Gaziantep Haber Ajansı Bülteni Perşembe 02.10.2025 e gazete
NEFES ESNAFA GELENE KADAR BİTİYOR. MÜJDE HAVADA KALIYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve bankaların iş birliğiyle KOBİ’lere uygun uygun şartlarda finans imkânı sağlayan TOBB Nefes Kredisi’nde yeni dönem başvuruları BUGÜN 2 Ekim 2025 tarihi itibariyle başlıyor.
Başlıyor ama NEDENSE başlamadan bitiyor..Bu nefes kime gerek..
Darboğaza girmiş, yüksek faizle bankalar tarafından nefesi kesilen esnafa nefes verilmez mi,,
Ama bizim ülkemizde nefesi kesilene değil; paraya para demeyenlere kredi limitinde sorun olmayanlara ve ayrıca ayrıcalıklı kesime verilmesi düşünülen bir kredi çeşidi oldu Kredi Garanti Fonu (KGF)..
Öncelikli olarak bireysel kredi kartlarına yüzde 3.11 ile yapılandırma geldi.
Bunun içinde ticari krediler ve ticari kartlar yok..
Hal böyle iken işi dara düşmüş , kredileri gecikmede temerrüde düşmüş esnafın faydalanması gerektiği yerde hali vakti ödemesi düzenli olana(limit de olursa) bu krediyi açmak NE YAZIK Kİ NEFESE HİZMET ETMİYOR.
Esnaf odaları Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kendi kendine müjdeli haber verse dahi bu destekleme amacına uymuyor. uydurulmaya çalışılıyor..
Halkbank,Vakıfbank,Ziraat bankası,Denizbank,Garanti Bankası,Akbank ve Ziraat katılım Bankası bir envanter çıkarsın ödeme güçlüğüne düşmüş ne kadar esnaf ve üretici çiftçi var ise krediyi bunlara açsın..
Yoksa destek değiniz NEFES esnafa asla nefes aldırmayacak.
Bunu bir tek Esnaf Odası ve Ticaret Odaları sesini dahi çıkartmaz ise bunu müjdelemeyi de lütfen yapmasınlar.
*
*
BİR DÜĞÜNDE 110 KİŞİ ZEHİRLENMESİYE HALA AKILLARI BAŞLARINA GELMEDİ Mİ?
İnsan sağlığı ile sağlıksız katkı ürünleriyle yapılan pasta insan hayatını tehlikeli hale getirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda bir düğün salonunda 110 kişinin zehirlenmesi bir çok kişini günlerce yoğun bakımda yatmasına neden oldu. Hamile kadının çocuk düşürmesine kadar varan pasta zehirlenmesi henüz unutulmamışken Şahinbey Belediyesi ve İl tarım Müdürlüğünün ortak denetimlerinde yine bir pastane çok kötü görüntülere sahne oldu.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu denetimle ilgili şu açıklamayı yaptı;
“Bir pastaneye gerçekleştirdiğimiz denetimde, ne yazık ki insan sağlığını hiçe sayan manzaralarla karşılaştık.
Hijyen kurallarının yok sayıldığı, sağlığı tehdit eden yiyeceklerin hazırlandığı bu iş yeri için derhal gerekli işlemleri başlattık, faaliyetini tamamen durdurarak kapattık.
Bu tür işletmelere karşı denetimlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kimsenin, halkımızın sağlığıyla oynamasına müsaade etmeyeceğiz!”
*
*
İMO Başkanı Güçyetmez, yeni yasama yılında TBMM’den beklentileri açıkladı:
“GELECEĞİMİZ İÇİN TBMM’Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”
Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni yasama yılına başlarken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, “Mesleki haklarımız ve toplumun güvenliği için TBMM’yi göreve çağırıyoruz” dedi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın yeni yasama yılından beklentilerini kamuoyu ile paylaşan Başkan Burkay Güçyetmez, “Demokrasinin olmazsa olmaz organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin demokrasinin inşasında öncü olmak, hukuk devletini korumak ve halkın iradesinin gerçek temsilcisi olmak olan gerçek misyonuna geri dönerek, ülkemizin ekonomik, siyasal ve toplumsal yaşamını doğrudan etkileyen sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaları yürütmesi, ülkemizin ve demokrasimizin geleceği için zorunludur” diye konuştu.
Mevcut sorunların yanında kentlerin depreme dirençli hale getirilmesinin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Başkan Güçyetmez, afetlere hazırlık, güvenli yapılaşma ve barınma hakkı ile kamusal kaynakların etkin kullanımının önemine dikkat çekti. Güçyetmez şöyle devam etti: “Kamuda ve özel sektörde çalışan inşaat mühendislerinin özlük haklarından yetkin mühendisliğe, şantiye şefliği uygulamalarından yapı denetim sistemine kadar birçok sorunun varlığı kamu güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Depremlerde ağır bedeller ödeyen ülkemizde, sorunların ertelenmesi, yalnızca meslektaşlarımızla ilgili değil, doğrudan halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir sorundur.”
“Yeni yasama döneminde biz inşaat mühendisleri meslek sorunlarımızı, ülkemizin ve halkımızın ortak geleceği ve çıkarlarından ayırmadan, bir kez daha kamuoyuna ve Meclis’e sesleniyoruz” diyen Güçyetmez, beklentilerini şöyle sıraladı:
“İnşaat Mühendislerinin önemli bir bölümü işsizdir. Kamusal yatırımlar artırılmalı, planlı istihdam sağlanmalı, mesleki yetkinlik esas alınmalıdır. Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir. İnşaat mühendisliği istihdamında, alınan eğitim, verilen hizmet ve üstlenilen sorumlulukların niteliğine uygun ve insanca yaşanacak bir asgari ücret belirlenmeli ve bu konuda TMMOB yetkili kılınmalıdır.
Kamu çalışanlarının teknik sorumlulukları tanınmalı; eşit işe eşit ücret, ek gösterge, özel hizmet tazminatı ve emeklilik haklarında iyileştirme yapılmalıdır. Meslek alanlarımızdaki tüm kamusal görevler meslek ilkeleriyle uyumlu biçimde yeniden tanımlanmalıdır. Kamuda istihdam, atama ve güvenceli kadro konusunda ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı, istihdam artırılmalı ve buna uygun bütçe ayrılmalıdır. Kamuda taşeronlaşmaya derhal son verilmeli; kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç duydukları mühendislik hizmetlerini adil ve şeffaf atamalar ile oluşturacakları öz kaynaklarından temin etmelidir.
Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın işyerlerinde fiilen yaptıkları iş ile SGK kayıtlarında yer alan meslek kodları Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kamu kuruluşları tarafından karşılaştırılmalı, meslektaşlarımızın yaptıkları işe uygun meslek kodu ve en az TMMOB tarafından belirlenen asgari mühendis maaşı ile çalışmaları sağlanmalıdır.
Kadın meslektaşlarımız için daha fazla istihdam olanakları yaratılmalı, çalışma koşullarının iyileştirilmeli ve karşılaştıkları sorunlara karşı etkin bir mücadele verilmelidir.
Yükseköğretim kurumlarında verilen inşaat mühendislik eğitimi, temel düzeyde bir eğitim niteliğindedir. Bir mühendisin sadece dört yıllık eğitimle uzmanlaşması veya yetkinleşmesi fiilen mümkün değildir. Buna rağmen, unvanına dayanarak tüm alanlarda yetkilendirilmiş sayılması bir çelişkidir. Bu nedenle meslek odalarına üyelerini yetkinliklerine göre belgelendirme ve yetkilendirme hakkı tanınmalıdır.
Yapı Denetim Kuruluşlarında çalışan tüm görevliler kamu görevlisi statüsünde olmalı, ücretleri, iş güvenceleri ve özlük hakları teminat altına alınmalı, ücretleri TMMOB tarafından belirlenen asgari ücretin altında olmamak kaydıyla görev, yetki ve sorumluluklarına göre kademeli olarak belirlenmeli, bu kuruluşlarda görev yapan mühendis ve mimarlar sorumluluklarına göre meslek kuruluşlarınca belgelendirilmelidir. Gerek Etüt ve Proje Denetim Birimlerinde gerekse Yapı Denetim Kuruluşlarında görev yapan mühendis ve mimarlar için mesleki sorumluluk sigortası getirilmelidir. Nitelikli proje hizmetlerinin verilebilmesi için meslek odalarının önündeki engeller kaldırılmalı, proje hizmeti veren mühendis ve mimarlar için odaların yetkilendirme ve denetleme hakkı olmalı, proje hizmet koşulları ve ücretleri Odalar tarafından belirlenmelidir.
Müteahhitlik iş, işleyiş ve ilişkilerini belirleyen özel bir kanun çıkarılmalı ve sorumlulukları belirlenmelidir. Kamu müteahhitleri gibi yeterlilik kriterleri getirilmeli teknik kadro, finans, donanım ve iş bitirme kriterleri koyularak titizlikle uygulanmalıdır. Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikler son derece yetersiz kalmıştır. Yapı alanı 1500 m²’yi geçen her yapım işinde tam zamanlı olarak bir Şantiye Şefi bulundurulması zorunlu hale getirilmeli, Şantiye Şeflerinin işveren (müteahhit) ile yapacağı hizmet sözleşmeleri ilgili Meslek Odası tarafından belirlenen tip sözleşmeler çerçevesinde olmalı, Şantiye Şeflerinin alacakları ücretler TMMOB’nin belirlemiş olduğu ücretlerin altında olmamalıdır. Ayrıca Şantiye Şeflerinin belgelendirilmesi ve bu belgelendirmeye esas eğitimleri ilgili Meslek Odası tarafından yapılmalı, sistemde görev alan tüm mühendis ve mimarların sicilleri kayıtlı oldukları Meslek Odaları tarafından tutulmalıdır.”
*
*
TOBB NEFES KREDİSİ’NDE YENİ DÖNEM BAŞLADI: KOBİ’LERE 25 MİLYAR TL DESTEK
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, KOBİ’lere finansman desteği sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde hayata geçirilen Nefes Kredisi’nde yeni dönemin başladığını duyurdu.
Akıncı, yaptığı açıklamada, TOBB, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve bankaların iş birliğiyle oluşturulan Nefes Kredisi’nin, reel sektörün özellikle de KOBİ’lerin en büyük ihtiyacı olan uygun koşullarda finansmana erişim noktasında büyük önem taşıdığını söyledi.
Yeni dönem başvurularının 2 Ekim 2025 itibarıyla alınmaya başlanacağını aktaran Akıncı, krediye TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi işletmelerin başvurabileceğini dile getirdi.
Bir firmanın azami 1,5 milyon TL kredi kullanabileceğini belirten Akıncı, kredilerin 6 ay anapara ödemesiz, azami 36 ay vadeli olacağını, faiz oranının ise 24 aya kadar yüzde 33, 24 ayın üzerinde yüzde 32 olarak belirlendiğini söyledi. Akıncı, kredi hacminin toplam büyüklüğünün ise 25 milyar TL olacağı bilgisini paylaştı.
KOBİ’lerin finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Akıncı, “TOBB Nefes Kredisi, işletmelerimizin nakit akışını korumaları, üretim ve istihdamı sürdürülebilir kılmaları açısından oldukça kıymetli bir imkân sunmakta. Çarkların dönmesi, ekonomimizin canlılığını koruması ve KOBİ’lerimizin geleceğe güvenle bakabilmesi için Nefes Kredisi gerçekten bu anlamda büyük bir destek oluşturmakta. Gaziantep gibi üretim ve ihracat odaklı şehirlerde KOBİ’lerin ayakta kalması, sadece yerel değil, ülke ekonomisinin geleceği açısından da hayati önem taşıyor. Her sağlanan finansman, yeni bir üretim, yeni bir istihdam ve yeni bir ihracat anlamına geliyor” dedi.
İşletmelerin kredi başvurularını Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Denizbank, Garanti Bankası, Akbank ve Ziraat Katılım şubelerinden yapabileceklerini hatırlatan Akıncı, “TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere KGF yönetimine ve destek veren tüm banka yöneticilerine teşekkür ediyor, bu kredinin KOBİ’lerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
*
*
ŞİMDİKİ ADI BAYRAMLI OLAN KÜÇÜK KİLİSECİK KÖYÜ..
DERMANLI DEDE
Şimdiki adı Bayramlı olan, eski adıyla Küçük Kilisecik Köyü, şehrin güneydoğusunda, Sacır Suyu’nun içinden geçtiği tarihi köylerimizden bir tanesidir. Kilisecik’in ismine ilk defa 1543 yılında Antep livasına ait mufassal tahrir defteri (defter no: 950/1543) kayıtlarında rastlanır. İkinci kez ise Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1928 yılında, Dahiliye Vekâleti’nin yayımladığı Son Taksimat-ı Mülkiye’de Köylerimizin Adları adlı belgede geçmektedir.
Köye yakın bir noktada Değirmenli Dede ya da halk arasında bilinen adıyla Dermanlı Dede adlı eski bir türbe ve yine kutsal kabul edilen bir mağara bulunmaktadır. Bu mağaraya, zamanında işaret olması ve aydınlatılması amacıyla mum dikilirdi. Daha sonra, bu dikilen mumların akıntısına küçük taşlar yapıştırılmaya çalışılırdı. Eğer taş tutunursa, dileklerin kabul olacağına inanılırdı.
Ayrıca köyün yamacında bulunan bir yerde, küçücük bir kaya oyuğu vardı. Bu oyuğa bir taraftan girilip diğer taraftan çıkılabilirdi. Bu yere “öksürük deliği” denirdi. Halk arasında, bu delikten geçen kişinin öksürüğünden kurtulacağı, şifa bulacağı inancı hâkimdi.
Köyün yakınındaki Değirmenli mevkii ise çok güzel bir pınara ev sahipliği yapmaktadır. Burası geçmişte Gaziantepliler için önemli bir piknik alanı, deyimimizle bir “sahra yeri” idi. Pınarın başında kocaman, ulu bir çınar ağacı bulunuyordu. Bu çınarın altından her yanına serin sular akar, önünde de küçük bir taş havuz yer alırdı. Bu havuzun içinde de balıklar yaşardı. Benim hatırladığım bu şekildedir. Ancak ne yazık ki bu ulu çınarın, cahil bir kişi tarafından kesildiğini duydum ve çok üzüldüm. Umarım köyün sakinleri oraya yeniden güzel ağaçlar, çınarlar dikerler.
Kilisecik, Değirmenli Dede, öksürük deliği gibi yerler; bizim tarihimi, inançlarımızı ve kültürel mirasımızı anlatan, geçmişimizle bağ kurmamızı sağlayan işaretlerdir. Bu değerli alanların hem adlarının hem de kendilerinin yaşatılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması büyük önem taşımaktadır.
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Bu internet sitesini kullanarak bu çerezlerin kullanılmasını kabul etmiş olursunuz. Çerezleri nasıl kullandığımız, sildiğimiz ve engellediğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen Çerezler (Cookies) sayfasını okuyunuz.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Çerez
Süre
Açıklama
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.