Hoşgeldiniz  

GAZİANTEP’TEN EKİM AYINDA 928 MİLYON DOLAR İHRACAT

admin | 06 Kasım 2025 | e gazete Gaziantep haber ajansı Bülteni, Ekonomi, Genel, Gündem, Tüm Manşetler A- A+

GAZİANTEP’TEN EKİM AYINDA 928 MİLYON DOLAR İHRACAT

GAZİANTEP’TEN EKİM AYINDA 928 MİLYON DOLAR İHRACAT

ÜNVERDİ EKİM AYI İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekim ayında Gaziantep’ten geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artışla 928 milyon 964 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, ocak-ekim döneminde ise Gaziantep’ten yapılan ihracatın önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 oranında artışla 8 milyar 333 milyon 234 bin dolara ulaştığını belirtti.

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Gaziantep’in hem aylık hem dönem ihracatında 6’ncı sırada yer aldığını kaydeden Ünverdi, “İş dünyası olarak tüm gücümüzle üretim, ihracat ve istihdamın sürdürülebilirliği için olağanüstü mücadele veriyoruz. Alın teri ve büyük bir kararlılıkla üreten sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Artan zorluklar karşısında sektörlerden gelen konuların başında finansmana erişim ve maliyetler konusunun ilk sırada yer almaya devam ettiğini dile getiren Ünverdi, “Gerçekleştirmiş olduğumuz toplantı ve meslek komitelerimizden gelen talepler arasında sektörel güç kayıplarına vurgu yapılmaktadır. Küresel riskler ve belirsizliklerle birlikte dış pazarda talep azalırken, ucuz maliyetli ülkeler karşısında rekabetimiz zayıflamaktadır. Bu süreci aşmakta tüm mekanizmaların üzerine düşen konularda ülke ekonomisine katkıda bulunacak aksiyonları alması gerekiyor. Merkez Bankası politika faizinde indirime gidiyor ancak bunu reel piyasada göremiyoruz. Merkez Bankası eylül ayı faizini yüzde 40.5’e düşürmüştü, ekim ayında 100 baz puan indirerek yüzde 39,5’e indirdi. Her fırsatta altını çiziyoruz, çünkü kaynak sorunun yaşandığı böylesi sıkışık bir dönemde bankacılık sektörü bu indirimleri kredi faizlerine hızla yansıtmalıdır. Yüksek faizler, üretici ve ihracatçılar üzerindeki baskısını artırmıştır. Kış aylarında enflasyon artışları olası görülse de MB’nin faiz indirimlerine devam etmesi en büyük beklentilerimiz arasında yer almakta olup bu süreç piyasaları rahatlatacaktır” diye konuştu.

*

YILDIRIM: GAZİANTEP’TEN EKİM AYINDA 928 MİLYON DOLAR İHRACAT

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Gaziantep, ekim ayında 928 milyon 964 bin dolar ihracatla geçen yıla göre %2,5 artış göstererek Ocak-Ekim döneminde 8 milyar 333 milyon 234 bin dolara ulaşmayı başardı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ekim ayı ihracat verilerini değerlendirdiği açıklamasında “Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6. ili olarak ekim ayında 928 milyon 964 bin dolar ihracat gerçekleştirmeyi başardık. Bir önceki yılın aynı ayına göre %2,55 artan ekim ayı ihracatımızla birlikte Ocak-Ekim döneminde ise ihracatımızı 8 milyar 333 milyon 234 bin dolara ulaştırdık. Her şeye rağmen üreten, istihdam yaratan, kent ve ülke ekonomisine değer katan ihracatçı üyelerimize, iş insanlarımıza ve bütün çalışanlarına teşekkür ediyor, işlerinde kolaylıklar diliyorum.” dedi.

Açıklamasında küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalar, artan enerji ve hammadde maliyetleri, finansmana erişimdeki zorluklar ve yüksek faiz ortamının ihracatçı üyelerini her zamankinden daha fazla zorladığını vurgulayan Başkan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Üretim maliyetlerindeki artış, rekabet gücünü korumayı her geçen gün daha güç hale getiriyor. Buna rağmen Gaziantep; üretimden vazgeçmeyen, alın teriyle değer yaratan bir şehir olarak mücadelesini sürdürüyor ve Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6. ili olmayı başarıyor. Çok şükür bu mücadelenin sonucunda da 10 ayda 8,3 milyar dolar ihracata ulaşabildik.

Gaziantep ihracatçılarımız, tüm bu baskılara rağmen üretmeye, istihdam sağlamaya ve ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyor. Ancak sürdürülebilir büyüme için finansman koşullarının iyileştirilmesi, ihracatçımızın üzerindeki maliyet yükünün hafifletilmesi ve rekabetçi üretim ortamının güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Gaziantep her zamanki gibi dirençli; fakat bu direncin kalıcı hale gelmesi için, reel sektörün nefes alacağı yeni destek mekanizmalarına ihtiyaç duyuyoruz.”

AKINCI:GAZİANTEP’İN EKİM İHRACATI 929 MİLYON DOLARI AŞTI

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2025 yılı Ekim ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.

Akıncı, Gaziantep’in Ekim ayında 928 milyon 964 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 oranında artış kaydedildiğini söyledi.

Gaziantep’in Ocak–Ekim dönemindeki toplam ihracatının ise 8 milyar 333 milyon 234 bin dolara ulaştığını belirten Akıncı, Gaziantep’in bu performansla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’ncı ili konumunu sürdürdüğünü dile getirdi.

Küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalara ve artan maliyet baskılarına rağmen Gaziantep’in üretim istikrarını koruduğunu vurgulayan Akıncı, “Gaziantep, sanayideki çeşitliliği, güçlü tarımsal üretimi ve köklü ticaret kültürüyle ülke ekonomisine değer katmayı sürdürüyor. Bu tablo, kentimizin üretim kapasitesinin ne kadar dirençli olduğunu bir kez daha ortaya koymakta” dedi.

Akıncı, son dönemde finansmana erişim konusunda yaşanan sıkışıklığın reel sektörün yatırım planlarını yavaşlattığını ifade ederek, kredi politikalarının üretim odaklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin önemli bir adım olduğunu ancak bunun reel sektöre etkin bir biçimde yansıması gerektiğini kaydeden Akıncı, “Üreticinin kaynak maliyetleri yüksek kaldığı sürece, yatırım iştahı sınırlı kalacaktır. Bankacılık sistemi, kredi kanalını üretime ve ihracata yönlendirmelidir” ifadelerinde bulundu.

Küresel pazarlarda talep daralmasının sürdüğünü aktaran Akıncı, Türkiye’nin ihracatta sürdürülebilirliği sağlamak için verimlilik ve katma değer odaklı dönüşüme hız vermesi gerektiğini kaydetti.

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Akıncı “Enerji, lojistik ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi; ihracat desteklerinin sade, ulaşılabilir ve sonuç odaklı hale getirilmesi bu anlamda büyük önem taşıyor. Gaziantep gibi üretim merkezlerinin küresel rekabette yerini koruyabilmesi bu yapısal adımlara bağlı” dedi.

Açıklamasının sonunda ihracat başarısının yalnızca üretim rakamlarıyla değil, planlı ve uzun vadeli bir vizyonla sürdürülebileceğini belirten Akıncı, şu değerlendirmede bulundu:

“Gaziantep’in başarısı, üreticisinin disiplini, ihracatçısının vizyonu ve çalışanlarının alın teri sayesinde kalıcı hale gelmiştir. Bizim için ihracat, sadece bir ekonomik faaliyet değil; emeğin, stratejinin ve istikrarın ortak ürünüdür. Gaziantep, Türkiye’nin üretim gücüne yön veren şehirlerden biri olmaya devam edecektir.”

 *

KİLECİ:EKİM YINDA GÜNEYDOĞUDAN 1,1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), 2025 yılı ekim ayı ihracat verilerini açıkladı. Bölgenin toplam ihracatı 1 milyar 105 milyon 906 bin dolar olarak kaydedilirken, geçen yılın aynı dönemine oranla %3,1 oranında artış yaşandı.

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ihracat rakamlarını değerlendirirken küresel ekonomideki dalgalanmalara ve bölgesel üretim gücüne dikkat çekti. Kileci, “Dünya ticareti büyük bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Küresel belirsizliklerin ve değişen pazar dinamiklerinin oluşturduğu zorluklara rağmen ihracatçılarımız kararlılıkla üretmeye ve ülkemizin ekonomik gücünü artırmaya devam ediyor. Bu tablo, bölgemizin istikrarlı üretim yapısının ve ihracat potansiyelinin açık bir yansımasıdır” dedi. Kileci açıklamasında ayrıca “Artık sadece üreten değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve yenilikçi üretim modelleri geliştiren bir ihracatçı profiline sahibiz. Küresel pazarlarda varlığımızı sürdürebilmek için teknolojiyi, dijital dönüşümü ve çevre duyarlılığını işimizin merkezine almak zorundayız. Çünkü geleceğin rekabeti artık maliyet değil, fark yaratma becerisi üzerine kuruludur. Bu bilinçle hareket eden ihracatçılarımızın çabalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Ekim ayında bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı 929,0 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bölgedeki diğer illerin ekim ayı ihracat rakamları ise şu şekilde: Kahramanmaraş 117,7 milyon dolar, Mardin 73,2 milyon dolar, Şanlıurfa 33,4 milyon dolar, Malatya 28,7 milyon dolar, Diyarbakır 24,7 milyon dolar, Kilis 10,7 milyon dolar ve Adıyaman 6,7 milyon dolar.

Bölge ihracatında öne çıkan pazarlar Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, İran, Libya ve Cibuti olurken, başlıca ihraç ürünleri ise makine halıları, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, kumaşlar, iplikler, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri, diğer gıda müstahzarları ile tufte halılar oldu.

En Büyük Gücümüz Değişime Uyum Sağlama Yeteneğimiz

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Kileci, açıklamasında değişime uyum sağlamanın ve kaynakların doğru kullanımın önemine de vurgu yaptı: “Bugün geldiğimiz noktada biliyoruz ki sürdürülebilir başarı, kaynakların doğru yönetimiyle mümkündür. En büyük inovasyon, elindeki imkânı en verimli şekilde kullanabilmektir. Bizim hedefimiz, bölgemizin üretim potansiyelini artırırken aynı zamanda geleceğin ihracat vizyonuna katkı sunmaktır” dedi. Ekim ayında GAİB olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlere de değinen Kileci “Ekim ayı yine birçok faaliyete imza attığımız bir ay oldu. Tekstil Birliğimiz, bu yıl beşinci kez düzenlediğimiz Doku Kumaş Tasarım Yarışmasının finalini tarihi Gaziantep Kalesi’nde gerçekleştirdi. Aynı zamanda 9. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresine katılarak bölgenin yenilikçi üretim gücünü ön plana çıkardı. Hububat Birliğimiz, dünyanın en büyük gıda fuarlarından Anuga 2025 Gıda Fuarı’na stantlı katılım sağladı. Ayrıca Gana, Benin ve Togo’ya yönelik Sektörel Alım Heyeti programı hazırlıkları kapsamında ön heyet ziyaretleri gerçekleştirdi. Halı Birliğimiz ise Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Halı Sektörel Ticaret Heyeti programı ile Türk halı sektörünü uluslararası alanda tanıttı. Gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetler bölgenin üretim potansiyelini güçlendirirken, sürdürülebilir ihracat vizyonuna önemli katkılar sunuyor. Biz bu faaliyetlere her gün bir yenisini eklemekte kararlıyız’’ dedi.

E GAZETE FORMATINDA OKUMAK VE PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
http://haberajansibulteni.com.tr/

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı