Hoşgeldiniz  

TARIMDAKİ KITLIK BUĞDAY ÜRETİMİMİZİ YOK EDİYOR (Köşe Yazısı- Halil Eyyupoğlu)

admin | 09 Mart 2022 | Genel, HALİL EYYUPOĞLU Köşe Yazısı, Köşe Yazıları, Tüm Manşetler


admin
oeyyupoglu1@gmail.com

TARIMDAKİ KITLIK BUĞDAY ÜRETİMİMİZİ YOK EDİYOR

EKMEK ARTIK TARIM ALANLARINI TERK ETMİŞ ASLANIN AĞZINA DÜŞMÜŞ

30 yılda buğday üretimimiz hiç artmamış. Aksine nüfus  yüzde 60 arttığı gibi 10 milyon civarında da mülteci sığınmacı sırtımıza yüklenmiş. Yani anlayacağınız 30 yılda nüfus iki misli olmuş. Buğday üretimi yerinde sayıyor.

DEÜ İİBF İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr Yasar Uysal  bir veri paylaştı ve şu açıklamayı yaptı: FAO’ya göre, ayçiçeğinde durumumuz. En yüksek verimi alıyoruz, ama yeterince üretmiyoruz. Neden? Çünkü, 1980’den bugüne en başarısız olduğumuz alanların başında tarım ve dolayısıyla tarım politikaları geliyor. Sorun tarım bakanlarında mı yoksa tarım politikalarında mıydı?

FAO verilerinde buğday durumumuz. 1990’da nüfusumuz 53,9 milyon, 2020 yılında 84,3 milyon. + 9-10 milyon sığınmacı. + 30-40 milyon sezonluk yabancı turist. Ama, buğday veriminde artış yetersiz, üretimi ise neredeyse aynı. Artık dünyada da ucuz değil ve bizim paramız da yok. Zor..

Pamuk durumumuz(FAO). Hammadde(pamuk) sonrası en fazla katma değer yaratılabilen ürün olabilir. Üçüncü büyük ihracatçı sektörümüz tekstil-konfeksiyon. Makinalar ithal. Boyar maddelerin çoğu ithal. Üretimin 1,5 katı pamuk ithalatı(mahlıç-1,6 milyar dolar). Yeterli destek olsa…”

Ekmek fiyatları diğer emtiaların fiyat artışlarından çok önemli. Çünkü ekmek artık tarım alanlarını terk etmiş aslanın ağzına düşmüş. Ukrayna Rusya savaşında biraz hissettiğimiz gibi bir savaş ortamında emperyalist güçler her zaman olduğu gibi aslan olduğuna göre ekmeği buğdayı bulamadığımızda o aslan ekmeği ağzına aldığı gibi bizim gibi dışa bağımlı ülkelere (başta bize) karşı gemiyi azıya alacaklar. Tez yoldan herşeyden önce bu ülkenin bir tarım politikası olmalı. Bu işin şakası yok.

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

Gaziantep'in İlk Haber Ajansı