaire filan bunları vermeye kalktım. Bunlar birbirine girdi. Sen nasıl olur da yani kalk Tayyip Erdoğan’dan bu desteği alırsın.

Yani böyle bir sıkıntı şu anda Alevi kardeşlerimizin arasında var. Anlaşamıyorlar. Burada bir defa mali noktadaki destek konusunda da anlaşamıyorlar. Devletten alalım mı almayalım mı?

Ve sözleri şu. Eğer alırsak devletin güdümüne gireriz. Bunu işliyorlar.

E biz de diyoruz ki yani niye güdüme gireceksin ki? Yani belli bir ücreti devlet ihdas ediyor da, veriyorsa zaten verir. Niye güdümüne gireceksin? Ama bu anlayış da var. Önce bunun tabii bir halli gerekiyor. Bunun halli gerektiği takdirde birçok şey daha da kolay aşılabilir. Bütün mesele birbirimizi anlamak, birbirimizi anladığımız anda e zaten bu ülkenin evlatlarıyız. Bu milletin evlatlarıyız. Dolayısıyla bu sorunu da gidermiş oluruz. Olay bu.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı