Hoşgeldiniz  

GAZİANTEP’TE KATI ATIKLAR KAYNAĞA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

admin | 06 Ekim 2021 | Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler, Video Galeri, Yerel Haberler A- A+

GAZİANTEP’TE KATI ATIKLAR KAYNAĞA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

GAZİANTEP’TE KATI ATIKLAR KAYNAĞA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

AB mali desteğiyle UNDP tarafından inşa edilen 9,2 milyon Avroluk yeni tesis, belediyenin atık yönetimine ilişkin zorlu görevlerine yeşil çözümler getirecek.Gaziantep’te bugün açılışı yapılan en son teknoloji ürünü atık yönetim tesisi, Suriye mülteci krizi nedeniyle kentte aşırı nüfus artışından kaynaklanan en büyük sorunlardan birinin çözülmesinde belediyeye yardım edecek. Tesis, Avrupa Birliği’nin 9,2 milyon Avroluk mali desteğiyle ve İlbank ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından inşa edildi. Yıllık 100.000 ton katı atık işleme kapasitesine sahip ve kendi sınıfında Avrupa’nın en büyüklerinden biri olan tesis, döngüsel ekonomi ilkelerine örnek oluşturuyor. Tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, biyogaz ve geri dönüştürülen kaynakların satışından, Gaziantep’in bütçesine ek gelir sağlayacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğinde Avrupa Birliği tarafından fonlanarak hayata geçirilen “Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi” düzenlenen törenle açıldı. Tesis ileri teknolojisi sayesinde yılda 100 bin ton atık işleyecek, 9 bin 300 ton sera gazı salınımını engelleyecek.

Geleceğe daha yaşanabilir ve temiz bir şehir bırakmak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi modern ve yenilikçi yatırımlarına devam ediyor. İleri teknolojisi ve çevreye duyarlı yapısı sayesinde geri dönüştürülebilir ve biyobozunur atığın çevreye en faydalı şekilde geri dönüşümü ve bertarafını sağlamak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İller Bankası (İLBANK) ortaklığında Avrupa Birliği’nce finansal destek verilen Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) kapsamında Şahinbey İlçesi’nde bulunan Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası içinde Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi yapımı tamamlanarak hizmete hazır hale getirildi. Avrupa’da kendi türünde en büyük tesislerden biri olan, 10 milyon Amerikan Doları değeri ile UNDP tarihinde bu ölçekte bir hibe ile hayata gecen ilk tesis niteliğindeki Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin açılışı yapılarak hizmete girdi. Tesis, yılda 100 bin ton atık işleyecek, 16 bin 785 ton geri dönüştürülebilir atığı piyasaya kazandırırken, 9 bin 300 ton sera gazı salınımını engelleyecek. Biyogazın mevcut ko-jeneratör ünitelerine aktarılması ile üretilecek ve şebekeye aktarılacak olan enerji miktarı ilk aşamada 4 bin 100 megawatt/saat olacak.

TESİS DEPO SAHASININ ÖMRÜNÜ İLK AŞAMADA YÜZDE 10 ARTTIRACAK

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi ilk etapta enerji ve gübre üretimi 22 bin ton, ayıktan türetilmiş yakıt kapasitesi 23 bin 116 ton olarak hesaplanırken, 16 bin 785 ton geri dönüştürülebilir atığın piyasaya kazandırması beklenmekte. Tesis, depolanması gereken atık miktarını önemli ölçüde azaltarak depo sahasının ömrünü ilk aşamada yüzde 10’a kadar arttırırken, atığın hem kapalı ortamda işlenmesi hem de temiz enerji üretimi ile fosil yakıtlara alternatif oluşturulması yoluyla depo sahasındaki metan gazı salınımını minimize edecek.

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi açılışına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, UNDP Mukim Temsilcisi Luisa Vinton, Avrupa Birliği ülkeleri büyükelçileri, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, şehirde bulunan STK başkanları ve iş insanları katıldı.

ŞAHİN: ÇEVRE VE İNSANİ KALKINMAYA DİKKAT EDEMEZSEK, TORUNLARIMIZA BIRAKACAK BİR DÜNYA KALMAYACAK

Açılışta konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin çevreye duyarlı kalkınma modeli açısından projenin bir örnek teşkil ettiğini aktararak, “Gelişmiş, sanayileşen ülkeler, karbondioksit salınımını azaltacak eylemler gerçekleştiremedi. Pandemi de bunun sonucu olarak geldi. Koruyarak kullanamadığımız, ilerleyemediğimiz, küresel ısınmayı engelleyemediğimiz için bugün dünyada doğal afetler 50 yıl içerisinde 7 kat arttı. Eğer çevre ve insani kalkınmaya dikkat edemezsek, torunlarımıza bırakacak bir dünya kalmayacak. Dünya bir buçuk derece daha ısınsa bu bizim için bir felaket olacak. Burada atılan bir çöpün Antarktika’da buzulları nasıl erittiğini gördüm” diye konuştu.

BİZ YEREL KALKINMADA ÖRNEK BİR ŞEHİRİZ

Konuşmasının devamında bilgi ve yeşil ekonominin bir lüks değil zorunluluk olduğu vurgusu yapan Başkan Fatma Şahin, “Bunun için şehri ve çevreyi yeşillendirmek zorundayız. 2014 yılında bunu görerek İmar ve Ulaşım Master Planları’nın yanında İklim Master Planı yaptık. Bu şehri kirleten unsurları çıkarmamız gerekiyordu. Sanayi başta geliyordu ve onlar atıklarla ilgili ileri teknoloji arıtma sistemlerine geçtiler. Diğer bir kirletici unsur ulaşımdı. Biz eski otobüslerimizi sistemimizden çıkararak doğalgaz ile çalışan 50 yeni otobüs aldık. Ulaşımda raylı sisteme geçmek gerekiyordu ve 25 kilometrelik GAZİRAY tamamlanmak üzere. Metro ile ilgili planlamayı tamamladık. Bir diğer kirletici ısınmadan kaynaklı oluşan hava kirliliğiydi. Hala kömür kullanan binalar vardı. Doğalgaza geçilmesi için teşvik ettik. Taşra ilçelerimize doğalgaz hizmetinin gitmesi için çalıştık. Ölçümlemeler yaptık ve yeşil şehir için 2014 yılından beri çalışıyoruz. Çocuklarımızı korumak için çiçeği, böceği, doğayı korumamız lazım. Biz projelerimizle hazırız. Akıllı şehirler, dirençli şehirler, sıfır atık konuları bu şehirde masada. En önemlisi ise uygulama. Dünya sıfır atığı konuşmaya başlamadan bu şehir çalışmalara başladı. Biz yerel kalkınmada örnek bir şehiriz. Dünya bizim evimiz, gezegen çatımız. Bu evi sağlıklı bir şekilde yönetmemiz, sağlıklı bir dünya için hep beraber gidecek çok yolumuz var. Gaziantep Modeli’ni bir dünya modeli yapana kadar çalışacağız” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP MODELİ CUMHURBAŞKANIMIZIN DURUŞUDUR

Şahin, göç yönetiminde, Gaziantep Modeli ile dünyaya insanlık örneği ortaya koyulduğunun altını çizerek, “İnsani bakışla şehrimizin bu alanda gücünü arttıran bu tesisle birlikte iş birliği yaptığımızda güzel örnekler ortaya çıkarabileceğimizin bir göstergesidir. Bizim burada bu kadar dirençli olmamızın nedenlerinden biri yerel kalkınmada Sayın Cumhurbaşkanımızın 1994 ruhunda verdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi bakışını Gaziantep’te uygulayan bir çalışma var. Sayın Cumhurbaşkanımız ile biz bir model geliştirdik. Aslında Gaziantep Modeli Cumhurbaşkanımızın duruşudur. Bir insanın canına zarar gelmesin, Aylan bebekler ölmesin diye büyük bir gayret gösterdik. Yaşatanlar ve öldürenler dünyasında yaşatanları temsil etmeyi, iyiler ve kötüler dünyasında iyileri temsil eden büyük bir milletin duruşunu göstermeye çalıştık. Kurumsal kapasitemizi güçlendirdik. Hangi göç modeli bizim için en doğrudur diyerek araştırma yaptık ve gettolaştırmadan, radikalleştirmeden, ırkçılığı arttırmadan birlikte yaşam modelini hayata geçirmemiz gerektiğini vatanlarına dönene kadar çalışmalar yürütüyoruz. Cumhurbaşkanımız ilk güvenli alan dediğinde çalışmalar yapılsaydı bu kadar sorun büyümeyecekti. Sahada yaşananları Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin çok dikkatli dinlemesi lazım çünkü biz de ‘Damdan düşen çözüm üretir’ derler. Biz damdan düşüyor ve çözüm üretiyoruz. Çocukların eğitim hayatına kazandırılması, sosyal adalet ve barışı sağlamadan göçü durduramayız” dedi.

Avrupa’da kendi türünde en büyük tesislerden biri olan, 10 milyon Amerikan Doları değeri ile UNDP tarihinde bu ölçekte bir hibe ile hayata gecen ilk tesis niteliğindeki Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin açılışı yapılarak hizmete girdi. Tesis, yılda 100 bin ton atık işleyecek, 16 bin 785 ton geri dönüştürülebilir atığı piyasaya kazandırırken, 9 bin 300 ton sera gazı salınımını engelleyecek. Biyogazın mevcut ko-jeneratör ünitelerine aktarılması ile üretilecek ve şebekeye aktarılacak olan enerji miktarı ilk aşamada 4 bin 100 megawatt/saat olacak.

SORUN ÇÖZME KAPASİTESİNİ YÜKSEK TUTAN BİR ŞEHİRİZ

10 yıldır valiliğin koordinasyonunda çalışma yürütüldüğünü söyleyen Başkan Şahin konuşmasına şöyle devam etti: “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bu küresel sorunun altından tek başımıza nasıl kalkabiliriz diye çalıştık. Valiliğimizin koordinasyonunda, belediye başkanlarımız ve bütün sivil toplum kuruluşları ile ensar ruhunu 10 yıldır yaşatıyoruz. Büyük bir koordinasyon, birlikte iş yapma modeli var. Sağlık ve istihdam ile ilgili devletimizle beraber çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Yerel yönetim olarak su sorununu çözdük, konut ihtiyacını gidermek için belediyelerimizle çalışmalarımız devam ediyor. Sorun var ama sorun çözme kapasitesini yüksek tutan bir şehiriz. Gaziantep Modeli dünyaya örnek olmuştur. Göç konusundaki Cumhurbaşkanımız önderliğindeki duruşumuz Nobel Ödüllük bir duruştur. Belediyemizin bütün hizmetlerinde göçmenleri de entegre ettik. Toplum bu gayreti, çabayı, samimiyeti, tevazuyu gördü. Kardeşlik ruhunu güçlendirmek için çok büyük gayret gösterdik.”

VALİ GÜL: EĞİTİM BAŞTA OLMAK ÜZERE ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Gaziantep Valisi Davut Gül ise konuşmasında göç konusunda büyük bir yükü Gaziantep’in aldığını ifade ederek, “Kendi imkanlarımızın bir sınırı var ve o sınır aşınca yetmez oldu. Kamu hizmetleri, altyapı, çevre ile ilgili birçok yeni çalışma ve destekler gördük. Bununla birlikte hizmetlere erişim kolaylaşınca, uyum süreçlerini arttırdı. Sorunlarımız devam ediyor. Eğitim başta olmak üzere zaman kaybına tahammülümüz yok. Mesleki eğitimi, çevre projelerini zamanında tamamlamamız gerekiyor. Güvenlik konusunda büyük bir çalışma, terörle mücadelemiz dünyanın daha da yaşanır bir hal almasına büyük katkı sağlıyor. Bu sorunları kendi sorunumuz gibi yapmak gereken ne varsa hep beraber katkı sunulmasını bekliyoruz. Bu geçici dönemde güvenli bölge ve Gaziantep’te yatırımın sürmesi, yerel halkı en az şekilde etkileyecek şekilde çalışılmasını arzuluyorum” diye iletti. 

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı