Hoşgeldiniz  

KÖYKOOP ÇİFTÇİYE DESTEK VERECEKSE FIRAT’TAN GELECEK SUYA ODAKLANSIN( Halil Eyyupoğlu Köşe yazısı)

admin | 08 Eylül 2021 | Genel, Gündem, HALİL EYYUPOĞLU Köşe Yazısı, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler


admin
oeyyupoglu1@gmail.com

KÖYKOOP ÇİFTÇİYE DESTEK VERECEKSE FIRAT’TAN GELECEK SUYA ODAKLANSIN

Köy kalkınma ve diğer tarımsal amaçlı kooperatiflerin merkezi kuruluşu Köy Koop’un amacı çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmek. Birinci asil görevi bu. Çiftçinin malının pazarlanması belki son aşama ama buda tüketiciden çok üretici yararına olması gerekir.

Çiftçinin girdi maliyeti düşerse dolayısıyla ucuz ürün düşük maliyetli ürün fonksiyonu tüketici tarafına da yarar sağlayacak bir girişim olacaktır.

Çiftçinin en büyük girdi maliyeti enerji gideri..

Ardından gübre maliyetleri tavan yaptı. Maliyetleri düşürmek adına Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu  tohum, yem, gübre desteklemelerinde bulundu ama yeterli değil. Tahmazoğlu kimsenin yapamadığını ilçe belediyesi olarak yaptı. 100 milyon TL yi aşan bir tarım desteğini Tahmazoğlu Şahinbeyli çiftçilere verdi.

Bu destek yeterli mi; değil..

Tahmazoğlu neden yeterli olmadığını çözdü ve çiftçinin su sorununu çözmek için harekete geçti.

Susuz tarlada 200-250 kg bir dönüm başına buğday alabiliyorsa çiftçi; sulu tarlada 1 tona kadar ürün alabiliyor. Nerdeyse 4 misli fark var.

Tahmazoğlu’nun Fırat’tan su getirme projesi çok önemli. Şahinbey Belediye’sinin  100 Milyon TL çiftçiye şimdiye kadar verdiği destek maliyeti kadar Güneş Enerjisi (GES) kurulabiliyor ve Şahinbey’in neredeyse tamamı sulanabiliyor.

Gübreyi bedava da verseniz ürün susuz olmazsa olmuyor. Su gelirse 4 misli verimlilik var. Dolayısıyla milli ekonomiye ithalatsız bir tarım ürünü katkısı olacak.

Köykoop Tahmazoğlu’na bu yönde desteğini vermeli. GAP idaresi de vermeli. Yani “KÖYKOOP”LAR MARKETLİK BAKKALLIK YAPMAMALI.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım yerden göğe kadar haklı.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı