Hoşgeldiniz  

TAHMAZOĞLU: KAÇA MAL OLURSA OLSUN FIRAT’TAN BORU DÖŞEYİP SUYU ŞAHİNBEY TARLALARINA GETİRECEĞİZ (Video Haber)

admin | 15 Temmuz 2021 | Ekonomi, Gündem, Tüm Manşetler, Video Galeri, Yerel Haberler A- A+

TAHMAZOĞLU: KAÇA MAL OLURSA OLSUN FIRAT’TAN BORU DÖŞEYİP SUYU ŞAHİNBEY TARLALARINA GETİRECEĞİZ (Video Haber)

TAHMAZOĞLU: KAÇA MAL OLURSA OLSUN FIRAT’TAN BORU DÖŞEYİP SUYU ŞAHİNBEY TARLALARINA GETİRECEĞİZ

Fırat’tan akan su ile Barak bölgesine aktarılması gereken tepe noktası seviyesi yani kotu 400 mt. Yıllardan beri bu kot farkından dolayı suyu 400 metreye çıkaracak enerji maliyeti yüksek olması nedeniyle Fırat’tan tarım alanlarına su nakli bir türlü gerçekleşemedi.

4 yıl önce uyuyan bir projeyi dönemin Ziraat Odası Başkanı Kenan Seçkin ile birlikte gündeme getirdiğimizde Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan ve çalışma arkadaşlarının da teknik bilgi birikimlerinden faydalanarak  Fırat’ın sulamasının Güneş enerjisiyle daha düşük maliyetle hatta amortismanı ile maliyetsiz bir enerji ile Fırat’tan Barak ve dolayısıyla Şahinbey tarım alanlarının tamamının sulamasının yapılabilmesi olanağı teknik açıdan ortaya çıktı.

Bir 8 kişi, ayakta duran insanlar ve oturan insanlar görseli olabilir

Gerek Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ,Gaziantep valisi Davut Gül ve İpekyolu Kalkınma Ajansı bir ilke imza attı ve 20,5 Milyon TL ile bir yatırama start verdi.

Dünkü gazetemizde ise sosyal medya hesabında Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ali Şahin’in de gündemde tuttuğu bu projeyi haberleştirmiştik. 50MW gücünde ve sadece 35 bin 300 dekar arazinin sulaması yapılacak. Yani Barak Bölgesinin yüzde 10 bile değil.

Dün Serince kırsal Mahallesinde çiftçilere 60.000 adet Yumurtacı Atak-s Yarka Cinsi Tavuk dağıtımında konuşan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu bu yıl dağıttıkları tohumların tarlalardaki hasatındaki verimliliğini  değerlendirdi. Susuz  yerlerde dekar başına 100-300 kg alınan rekolte, sulu tarlalarda 1000 kg mın üzerinde olduğunu ifade etti.

Bu verim farkının önemine dikkat çeken Tahmazoğlu suyun doğru ve bilinçli kullanıldığında tarımsal üretimde bir çağın yakalanacağını bu konuda Fırat suyunun Şahinbey’e maliyeti ne pahasına olursa olsun Şahinbey’e borularla taşıyacaklarını ifade etti.

Çiftçinin kazanmasının ülkenin kazanması olduğunun altını çizen Tahmazoğlu Çiftçiye verilen desteği önemsediklerini vurguladı.

Tahmazoğlu şu cümlelere yer verdi; “Tarıma verdiğimiz destekte şu ana kadar olan 100 milyon TL yi geçtik. Yeni dağıtacağımız süt sağma makinasının toplam bedeli 10 milyon TL. Desteklerimizle Şahinbey’de ekili alan 82 bin dekardan 300 bin dekara çıktı. Yüzde 400 lük bir artış var. Bu yüzde 400 artışa baktığımız zaman ekilmeyen tarla kalmadı. Desteklerimizle girdi maliyetleri de düşünce buğday,arpa tohumu, gübre maliyeti olarak yüzde 50 destek sağlayınca müthiş bir verim almaya başlandı. Daha önce bir kişiye verdiğimiz 17 koyun şu anda 37 oldu. ikiye katlandı. Tekrar koyun dağıtımına başlayacağız. Meralarımız su kuyuları açtık. Şimdi hayvanlarımız meralarda susuz değil elhamdülillah.

1404 km arazi yolları açtık. Her türlü araçla bu yollardan rahatlıkla en ücra arazilere gidile-biliniyor.

Çiftçilerimize eğitim vereceğiz.

Şahinbey’deki sulanabilir tarım arazisi fiilen çok az. Neredeyse yüzde 1 gibi .Bunu arttırmanın yoluna bakacağız. Bölgemizde ne kadar su kaynağı varsa bunları değerlendireceğiz.

Şunu kafaya koyduk. Çiftçilerimize özellikle söylemek istiyorum. Baktık yerel kaynaklarımız sulamada yetişmedi; Fırat yanımızda akıyor, Allahın izniyle Fırat’tan suyu alıp buraya getireceğiz ve çiftçimizi su ile buluşturacağız. Neye mal olursa olsun. Hiç önemli değil. Eğer verdiğimiz desteklerle yüzde 400 artış sağladıysak, suyu da getirdiğimizde bunu 1000 ile çarptığımızda bu artış yüzde 4000 e çıkacak. O zaman hem çiftçimiz kazanacak hem de ülke kazanacak.

Yaptığımız saha araştırmalarına göre Şahinbey’in şimdiye kadar tarıma verdiği destek maliyeti kadar  GES ‘ harcanacak bir bütçe ile Şahinbey’in tüm arazileri sulanabilecek. Gerçekleşecek proje ile Gaziantep tarımı verimlilikte patlama yapacak.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı